Πέμπτη 6 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
Τη λύση να τη δώσει ο αλβανικός λαός

Δηλώσεις του επίτιμου Προέδρου του ΚΚΕ Χαρίλαου Φλωράκη

Ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, αναχώρησε σήμερα για τη Σόφια. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους τόνισε:

"Το να πω ότι υπεύθυνοι για αυτή τη δουλιά είναι οι ΗΠΑ και τα διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα που θέλουν να επιβάλουν τη "νέα τάξη πραγμάτων" στα Βαλκάνια, από παλιά το είχε πει το Κόμμα μας, το είχε καταγγείλει. Και εμάς καθόλου δε μας εξέπληξαν τα γεγονότα αυτά. Την ευθύνη για αυτό το απαράδεκτο, τρομοκρατικό, δικτατορικό καθεστώς του Μπερίσα, την έχουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ, οι οποίοι τον στήριξαν και τον στηρίζουν και κοντά σ' αυτό έρχεται και η Ελλάδα, που έφτασε στο σημείο να τον καλέσει σε επίσκεψη εδώ στη χώρα μας.

Το πρόβλημα είναι το πώς θα γίνει δυνατό να απαλλαγούν οι χώρες αυτές από όλη αυτή την προσπάθεια που κάνουν τα διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τη "νέα τάξη πραγμάτων".

Ακούσαμε αυτές τις μέρες, διαβάσαμε στον Τύπο μια δήλωση του υπουργού των Εξωτερικών της Ολλανδίας, να παίξουν το ρόλο της διαιτησίας. Αλλοι ελληνικοί παράγοντες περιορίζουν την όλη υπόθεση στην ελληνική μειονότητα. Και εμείς πονάμε την ελληνική μειονότητα, αλλά ακολουθούν εντελώς λανθασμένο, απαράδεκτο δρόμο, για να μη χρησιμοποιήσω καμιά άλλη βαριά φράση και χαρακτηρισμό για την τακτική την οποία ακολουθούν. Δηλαδή τι λένε: Για να υπερασπίσουμε την ελληνική μειονότητα, πρέπει να έρθει μια πολυεθνική στρατιωτική δύναμη να το επιβάλει. Αλλοι αφήνουν έμμεσα να νοηθεί ότι ο ελληνικός στρατός πρέπει να πάει να απελευθερώσει την ελληνική μειονότητα από το καθεστώς Μπερίσα! Αυτά είναι απαράδεκτα. Το θέμα είναι η αποκατάσταση μιας πραγματικής δημοκρατίας στην Αλβανία. Είναι ανόητο να θέλουμε ανέπαφο το καθεστώς ή ένα παρόμοιο καθεστώς, αυτό που υπονοούν οι ξένοι με τη διαιτησία ή αυτό που προετοιμάζουν να το διαδεχτεί, δηλαδή το αντιδημοκρατικό να είναι δημοκρατικό για την ελληνική μειονότητα. Αυτά δε γίνονται. Θα είναι ενιαίο. Συνεπώς, το πρόβλημα είναι δημοκρατία για το λαό της Αλβανίας.

Αυτοί που επικαλούνται αυτά τα επιχειρήματα σκέφθηκαν τι θα γίνει με την Κύπρο; Το ίδιο επιχείρημα προβάλλουν και οι Τούρκοι. "Εκεί η τουρκοκυπριακή κοινότητα υπέφερε από την ελληνοκυπριακή και επεμβήκαμε να αποκαταστήσουμε τη δημοκρατία". Το ίδιο ζητάνε αυτοί να κάνουμε στην Αλβανία. Σκεφτήκανε αυτή τη θέση, η οποία είναι πάγια θέση και σύμφωνη με διεθνείς συμφωνίες για το απαραβίαστο των εθνικών συνόρων; Πώς πάμε να τα παραβιάσουμε εμείς τα αλβανικά σύνορα; Ξεχνάμε ότι υπάρχει μια μειονότητα στη Θράκη; Εάν οργανώσουν ή κάνουν προβοκάτσιες στη μουσουλμανική μειονότητα και πουν οι Τούρκοι "πάμε να την υπερασπίσουμε" και εισβάλουν στο ελληνικό έδαφος; Γι' αυτό λέω ότι αυτά είναι απαράδεκτα και το θέμα είναι με πολιτικά μέσα να πιέσουν τη λύση να τη δώσει ο αλβανικός λαός".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ