Πέμπτη 2 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
«Πυρίτιδα» πίσω από την πρωτοβουλία του Νάνος;
ΤΙΡΑΝΑ.-

Περιφραστικώς και «επισήμως» η νέα πρωτοβουλία του Αλβανού πρωθυπουργού Φάτος Νάνο για τους Αλβανούς των Βαλκανίων δεν απέχει πολύ από το «εκρηκτικό» σενάριο της λεγόμενης Μεγάλης Αλβανίας. Ακόμη και εάν «επισήμως» ο Φάτος Νάνο αρνείται κάποιο «ρόλο» σ' αυτό το «σενάριο»...

Το όλο θέμα ανέκυψε χτες μετά τις δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού και (ηγέτη του κυβερνώντος «Σοσιαλιστικού Κόμματος»)πως η αλβανική πολιτική ηγεσία επιχειρεί να διαδραματίσει έναν «ενεργότερο ρόλο στα πολιτικά δρώμενα των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου»! Ομως, ο Φάτος Νάνο δεν αρκέστηκε στους υπαινιγμούς. Εγινε ακόμη σαφέστερος για το τι πραγματικά εννοούσε, προσθέτοντας πως «συζήτησε πρόσφατα μια νέα πολιτική πρωτοβουλία» με τον ηγέτη των Κοσσοβάρων Αλβανών Χασίμ Θάτσι και τον ηγέτη των Αλβανών της ΠΓΔΜ, Αρμπέν Τζαφέρι. Σε συνέντευξή του χτες στην αλβανική εφημερίδα «ΚΟΧΑ ΓΙΟΝ», ο Φάτος Νάνο διευκρίνισε πως κατά τη συνάντηση αυτή «συμφωνήθηκε ένα πρόγραμμα κοινής δράσης, προκειμένου να αποτραπούν τα σχέδια αυτών που θέλουν να συνεχιστεί η διαίρεση μεταξύ των Αλβανών... Προκειμένου 6.000.000 Αλβανοί στα Βαλκάνια να συμπεριφέρονται και να ενεργούν με τον ίδιο τρόπο!».

Αν ο θεμέλιος λίθος για μια τέτοια πρωτοβουλία Νάνο - Τζαφέρι - Θάτσι μπήκε σ' αυτή την «πρόσφατη συνάντηση», οι «λεπτομέρειες» θα σχεδιαστούν στο προσεχές μέλλον. Σύμφωνα με τον Αλβανό πρωθυπουργό, ο πρώην ηγέτης του πρώην «UCK», Χασίμ Θάτσι, θα επισκεφθεί τα Τίρανα στα τέλη αυτού του μήνα. Ο ίδιος πρόσθεσε πως θα επισκεφθεί την πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, Πρίστινα, «λίαν συντόμως».

Ολα αυτά ενώ τελευταίως έχει γίνει εμφανής, από την πλευρά της αλβανικής κυβέρνησης, μια σαφής αναβάθμιση και ενθάρρυνση των πολιτιστικών, εκπαιδευτικών και αθλητικών ανταλλαγών στο «τρίγωνο» Τίρανα, Πρίστινα, Σκόπια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ