Παρασκευή 22 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ
Στα δύο ευρώ τα διόδια από το Γενάρη!

Νέα «τσουχτερή» αύξηση της τιμής των διοδίων για τα οχήματα που θα διέρχονται από την Αττική Οδό αναμένεται να ισχύσει από το Γενάρη. Η τιμή των διοδίων πρόκειται να φτάσει τα δύο ευρώ για τα ΙΧ, από ένα ευρώ που ίσχυε στις αρχές του 2002 και 1,2 ευρώ που ισχύει από τις αρχές Ιούλη μέχρι τώρα.

Η νέα αυτή αύξηση επέρχεται με πρόσχημα την παράδοση στην κυκλοφορία μέσα στο Γενάρη ενός ακόμη τμήματος της λεωφόρου που κατασκευάζεται. Πρόκειται συγκεκριμένα για το τμήμα Ανισόπεδος Κόμβος Μεταμόρφωσης - Γέρακας, το οποίο ολοκληρώνει τη διαδρομή από την Εθνική Οδό στο Αεροδρόμιο Σπάτων.

Σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου, το Μάρτη του 2003 αναμένεται να παραδοθεί το τμήμα Ελευσίνα - Αιγάλεω, τον Ιούνη η Δυτική Περιφερειακή Υμηττού, τον Ιούλη το τμήμα Γλυκά Νερά - Παλλήνη και το Δεκέμβρη 2003 τα υπόλοιπα τμήματα του έργου. Η ολοκλήρωση της Αττικής Οδού αναμένεται να επιφέρει και νέα αύξηση της τιμής των διοδίων (τμηματική ή μονοκόμματη), καθώς αυτό βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια των εργολάβων, σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης που έχει υπογράψει η κυβέρνηση. Σημειώνεται ότι με βάση αυτή τη σύμβαση το διόδιο υπολογίζεται στα δυόμισι ευρώ (σε τιμές 1994) και με τις αναθεωρήσεις τιμών που έγιναν στο μεταξύ αγγίζει τα 3,5 ευρώ!

Σε γενικότερη αύξηση της τιμής των διοδίων στις Εθνικές Οδούς της χώρας αναμένεται να οδηγήσει η κατασκευή των υπόλοιπων οδικών αξόνων της χώρας με το ληστρικό λεγόμενο σύστημα της «αυτοχρηματοδότησης». Οπως δήλωσε χτες η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, ο διαγωνισμός για τα επτά αυτά οδικά έργα (Ιόνια Οδός, συμπληρωματικά έργα της Αττικής Οδού στο Λεκανοπέδιο, Πάτρα - Κόρινθος, Τρίπολη - Καλαμάτα, Κεντρικής Ελλάδας και υποθαλάσσια λεωφόρος Θεσσαλονίκης), συνολικού προϋπολογισμού άνω του 1,5 τρισ. δρχ. βρίσκεται σε εξέλιξη, παρότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες. Στην πρώτη φάση του διαγωνισμού οριστικοποιήθηκε η λίστα των προεπιλεγμένων υποψηφίων ομίλων, οι οποίοι το 2003 θα κληθούν να δώσουν τις προσφορές τους. Σημειώνεται ότι την ευθύνη για τους αυτοχρηματοδοτούμενους οδικούς άξονες αναλαμβάνει σε λίγες μέρες αποκλειστικά πλέον το ΥΠΕΧΩΔΕ, στο οποίο συστάθηκε ειδική υπηρεσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ