Τρίτη 4 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
Αμηχανία και σκοπιμότητες

Ανησυχεί η Αθήνα για την κατάσταση στην Αλβανία και για το παιχνίδι των ισχυρών στη γειτονική χώρα

Στο ομιχλώδες αλβανικό τοπίο οι κινήσεις που αφορούν στο πολιτικό σκηνικό της χώρας είναι δυσδιάκριτες, καθώς κάτω, πίσω και - ίσως - παράλληλα από το πέπλο της λαϊκής οργής, εξυφαίνονται τα σενάρια των "ισχυρών" και οι μεταξύ τους ανταγωνισμοί, οι οποίοι, για μια ακόμη φορά, δημιουργούν εκρηκτική κατάσταση στα Βαλκάνια.

Στο εκρηκτικό αυτό τοπίο, ήδη, άρχισαν να πέφτουν εύφλεκτες δηλώσεις από... γνωστούς "υπερπατριώτες", όπως ο Στ. Παπαθεμελής, ο οποίος μίλησε χτες για την προώθηση του ελληνικού στρατού στο αλβανικό έδαφος, αν παραστεί ανάγκη προστασίας της μειονότητας. Οι δηλώσεις αυτές στηρίζονται στην "εικόνα" που μεταφέρουν από τη Νότια Αλβανία εκπρόσωποι της ελληνικής μειονότητας, οι οποίοι μιλούν για Τσάμηδες κουκουλοφόρους που περιφέρονται και τρομοκρατούν.

Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί αμήχανα και με ανησυχία τις εξελίξεις. Η αμηχανία της οφείλεται στην αδυναμία να κατανοήσει το παιχνίδι που παίζουν οι ισχυροί εταίροι στην ΕΕ, κάποιοι από τους οποίους φαίνεται να οδηγούν τα πράγματα στα άκρα. Χαρακτηριστικό δείγμα αυτού του παιχνιδιού είναι η υπονόμευση των προτάσεων της Αθήνας για μια υψηλού επιπέδου συνάντηση των 15 εταίρων, με στόχο την ανάληψη δράσης για διέξοδο από την κρίση.

Οι λόγοι της ελληνικής ανησυχίας, όπως διατυπώθηκαν από τον υφυπουργό Εξωτερικών, Γιάννη Κρανιδιώτη, σε χτεσινές του δηλώσεις, είναι τρεις: Πρώτον,η αλβανική κρίση είναι δυνατό να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση ολόκληρη την περιοχή. Δεύτερον,η ένταση στον αλβανικό νότο δημιουργεί κινδύνους για την ελληνική μειονότητα. Τρίτον,η κρίση ενδέχεται, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, να καταστρέψει το αλβανικό πολιτικό σύστημα και να επηρεάσει τις ελληνοαλβανικές σχέσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών, σε επαφή της με την προεδρία της ΕΕ κατάφερε τον προγραμματισμό της σύγκλησης της αρμόδιας κοινοτικής επιτροπής για τις βαλκανικές υποθέσεις προκειμένου να εξεταστούν προτάσεις για τη διέξοδο από την κρίση. Για το λόγο αυτό, έχει δοθεί εντολή στους πρεσβευτές των 15 χωρών της ΕΕ στα Τίρανα να υποβάλουν εκθέσεις για την κατάσταση, όπως αυτή διαμορφώνεται στην Αλβανία.

Η Αθήνα, όπως σημειώνουν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών, δεν έχει κανένα λόγο να είναι ικανοποιημένη από τον τρόπο αντίδρασης της ΕΕ, ο οποίος κινείται σε χαμηλό επίπεδο και με βραδείς ρυθμούς. Ταυτόχρονα, όπως παρατηρούν οι ίδιοι κύκλοι, η στάση ορισμένων κοινοτικών χωρών, κυρίως της Γερμανίας, δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα, καθώς η Βόννη εμφανίζεται αποφασισμένη να εργαστεί για την υπονόμευση του καθεστώτος Μπερίσα.

Εκτός από τη Βόννη, πάντως, και οι υπόλοιπες κοινοτικές χώρες αρχίζουν να κρατούν αποστάσεις από τον μέχρι πρόσφατα εκλεκτό τους Σ. Μπερίσα, ο οποίος αναμένεται να δεχτεί ισχυρές πιέσεις από το διεθνή παράγοντα για την αναζήτηση μιας πολιτικής λύσης, μέσα από το σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Η ελληνική κυβέρνηση, προσαρμοσμένη, πάντα, με τη λογική των ισχυρών, επιχειρεί να δημιουργήσει αποστάσεις από τον Αλβανό Πρόεδρο, που μέχρι πριν λίγες μέρες στήριζε απόλυτα. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του υφυπουργού Εξωτερικών, Γ. Κρανιδιώτη, ο οποίος αναφερόμενος στην ελληνική πρόσκληση για επίσκεψη του Σ. Μπερίσα στην Αθήνα, σημείωσε πως αυτή η πρόσκληση είχε επιδοθεί πριν το ξέσπασμα της κρίσης και συμπλήρωσε πως αν ο Αλβανός Πρόεδρος επισκεφτεί την Ελλάδα, αυτό θα συμβεί μετά το Μάη και θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις.

Η Νέα Δημοκρατία

Την πολιτική λύση του προβλήματος της Αλβανίας ζητάει με δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης,προτείνοντας το σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων, η οποία θα προχωρήσει το ταχύτερο σε "ελεύθερες και τίμιες εκλογές".

Χωρίς να κάνει λόγο για τις δικές του ευθύνες - όταν επί προεδρίας του η κυβέρνηση αλλά και η ΝΔ ως κόμμα ενίσχυσε ποικιλότροπα τον Μπερίσα - ο Κ. Μητσοτάκης καλεί την κυβέρνηση να αλλάξει πολιτική. Συγκεκριμένα τονίζει ότι "εσφαλμένα η κυβέρνηση αντιμετώπισε μέχρι σήμερα το θέμα, στηρίζοντας στην ουσία τον Μπερίσα" και αναφέρει ότι "πρέπει να αλλάξει πολιτική και να κινηθεί προς την κατεύθυνση που προανέφερα, αναλαμβάνοντας σχετική πρωτοβουλία, ιδιαίτερα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης και όλων των διεθνών οργανισμών στους οποίους συμμετέχουμε".

Ο Μ. Εβερτ σε δική του δήλωση κάνει λόγο για "άμεσα ζωτικά συμφέροντα" που έχει η Ελλάδα "λόγω της ελληνικής μειονότητας που ζει στη χώρα αυτή, την οποία οι αλβανικές αρχές οφείλουν να προστατεύσουν με κάθε μέσο. Θα πρέπει να γνωρίζει ο ελληνισμός της Αλβανίας ότι είμαστε κοντά του και δεν πρόκειται να τον εγκαταλείψουμε".

Την Κυριακή συνήλθε έκτακτα η Ομάδα Κοινοβουλευτικού Εργου της ΝΔ που είναι αρμόδια για τα θέματα άμυνας και στη συνέχεια υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Μ. Εβερτ με τον πρωθυπουργό. Οπως είπε ο Πρ. Παυλόπουλος, ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε από την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία, ιδίως στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο Μ. Εβερτ πρότεινε να συγκληθεί το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για να εξετάσει την επικίνδυνη κατάσταση.

Ο Γ. Θεωνάς

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και αντιπρόεδρος της Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις με τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, Γιάννης Θεωνάς, με επιστολή του στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τονίζει ότι "τις τελευταίες μέρες συνεχίζεται και οξύνεται με απρόβλεπτες διαστάσεις η τραγωδία που ζει ο αλβανικός λαός, με αποκορύφωμα την απόφαση που έλαβε η αλβανική κυβέρνηση να επιβάλει το στρατιωτικό νόμο. Οι νεκροί υπερβαίνουν τους δέκα, οι τραυματίες υπολογίζονται σε εκατοντάδες. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί νέες εντάσεις στην ήδη εύφλεκτη περιοχή των Βαλκανίων και μπορεί να υπονομεύσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Σοβαρές ευθύνες για την κατάσταση αυτή επωμίζονται οι κυβερνήσεις των χωρών - μελών και τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την πολιτική τους απέναντι στη χώρα αυτή".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρωτοστατεί στις προετοιμασίες του πολέμου (1997-03-14 00:00:00.0)
Σπεύδουν να αποκηρύξουν το παρελθόν τους (1997-03-13 00:00:00.0)
Δυτικοί "σεφ" σε αλβανικό τραπέζι (1997-03-07 00:00:00.0)
Τη λύση να τη δώσει ο αλβανικός λαός (1997-03-06 00:00:00.0)
Καμία επέμβαση (1997-03-06 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1996-11-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ