Πέμπτη 6 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΡΕΣΤΗΣ ΚΟΛΟΖΩΦ
Οι παρεμβάσεις δημιουργούν τα αδιέξοδα

Ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, έδωσε συνέντευξη στο ραδιοσταθμό "9,84" και απάντησε σε ερωτήσεις σχετικές με τις εξελίξεις στην Αλβανία:

- Εγκαταλείπουν τον Μπερίσα οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι;

- Δε φαίνεται αυτό αυτή τη στιγμή. Οπωσδήποτε κάποιος θα έπρεπε να βγάλει το συμπέρασμα πως ο Μπερίσα είναι ένα καμένο χαρτί γι' αυτούς, όμως αυτή τη στιγμή δε φαίνεται ο ίδιος ο Μπερίσα να θέλει να τους διευκολύνει. Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή ελέγχει ακόμη την κρατική μηχανή της καταστολής και την προετοιμάζει για τη σύγκρουση, φοβάμαι πως τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Ευρωπαίοι θα περιμένουν την εξέλιξη.

- Λέτε δηλαδή ότι αν είναι να δοθεί πολιτική λύση μέσω του Μπερίσα θα το προτιμούσαν;

- Βεβαίως.

- Τι προτείνετε ως τρόπους δράσης της ελληνικής κυβέρνησης τώρα;

- Αυτό έπρεπε να το είχε σκεφθεί η ελληνική κυβέρνηση πολύ πριν κι όχι τώρα που υπάρχει κρίση. Τώρα θα πρέπει κανείς να δείχνει αλληλεγγύη στους εξεγερμένους χωρίς να ταλαντεύεται. Βλέπετε, έχουν συσσωρευτεί σ' αυτή τη χώρα, στο λαό της, μια σειρά από ζητήματα, προσβολές, ταπεινώσεις... Ξεχείλισε το ποτήρι κι έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις, που για τη δική μας την εποχή είναι πρωτόγνωρο. Πρέπει να πάμε πολύ πίσω για να δούμε τέτοια φαινόμενα.

Κάνει εντύπωση αυτό το λαϊκό ένστικτο που ξεκίνησε με τα συνθήματα "Κάτω οι κλέφτες", "Θέλουμε τα λεφτά μας" και τελικά καταλήγει σ' ένα πολιτικό σύνθημα το οποίο κυριαρχεί και είναι "Κάτω ο Μπερίσα". Αυτό συσπειρώνει τον κόσμο. Βλέπουμε ακόμα και ομάδες που στην αρχή ήταν ομάδες πλιάτσικου, τώρα να αποκτούν πειθαρχία και συνεννόηση, που είναι καινούρια ποιοτικά στοιχεία σ' αυτή την εξέλιξη. Πρέπει να δει κανείς προσεκτικά αυτά τα ζητήματα και ο μόνος τρόπος να λυθεί το πρόβλημα είναι να δοθεί πολιτική λύση, δηλαδή να μη φτάσουν τα πράγματα στη σύγκρουση. Αυτό μπορεί να γίνει, όταν πάψει η διεθνής κοινότητα, και η ελληνική κυβέρνηση, είτε άμεσα είτε έμμεσα να στηρίζει τον Μπερίσα.

- Εχετε την αίσθηση ότι ακόμα και τώρα η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τον Μπερίσα, έστω και έμμεσα;

- Πολύ φοβάμαι ότι δε φαίνεται να κάνει κάτι προς αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή δεν έχω δει συνεννοήσεις, προτάσεις τέτοιες που να δίνουν διέξοδο χωρίς τον Μπερίσα.

- Εχετε να προτείνετε συγκεκριμένα μέτρα εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης;

- Υπάρχει ένα λεπτό ζήτημα. Ο καθένας μπροστά σε μια πιθανή αιματοχυσία σκέπτεται να επέμβει για να μη γίνει αιματοχυσία. Υπάρχει όμως και το βασικό ζήτημα που δε λύνεται με την όποια επέμβαση. Η όποια επέμβαση τι αποτέλεσμα θα φέρει; Η θα εξελιχθούν τα πράγματα με τις εσωτερικές δυνάμεις χωρίς στηρίγματα απ' έξω, πράγμα που σημαίνει ότι εκεί θα κυριαρχήσει η θέληση του λαού να δώσει την αλλαγή ή θα θελήσει εν ονόματι των όποιων ιδανικών ανθρωπισμού ή της πρόληψης κάποιας σύγκρουσης, να επιβάλει μια λύση που θα έχει μακροπρόθεσμα πολύ χειρότερα αποτελέσματα, ακόμα και σε θυσίες ανθρώπινες, απ' ό,τι μια σημερινή εξέλιξη φυσιολογική των πραγμάτων. Εκείνο που επιμένουμε, γιατί οι "πειρασμοί" είναι πολύ μεγάλοι, είναι να μην υπάρχουν επεμβάσεις. Οποιαδήποτε επέμβαση δεν πιστεύουμε ότι θα είναι προς όφελος του λαού της Αλβανίας.

- Σας τρομάζει ο κίνδυνος ενός εμφυλίου;

- Θα μπορούσε αν θέλει κανένας να βοηθήσει την κατάσταση, να βγει και να δηλώσει τη χρεοκοπία του Μπερίσα και να άρει την εμπιστοσύνη του. Αυτοί οι οποίοι τον στήριξαν, τον επέβαλαν, ανεχθήκανε την κατάσταση τόσα χρόνια, να βγουν δημόσια χωρίς περιστροφές, ανεξάρτητα το ποιες κινήσεις θα κάνουν, διπλωματικές ή άλλες, αλλά να βγουν και να άρουν την εμπιστοσύνη τους. Υπάρχουν εσωτερικές δυνάμεις, υπάρχουν κόμματα συγκροτημένα, η κοινωνία τους δεν είναι διαλυμένη. Δεν την αφήνουν όμως να λειτουργήσει. Οι απ' έξω παρεμβάσεις δημιουργούν μονόδρομους και αδιέξοδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ