Πέμπτη 6 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
Οι "μεγάλοι" στήνουν την επόμενη μέρα

Ιδιαίτερα "προωθημένες" θέσεις εμφανίστηκε χτες να υιοθετεί ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας: Ο Λαμπέρτο Ντίνι είπε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να στείλει οικονομική βοήθεια και εμπειρογνώμονες, για να βοηθήσουν στην οικονομική ανόρθωση της Αλβανίας, καθώς και "στρατιώτες, για να ενισχύσουν τις αλβανικές δυνάμεις της τάξης και να αποφευχθεί η αύξηση της παράνομης μετανάστευσης προς την Ιταλία (...), αλλά, για να τα κάνουμε αυτά, έχουμε ανάγκη από μια αλβανική κυβέρνηση, με την οποία να συνομιλήσουμε και η οποία να μας δώσει τη συγκατάθεσή της".

"Ελπίζουμε", συνέχισε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, "ότι ο Σαλί Μπερίσα θα ακούσει το αίτημά μας να σχηματιστεί κυβέρνηση ευρέως συνασπισμού, αλλά η σιωπή των τελευταίων 48 ωρών δεν είναι ενθαρρυντική".

Μιλώντας στην εφημερίδα "Ρεπούμπλικα", ο Ντίνι είπε ότι η παρέμβαση από πλευράς Ευρωπαϊκής Ενωσης ή Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν είναι δυνατή, όσο δεν υπάρχει "αξιόπιστος συνομιλητής" στα Τίρανα: "Η παρούσα κυβέρνηση δεν είναι αξιόπιστη", είπε επί λέξει.

Από την πλευρά της, η αμερικανική διπλωματία συνέχισε χτες να ασκεί μια πολιτική διπλής κατευθύνσεως: Από τη μια, πηγές διαβεβαίωναν, μιλώντας στο βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο BBC, ότι η "χρηματοδότηση προς την Αλβανία δε θα διακοπεί", ενώ, από την άλλη, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νίκολας Μπερνς,έλεγε, μιλώντας στον αμερικανικό τηλεοπτικό σταθμό CNN, ότι ο Μπερίσα θα πρέπει να "αποκαταστήσει τη δημοκρατία".

Οσον αφορά την πιθανότητα εκκένωσης της Αλβανίας από τους Αμερικανούς πολίτες, ο Ουίλιαμ Κοέν,υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι "δεν υπάρχουν στρατιωτικά σχέδια που να έχουν καταστρωθεί, ή η οποιαδήποτε ανάγκη να κληθούν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις αυτήν τη στιγμή".

Ο στρατηγός Τζορτζ Τζούλουαν,διοικητής των αμερικανικών και των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ευρώπη, δήλωσε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη πολεμικά πλοία τους στην περιοχή, και ο ίδιος βρίσκεται σε επαφή με την πρεσβευτή των ΗΠΑ στα Τίρανα, Μαρίζα Λίνο.

Αντίθετα, η γερμανική κυβέρνηση συνέστησε στους Γερμανούς πολίτες να εγκαταλείψουν την Αλβανία και σε όσους σχεδιάζουν να την επισκεφθούν να αναβάλουν την επίσκεψή τους.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Μάλκολμ Ρίφκιντ, είπε χτες ότι θα πρέπει να ασκηθούν "ισχυρότατες πιέσεις" στην Αλβανία, επισείοντας την απειλή του οικονομικού αποκλεισμού, αν η κυβέρνηση Μπερίσα προκρίνει τη λύση της βίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ