Τρίτη 4 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΓΚΥΡΑ
Οξύνεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης - στρατιωτικών
  • Αρνείται να υιοθετήσει τις προτάσεις των στρατιωτικών ο Τούρκος πρωθυπουργός Νετσμεντίν Ερμπακάν
  • Εντείνονται οι πιέσεις από την πλευρά των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων
  • Διαδήλωση και δημοσκοπήσεις με το "μέρος" του στρατού

ΑΓΚΥΡΑ.-

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση της κυβέρνησης και του στρατού, ή αλλιώς ισλαμιστών και "κοσμικών", στην Τουρκία, μερικά εικοσιτετράωρα μετά την κρίσιμη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Λάδι στη φωτιά έριξαν οι χτεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Νετσμεντίν Ερμπακάν, ο οποίος άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι δε θα αφήσει να παρεμβληθεί κανείς, ούτε και οι ένοπλες δυνάμεις, στη διακυβέρνηση της χώρας, γεγονός που οδήγησε πολλούς πολιτικούς αναλυτές στο συμπέρασμα ότι μια ακόμη αυταρχικότερη στροφή στη διακυβέρνηση της χώρας δε θα αργήσει να τεθεί σε εφαρμογή.

"Οι κυβερνήσεις σχηματίζονται στο Κοινοβούλιο και όχι στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, όπως και οι νόμοι. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας είναι ένα συμβουλευτικό όργανο και οι αποφάσεις του δεν είναι δεσμευτικές". Αυτά δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Νετσμεντίν Ερμπακάν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, κατά την οποία ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να υιοθετήσει το σχέδιο δράσης ενάντια στην "ισλαμική μαχητικότητα" και "υπέρ της διατήρησης του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους" που του υπέβαλαν οι επικεφαλής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο Ερμπακάν δήλωσε κατηγορηματικά, στην ομιλία του προς το Κοινοβούλιο, ότι δεν τίθεται θέμα παραίτησής του από την πρωθυπουργία και ότι οι φήμες περί στρατιωτικού πραξικοπήματος δεν είναι παρά "προσπάθειες αποσταθεροποίησης της χώρας από ορισμένες ξένες δυνάμεις που δεν επιθυμούν μια ισχυρή Τουρκία". Παρ' όλα αυτά, ένα εικοσιτετράωρο νωρίτερα, την Κυριακή, ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωνε ότι η κυβέρνησή του βρίσκεται σε απόλυτα αρμονική συνεργασία με τις ένοπλες δυνάμεις και δεν υφίσταται θέμα μεταξύ τους αντιπαράθεσης σχετικά με την αυξημένη δραστηριότητα των ισλαμιστών.

Πιέζουν οι στρατιωτικοί

Η στάση του Ερμπακάν φέρεται να έχει δυσαρεστήσει βαθύτατα τους επικεφαλής των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων, οι οποίοι τον προειδοποίησαν κατά τη μαραθώνια συνάντηση του Συμβουλίου Εθνικής Ενότητας, την Παρασκευή, να δώσει ένα τέλος στην ισλαμική έξαρση και να διαφυλάξει την κοσμικότητα του κράτους με κάθε τρόπο. Ο στρατηγός Ερόζ Οζκασνάκ, σε δηλώσεις του σε τουρκικές εφημερίδες, διέψευσε την αισιοδοξία του Ερμπακάν και υπογράμμισε ότι "οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις συνεργάζονται αρμονικά με εκείνους που πιστεύουν στη δημοκρατία και στην εφαρμογή των βασικών της αρχών. Δεν μπορούν και δεν πρόκειται να συνεργαστούν με τον οποιονδήποτε άλλο", κατέληξε φωτογραφίζοντας και προειδοποιώντας, για άλλη μια φορά, τον Τούρκο πρωθυπουργό.

Διαδηλώσεις και δημοσκοπήσεις

Στο μεταξύ, χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν, χτες, τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην αυξανόμενη επιρροή του ισλαμισμού και καλώντας την τουρκική κυβέρνηση να εφαρμόσει άμεσα τη δέσμη μέτρων που πρότειναν οι Τούρκοι στρατηγοί. Ανάλογες συστάσεις έκανε στον Ερμπακάν και ο πρώην πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ κατά τη διάρκεια της μεταξύ τους συνάντησης, χτες το πρωί.

Την τεταμένη ατμόσφαιρα όξυνε, ακόμη περισσότερο, η δημοσίευση, χτες, δημοσκόπησης της εταιρίας "SONAR - SIS" από την εφημερίδα "Χουριέτ" σύμφωνα με την οποία το 90,3% των Τούρκων πολιτών πιστεύει ότι οι ένοπλες δυνάμεις επηρεάζουν σημαντικότατα τη διακυβέρνηση της χώρας και εκτιμούν ότι είναι άξιες απόλυτης εμπιστοσύνης. Σύμφωνα, πάντα, με τα ίδια αποτελέσματα, το 78,65% έχει εμπιστοσύνη στις εκτιμήσεις του Τούρκου Προέδρου Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και μόλις το 20,8% στον Νετσμεντίν Ερμπακάν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δίκες "στο κατόπι" του Ερμπακάν... (1998-07-03 00:00:00.0)
Μεσούτ Γιλμάζ (1997-07-06 00:00:00.0)
Δριμύ "κατηγορώ" κατά του θρησκευτικού εξτρεμισμού (1997-07-03 00:00:00.0)
Ο Καντάφι δεν έκανε το "χατίρι" στον Ερμπακάν (1996-10-08 00:00:00.0)
Αναζητώντας λύση στο πολιτικό αδιέξοδο (1996-02-04 00:00:00.0)
Επίσημες ευθύνες, αλλά και ερωτηματικά (1996-01-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ