Παρασκευή 22 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Περιορισμοί στις πολεοδομικές αρμοδιότητες των δήμων

Αντισυνταγματικές είναι μια σειρά διατάξεις του πρόσφατου Νόμου 3044/2002 που αφορούν πολεοδομικές αρμοδιότητες και ρυθμίσεις, οι οποίες υλοποιούνται με αποφάσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ και των κατά τόπους πολεοδομικών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), με αφορμή την επεξεργασία δύο Προεδρικών Διαταγμάτων για την έγκριση τοπικών ρυμοτομικών σχεδίων των Δήμων Παιανίας και Χανίων, έκρινε ξανά αντισυνταγματικές τις διατάξεις του άρθρου 10 του Ν. 3044/2002 και μετά την πρόσφατη αναθεώρηση του Συντάγματος.

Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο θεωρεί ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ και η Τοπική Αυτοδιοίκηση από μόνοι τους δεν μπορούν να προβαίνουν σε τέτοιες πολεοδομικές αποφάσεις, αλλά αυτές οι ρυθμίσεις να γίνονται με την έγκριση Προεδρικών Διαταγμάτων. Ωστόσο, λόγω μείζονος σπουδαιότητας παρέπεμψε το θέμα στην Ολομέλεια του ΣτΕ. Να σημειωθεί ότι το ΣτΕ είχε κρίνει αντισυνταγματικές παρόμοιες διατάξεις του Νόμου 2831/2000.

Ειδικότερα, το Ε' Τμήμα του ΣτΕ με τις υπ' αριθμό 601 και 602/2002 αποφάσεις έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις που προβλέπουν ότι με αποφάσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ υλοποιείται η τροποποίηση εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων και οικισμών, καθώς επίσης ο καθορισμός όρων και περιορισμών δόμησης σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, σε κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους, δασικές εκτάσεις και σε χώρους που προστατεύονται από διεθνείς συμβάσεις.

Επίσης, με τις ίδιες αποφάσεις του ΣτΕ δεν επιτρέπεται η έγκριση πολεοδομικών μελετών για παραλιακούς οικισμούς, για οικισμούς των οποίων τα όρια εμπίπτουν σε ζώνη 500 μέτρων από την ακτή, καθώς και για οικισμούς που θεωρούνται ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Οι ίδιες ρυθμίσεις ισχύουν και για περιοχές που εμπίπτουν, έστω και μερικώς, στη ζώνη των 500 μέτρων.

Παράλληλα, το ΣτΕ βασιζόμενο στη νομολογία που έχει χαράξει τα τελευταία χρόνια σχετικά με τις αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε πολεοδομικά θέματα, έκρινε αντισυνταγματικές και τις διατάξεις του νόμου 3044/2002, οι οποίες επιτρέπουν στους γενικούς γραμματείς των περιφερειών να εγκρίνουν πολεοδομικές μελέτες, σχέδια πόλεων και οικισμών, τοπικά ρυμοτομικά σχέδια, πολεοδομικές μελέτες ανάπλασης και αναμόρφωσης και να καθορίζουν ή να τροποποιούν όρους και περιορισμούς δόμησης σε παράκτιες περιοχές.

Αντίθετα, συνταγματική κρίθηκε η διάταξη που προβλέπει τη μεταφορά στους κατά τόπους περιφερειάρχες και νομάρχες της αρμοδιότητας καθορισμού όρων δόμησης για οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων, οι οποίοι όμως δε βρίσκονται σε ευαίσθητες περιοχές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ