Πέμπτη 6 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Οξύνεται η ένταση
  • Διαφώνησαν σε όλα ο Αιγύπτιος Πρόεδρος και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός
  • Συνεδριάζει για τον εβραϊκό οικισμό στην Ιερουσαλήμ το Συμβούλιο Ασφαλείας
  • Παρεμβαίνει, διαφωνώντας με την ισραηλινή κυβέρνηση, η ΕΕ

Εμφανώς δυσαρεστημένοι, ακόμα και αγανακτισμένοι ο ένας με τον άλλον, εμφανίστηκαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ. Από τις δηλώσεις τους, κατέστη σαφές ότι οι δύο άνδρες διαφώνησαν σχετικά με την ανοικοδόμηση του Χαρ Χόμα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Ο Νετανιάχου τόνισε ότι ο οικισμός θα οικοδομηθεί, χωρίς καμία αναβολή, και εκτίμησε ότι η απόφαση αυτή δεν παραβιάζει τη συμφωνία του Οσλο, η οποία μιλά για σεβασμό του υπάρχοντος καθεστώτος αναφερόμενη στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας και όχι στην Ιερουσαλήμ. Από την πλευρά του, ο Χόσνι Μουμπάρακ χαρακτήρισε την ισραηλινή τακτική, αντίθετη στις ειρηνευτικές συμφωνίες και προειδοποίησε ότι η οικοδόμηση του Χαρ Χόμα εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για την ηρεμία και τη σταθερότητα της περιοχής.

Τεταμένη ήταν, χτες, η ατμόσφαιρα και στην Ιερουσαλήμ καθώς η ισραηλινή κυβέρνηση ζήτησε ρητά και κατηγορηματικά από την Παλαιστινιακή Αρχή να κλείσει τα γραφεία της ΟΑΠ στην πόλη με βάση την "αρχή της αμοιβαιότητας" στα πλαίσια της "ειρηνευτικής διαδικασίας". Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν την κυβέρνηση Νετανιάχου ότι έχει θέσει σε εφαρμογή σχέδιο απομόνωσης της Ιερουσαλήμ τόσο μέσω της ανοικοδόμησης του οικισμού όσο και μέσω της παύσης λειτουργίας των γραφείων της ΟΑΠ. Η Παλαιστινιακή Αρχή κάλεσε τον παλαιστινιακό λαό να εκφράσει την αντίθεσή του στα ισραηλινά σχέδια με διαμαρτυρίες κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης προσευχής της Παρασκευής.

Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας, αντιτίθεται η ΕΕ

Στο μεταξύ, ο Παλαιστίνιος ηγέτης συναντήθηκε, χτες, με εκπροσώπους των εβραϊκών κοινοτήτων στις ΗΠΑ αλλά και με τους πρεσβευτές των χωρών - μελών στο Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο επρόκειτο να συνεδριάσει, χτες το απόγευμα, με θέμα την οικοδόμηση του Χαρ Χόμα.

Την αντίθεσή τους στα ισραηλινά σχέδια εξέφρασαν, χτες, μιλώντας εκ μέρους και της Ευρωπαϊκής Ενωσης τόσο ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ όσο και ο Γάλλος ομόλογός του Ερβέ ντε Σαρέτ. Οι δύο Ευρωπαίοι διπλωμάτες, που πραγματοποιούν περιοδεία στη Μέση Ανατολή, σε μια προσπάθεια να προσδώσουν ενεργητικότερο ρόλο στην παρέμβαση της ΕΕ στην ειρηνευτική διαδικασία, ζήτησαν από την ισραηλινή κυβέρνηση να ακυρώσει την απόφασή της και εξέφρασαν, έστω και εμμέσως, τη συμπάθειά τους στην παλαιστινιακή δυσαρέσκεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ