Πέμπτη 6 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
Ο λαός δείχνει αποφασισμένος να ανατρέψει την κυβέρνηση

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα

Στα γεγονότα της Αλβανίας αναφέρθηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας στη συγκέντρωση γυναικών στο "Τιτάνια". "Αυτός ο λαϊκός ξεσηκωμός έγινε ξαφνικά. Εκεί που νόμιζαν οι ιθύνοντες σ' αυτή τη χώρα, αλλά και οι διάφοροι "προστάτες" της, πως ο αλβανικός λαός είχε αποφασίσει να σκύψει το κεφάλι, πως είχε συμμορφωθεί μ' αυτή την κατάσταση, το σκάνδαλο των παρατραπεζών έγινε αρκετό για να ξεσηκωθεί. Ο λαός δείχνει οργισμένος κι αποφασισμένος να πετύχει, τουλάχιστον, την ανατροπή αυτής της κυβέρνησης", είπε η Αλέκα Παπαρήγα.

Τόνισε πως η φωνή αυτού του λαού είναι εξαιρετικά αγανακτισμένη, αφού στρέφεται πια συνειδητά κατά μιας κυβέρνησης, κατά ενός καθεστώτος σάπιου και βρώμικου, "που δυστυχώς ο αλβανικός λαός στη μεγάλη του πλειοψηφία τα τελευταία χρόνια πίστεψε ή τον ανάγκασαν να πιστέψει ότι μπορεί να του φέρει καλύτερες μέρες". Αναφέρθηκε στα ΜΜΕ που χαρακτηρίζουν αυτό τον ξεσηκωμό "όχλο", "εμφύλιο πόλεμο" ή "μάχες μεταξύ Βορείων και Νοτίων". "Αυτές οι εκφράσεις χρησιμοποιούνται συστηματικά. Εμείς δεν υιοθετούμε καθόλου αυτές τις εκφράσεις. Δεν πρόκειται για όχλο, πρόκειται για ανθρώπους, που συνειδητά ήθελαν να εξεγερθούν. Ανεξάρτητα απ' τις όποιες εξελίξεις υπάρχουν, εμείς πρέπει να θεωρήσουμε μεγάλη επιτυχία αν μπορέσει αυτός ο ξεσηκωμός να οδηγήσει στην ανατροπή της κυβέρνησης Μπερίσα", επισήμανε η Αλ. Παπαρήγα.

Η ΓΓ του ΚΚΕ υπογράμμισε πως αυτός ο λαϊκός ξεσηκωμός έχει τεράστια σημασία για τους κομμουνιστές, οι οποίοι πάρα πολλές φορές έχουν υπογραμμίσει ότι δεν υπάρχει τέλμα, δεν υπάρχει ακινησία, δεν υπάρχει απάθεια και αδιαφορία στις μέρες μας. "Είχαμε προειδοποιήσει πως οι λαοί θ' αντιδράσουν στα Βαλκάνια και σ' ολόκληρο το καπιταλιστικό κόσμο. Είχαμε πει να μη χαίρονται οι "διάφοροι" ότι κατάφεραν να πνίξουν τη θέληση των λαών ή να αλλοιώσουν πλήρως τη συνείδησή τους. Τα γεγονότα μας επιβεβαίωσαν", είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους "περίφημους" συμμάχους της Αλβανίας, σε όλους αυτούς, που μέχρι χτες χειροκροτούσαν τον Μπερίσα. "Τώρα όλοι αυτοί καραδοκούν και προσπαθούν να ελέγξουν τη μετά τον Μπερίσα εποχή. Και είναι πιθανόν να το καταφέρουν. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Αμερικανοί, η ΕΕ, ακόμα και η δική μας κυβέρνηση το πρώτο που σκέφτηκαν ήταν ότι πρέπει να γίνει οργανωμένη παρέμβαση από τα έξω, για να σταματήσει ο ξεσηκωμός", τόνισε. Επισήμανε πως ο αλβανικός λαός δεν είναι κάτω από την κηδεμονία καμιάς άλλης χώρας, άσχετα αν η κυβέρνησή της είναι, ενώ τόνισε πως το ΚΚΕ είναι αντίθετο σε οποιαδήποτε ανάμειξη κυβερνήσεων ή οργανισμών.

"Είμαστε αντίθετοι με ορισμένες φωνές που ακούστηκαν στον τόπο μας - και από τη ΝΔ και από ορισμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ - ότι η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να κάνει ανοιχτή επέμβαση για να προστατέψει τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας. Πρόκειται για κραυγές ανθρώπων που κρύβουν επιμελημένα ότι αυτοί ήταν οι πρώτοι, που όχι απλώς χαιρέτισαν την άνοδο του Μπερίσα, αλλά και με υλικά μέσα παρενέβησαν στις εκλογές και βοήθησαν στη νίκη και στην αναρρίχησή του στην κυβερνητική εξουσία. Πρέπει να δούμε το πρόβλημα ενιαίο και πάντα με κριτήριο το ποιος είναι υπεύθυνος, ποιος είναι θύτης και ποιος θύμα", κατέληξε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εθνικιστική ομιλία Μπερίσα στον Αυλώνα (2012-11-29 00:00:00.0)
Μαζική πολιτική πάλη για μια νέα, λαϊκή νομιμότητα (2011-02-10 00:00:00.0)
«Ξαναζεσταίνεται» η «Μεγάλη Αλβανία» (2009-10-11 00:00:00.0)
Συμπαράσταση στον αλβανικό λαό (1997-03-21 00:00:00.0)
"Μεσίτης" της επέμβασης (1997-03-16 00:00:00.0)
Ο απόηχος μιας βομβιστικής έκρηξης (1996-03-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ