Παρασκευή 22 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
Φροντιστήριο αντιλαϊκής πολιτικής σε νεοεκλεγμένους

«Συνεργαστείτε με το κεντρικό κράτος και μη συγκρούεστε μαζί του», το κεντρικό μήνυμα που έστειλαν εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ. «Διεκδικώ και απαιτώ δεν είναι ρήματα για τη σημερινή εποχή», ήταν το μάθημα του προέδρου της ΚΕΔΚΕ

Μαθήματα υποτέλειας στα κελεύσματα της κεντρικής εξουσίας παραδόθηκαν στους νεοεκλεγμένους αιρετούς στη διάρκεια της χτεσινής ενημερωτικής ημερίδας της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) για τη νέα δημοτική θητεία.

Το μήνυμα που στάλθηκε, τόσο από τον πρόεδρο της Ενωσης, Π. Κουκουλόπουλο, και τον υπουργό Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδη, όσο και από τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ, που χαιρέτισαν, ήταν σαφές: «Συνεργαστείτε με το κεντρικό κράτος και μη συγκρούεστε μαζί του». Αυτές είναι και οι «εξετάσεις» στις οποίες - σύμφωνα με τους παραπάνω - θα βαθμολογηθούν οι νεοεκλεγέντες αιρετοί. Αυτή - θα λέγαμε εμείς - είναι η αποτύπωση της απροκάλυπτης πλέον πολιτικής βούλησης του συστήματος να απογυμνώσει τους δήμους από τα όποια φιλολαϊκά χαρακτηριστικά διατηρούν, όπως αυτά προσδιορίζονται από την επίδραση του μαζικού λαϊκού κινήματος στις αποφάσεις τους.

Αντίθετα, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, αναφέρθηκε στις αντιδραστικές αλλαγές που υλοποιούνται στην ΤΑ και στην ανάγκη αντίστασης σε αυτές. «Σήμερα, είπε, η ΤΑ με τις γενικότερες επιλογές και αποφάσεις των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχει αναδειχτεί σε μοχλό διοχέτευσης και εφαρμογής αντιλαϊκών επιλογών σε όλα τα επίπεδα. Η ΤΑ μετατρέπεται συνολικά σε επιχείρηση που θα πουλά τις υπηρεσίες με τις οποίες λειτουργεί, τη γη, το περιβάλλον, τις αρμοδιότητές της σε συνύφανση με το κεφάλαιο. Η καθιέρωση δεικτών αποτελεσματικότητας ως επιχείρηση προωθείται γοργά. Η ΤΑ αναδεικνύεται σε μηχανισμό, που απαιτεί για τη λειτουργία του απλώς και μόνον αιρετούς μάνατζερ, λογιστές, διαχειριστές και άλλους τεχνοκράτες» (Ολόκληρη η ομιλία του Σπ. Χαλβατζή σε διπλανή στήλη).


Αποκαλυπτικός ήταν ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, ο οποίος στο κλείσιμο της ομιλίας του δήλωσε: «Διεκδικώ και απαιτώ δεν είναι ρήματα για τη σημερινή εποχή, αλλά σχεδιάζω, προγραμματίζω, υλοποιώ»! Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «πρέπει να απεμπλακούμε από τη λογική της κρατικοδίαιτης ΤΑ», προπαγανδίζοντας ουσιαστικά την κυβερνητική βούληση - όπως αυτή αποτυπώνεται και στα σχέδια για το νέο κώδικα της ΤΑ - για δραστική μείωση των πόρων που εισπράττει η ΤΑ και εφαρμογή φορομπηχτικών σχεδίων.

Χαρακτηριστικά στο σημείο αυτό ο Κ. Σκανδαλίδης ξεκαθάρισε ότι πάμε για ανακατανομή των πόρων της ΤΑ, με στόχο να εξισορροπηθούν οι μεγάλες ανισότητες ανάμεσα στους δήμους. Ο ίδιος, πριν καν ξεκινήσει ουσιαστικά ο διάλογος για το νέο κώδικα της ΤΑ, είπε ότι οι μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζονται πρέπει να γίνουν. Προκατέβαλε έτσι το αποτέλεσμα του «διαλόγου» που εν ολίγοις θα οδηγήσει στη συγκέντρωση της τοπικής εξουσίας, στην κατάργηση των Νομαρχιακών Συμβουλίων, στον ασφυκτικότερο έλεγχο από τον περιφερειάρχη και στη μείωση της κρατικής επιχορήγησης.

Σε συναίνεση με τις επιλογές της κεντρικής εξουσίας κάλεσε τους αιρετούς ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ν. Σαλαγιάννης, λέγοντας πως «η Αυτοδιοίκηση είναι μέρος της διοίκησης και όχι φορέας που διεκδικεί».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Ε. Μεϊμαράκης προέτρεψε τους δημάρχους σε συνεργασία με το κεντρικό κράτος, καλώντας την κυβέρνηση να δείξει «υπερκομματική βούληση συνεννόησης». Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλος, είπε πως ρόλος της ΤΑ είναι να συμπληρώνει το κράτος, ενώ κατέθεσε και τη συναίνεσή του στις μέχρι τώρα επιλογές της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως έχουν γίνει πολλά θετικά βήματα αλλά απαιτούνται και άλλα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ