Τρίτη 4 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
Συνολική αμφισβήτηση στη διαδικασία της αναπαραγωγής

ΜΠΙΒΕΡΤΟΝ (ΟΡΕΓΚΟΝ).-

Αμερικανοί ερευνητές αναπαρήγαγαν δύο πιθηκάκια με βιοτεχνολογική διαδικασία κατώτερη, αλλά, από μία άποψη, παρόμοια με αυτήν που χρησιμοποίησαν οι Σκοτσέζοι επιστήμονες του ινστιτούτου "Ρόσλιν" για την κλωνοποίηση του προβάτου. Η είδηση στην προκειμένη περίπτωση βρίσκεται στο γεγονός ότι για πρώτη φορά γίνεται "τεχνητή" αναπαραγωγή ζώων, τα οποία παρουσιάζουν πολλές ομοιότητες με τον ανθρώπινο οργανισμό.

Η Σούζαν Σμιθ, διευθύντρια του "Κέντρου Ερευνών του Ορεγκον", διευκρίνισε ότι η τεχνολογία που χρησιμοποίησαν για την αναπαραγωγή των πιθήκων δεν είναι τόσο πρωτοποριακή όσο εκείνη της κλωνοποίησης που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές του ινστιτούτου Ρόσλιν στο Εδιμβούργο, προσθέτοντας ότι οι καρποί αυτών των ερευνών θα οδηγήσουν σε περισσότερη επιστημονική γνώση και πιο επιτυχημένα πειράματα.

Τα δύο πιθηκάκια δεν είναι πανομοιότυπα μεταξύ τους, γιατί για την αναπαραγωγή τους χρησιμοποιήθηκε γενετικό υλικό από διαφορετικά έμβρυα.

Ομως, οι ερευνητές του Ορεγκον υποστήριξαν ότι η τεχνική αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αναπαραγωγή οκτώ ή και περισσότερων όμοιων πιθήκων από ένα και μόνον έμβρυο και ότι περισσότερα επιστημονικά επιτεύγματα θα μπορούσαν να τους οδηγήσουν στην κλωνοποίηση ενήλικων πιθήκων.

Τα δύο πιθηκάκια δημιουργήθηκαν με μία τεχνολογία δύο φάσεων.

Οι επιστήμονες του Ορεγκον αναπαρήγαγαν δύο πιθηκάκια αναπτύσσοντας τα έμβρυα, αφού προηγουμένως χρησιμοποίησαν ένα σετ χρωματοσωμάτων από κάθε ένα από τα οκτώ κύτταρα ενός εμβρύου πιθήκου και βάζοντας το σετ χρωματοσωμάτων μέσα σε κύτταρα ωαρίων, των οποίων το γενετικό υλικό είχε αφαιρεθεί. Μετά εμφύτευσαν το γενετικό υλικό σε θετές μητέρες με τη διαδικασία της in vitro γονιμοποίησης.

Κόπηκαν οι επιδοτήσεις στο Ρόσλιν

Το υπουργείο Γεωργίας της Βρετανίας αποφάσισε να περικόψει τη χρηματοδότηση του ινστιτούτου Ρόσλιν.

Σύμφωνα με χτεσινά δημοσιεύματα βρετανικών εφημερίδων, το Ινστιτούτο Ρόσλιν του Εδιμβούργου ενημερώθηκε από το υπουργείο Γεωργίας ότι η χρηματοδότησή του - που ανέρχεται σήμερα σε 252.000 λίρες - θα μειωθεί κατά το μισό από τον επόμενο μήνα, για να κοπεί εντελώς τον Απρίλη του 1998.

"Εφόσον βρήκαν αυτό που υποτίθεται ότι έψαχναν, τελείωσε, η χρηματοδότηση θα σταματήσει", δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου, ενώ ο επικεφαλής της ομάδας ερευνητών του Ρόσλιν Δρ. Ιαν Ουίλμουτ εξέφρασε το φόβο για πλήρη εμπορευματοποίηση της κλωνοποίησης και ανάμειξη ξένων παραγόντων στις έρευνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ