Πέμπτη 6 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
"Ανησυχία" στην Ευρωπαϊκή Ενωση

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Του ανταποκριτή μας ΒΗΣΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Η Ευρωπαϊκή Ενωση παρακολουθεί την αλβανική κρίση, "ψάχνοντας" για τα αίτια που την προξένησαν, τις εκτιμήσεις για τη συγκυρία και τις συγκεκριμένες δράσεις. Χτες η ολλανδική προεδρία, με μια ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών από τη Χάγη, εξέφρασε την "ανησυχία" των "15", καλώντας σε "αποκατάσταση" της "πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας". Σήμερα, η Πολιτική Επιτροπή του Συμβουλίου Υπουργών θα συνεδριάσει στις Βρυξέλλες και την Παρασκευή ο προεδρεύων του Συμβουλίου, Ολλανδός ΥΠΕΞ Χ. Βαν Μίρλο θα επισκεφθεί τα Τίρανα, περνώντας από Ρώμη και Αθήνα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ολλανδικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Κομισιόν, από την πλευρά της, έκανε, χτες, μια "πολιτική" συζήτηση στα πλαίσια της τακτικής εβδομαδιαίας συνεδρίασης. Στις Βρυξέλλες κατανοούν την ανάγκη "εξόδου" του Μπερίσα, αλλά δεν έχουν να προτείνουν "εναλλακτικές" λύσεις, παρά μόνο γενικόλογου χαρακτήρα, όπως κυβέρνηση "διαλόγου", "εθνικής ενότητας" κλπ.

Και βέβαια, η Ιταλία και η Ελλάδα αντιμετωπίζουν την αλβανική κρίση διαφορετικά από ό,τι,. π.χ., η Ιρλανδία, ή η Σουηδία. Δεν είναι, εξάλλου, τυχαίο ότι η συζήτηση στην Κομισιόν προκλήθηκε, κυρίως, μετά από πιέσεις του Ελληνα επιτρόπου Χρ. Παπουτσή, ο οποίος, στη χτεσινή του παρέμβαση, τόνισε ότι η κρίση στην Αλβανία είναι καθαρά πολιτικό ζήτημα που απαιτεί πολιτική λύση. Ο Χρ. Παπουτσής αναφέρθηκε επίσης στις ιδιαίτερες ανησυχίες της Αθήνας για την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, αλλά και τους χιλιάδες Αλβανούς οικονομικούς μετανάστες στην Ελλάδα.

Αλλά κρίνεται μάλλον δύσκολο η Κομισιόν να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις. Το πολύ - πολύ να προβεί, τις επόμενες μέρες, σε κάποιας μορφής ανακοίνωση. Ούτε και οι κινήσεις της ολλανδικής προεδρίας του Συμβουλίου δείχνουν κάτι πιο συγκεκριμένο, π.χ., ότι προωθείται το ιταλικό αίτημα για "κοινοτικοποίηση" της αλβανικής κρίσης. Η Αλβανία αποδεικνύεται για τις Βρυξέλλες μια "άγνωστη χώρα",παρόλο, που, όπως επισημαίνουν, με δυσφορία, οι κοινοτικοί κύκλοι, τα Τίρανα έχουν πάρει τα περισσότερα λεφτά από όλους από το κοινοτικό πρόγραμμα ΦΑΡΟΣ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν (2022-09-08 00:00:00.0)
Παρεμβάσεις ΕΕ και ΗΠΑ (2017-05-13 00:00:00.0)
«Πυρίτιδα» πίσω από την πρωτοβουλία του Νάνος; (1999-12-02 00:00:00.0)
Ετοιμάζεται η νέα Συνθήκη (1997-05-07 00:00:00.0)
Πρωτοστατεί στις προετοιμασίες του πολέμου (1997-03-14 00:00:00.0)
Δυτικοί "σεφ" σε αλβανικό τραπέζι (1997-03-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ