Παρασκευή 22 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΕΧΝΗΤΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ
Σοβαρές επιφυλάξεις του ΚΚΕ

Σοβαρές επιφυλάξεις διατύπωσε χθες το ΚΚΕ κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια της Βουλής, του νομοσχεδίου που καθορίζει το θεσμικό πλαίσιο για την «ιατρική υποβοήθηση στην ανθρώπινη αναπαραγωγή» που εισηγείται το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Φίλιππος Πετσάλνικος υποστήριξε ότι στις σημερινές συνθήκες «καθίσταται αναγκαία η παρέμβαση του νομοθέτη για τη ρύθμιση των όρων της τεχνητής γονιμοποίησης» σημειώνοντας ότι «15.000 ζευγάρια κάθε χρόνο προσέρχονται σε ιατρικά κέντρα ζητώντας την επιστημονική βοήθεια ενώ το 2,5% των γεννήσεων γίνεται με τεχνητή γονιμοποίηση». Υποστήριξε, τέλος, ότι το νομοσχέδιο στοχεύει στην «ενίσχυση της οικογένειας».

«Παρών» επί της αρχής ψήφισε το ΚΚΕ, ενώ ο εισηγητής του Κόμματος, Παναγιώτης Κοσιώνης, αιτιολόγησε τη θέση λέγοντας ότι στον τομέα της βιογενετικής που παρατηρείται αλματώδης εξέλιξη της τεχνολογίας, είναι «αναγκαία η παρέμβαση του νομοθέτη στη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου που θα δημιουργεί ασφάλεια δικαίου» σημειώνοντας ότι δεν έχει σημασία «μόνο η ανακάλυψη της έρευνας αλλά και το προϊόν και η εφαρμογή στην κοινωνία. Οσες φορές έχει γίνει με μεμονωμένο τρόπο εκεί που εμπλέκεται και ο εμπορικός κόσμος, τα εμπορικά και οικονομικά συμφέροντα, έχει οδηγήσει σε πάρα πολύ δύσκολα πράγματα». Ο Παναγιώτης Κοσιώνης σημείωσε ότι «πρέπει να δίνονται οι ίδιες δυνατότητες πρόσβασης σε αυτούς που θέλουν να αποκτήσουν παιδί. Είναι και αυτό ανθρώπινο δικαίωμα. Εχουν τα ίδια δικαιώματα; Δεν έχουν αγαπητοί συνάδελφοι. Θα μπορούσε να υπάρχει ρύθμιση οικονομική και νομική. Ολοι δεχόμαστε ότι υπάρχει εμπορευματοποίηση. Ξέρουμε μάλιστα και τα κόστη τα οποία είναι ανατριχιαστικά. Ο νόμος θα το αλλάξει; Κατά τη γνώμη μου δε λέει τίποτε γι' αυτό». Τόνισε ότι η οικονομική συναλλαγή μπορεί να ελεγχθεί μόνο «όταν όλα αυτά που αναφέρονται στο νομοσχέδιο γίνονται σε δημόσια κέντρα αναπαραγωγής και μάλιστα με το κατάλληλο πλαίσιο που να δημιουργεί δεσμεύσεις σε αυτούς που θέλουν να αποκτήσουν παιδί και στο γιατρό αλλά κυρίως στο ιατρικό κέντρο». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Παναγιώτης Κοσιώνης στην οικονομική κάλυψη τονίζοντας την ανάγκη ασφαλιστικής κάλυψης λέγοντας πως «πρέπει να ρίξουμε το βάρος σε αυτόν τον τομέα με ανάλογες ρυθμίσεις και οικονομικού χαρακτήρα που θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση προς την κατεύθυνση των ταμείων ώστε να αναλαμβάνουν το κόστος». Παράλληλα ο βουλευτής του ΚΚΕ διευκρίνισε ότι «είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με οποιαδήποτε μορφή κλωνοποίησης όχι μόνο για την εκλογή φύλων αλλά και άλλων χαρακτηριστικών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ιατρικά άλματα στο χρηματιστήριο του κέρδους (2008-05-23 00:00:00.0)
Η εμπορευματοποίηση της ανθρώπινης αναπαραγωγής (2006-07-23 00:00:00.0)
Θίγει τα δικαιώματα ασθενών και εργαζομένων (2001-02-06 00:00:00.0)
Συνολική αμφισβήτηση στη διαδικασία της αναπαραγωγής (1997-03-04 00:00:00.0)
"Εκτός νόμου" τα κέντρα τεχνητής γονιμοποίησης (1996-11-22 00:00:00.0)
Διπλή ανευθυνότητα (1996-03-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ