Πέμπτη 2 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Παντιέρα «ανεξαρτησίας» στην Ιρίαν Τζάβα
ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Τη σημαία της αυτονόμησης «Πρωινός Αστέρας» ύψωσαν χτες δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι της επαρχίας Ιρίαν Τζάβα, βροντοφωνάζοντας το αίτημα για την ανεξαρτητοποίηση της περιοχής.

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που πραγματοποιήθηκε παρά τις εκκλήσεις του Προέδρου της Ινδονησίας, Αμπντουραχμάν Ουαχίντ, για επανασυμφιλίωση, ολοκληρώθηκε δίχως να προκληθούν σοβαρά επεισόδια.

«Απορρίπτουμε την προσφορά αυτονομίας. Η ανεξαρτησία είναι η μόνη λύση. Απαιτούμε την αποχώρηση όλων των στρατευμάτων από την Ιρίαν Τζάβα προ της 1ης του Μάη 2000», σημείωσε σε ομιλία του ο Τέους Ελουσέι, ηγετικό στέλεχος κινήματος για την ανεξαρτητοποίηση μιας περιοχής που καταλαμβάνει το 20% του εδάφους της Ινδονησίας, με πληθυσμό όχι πάνω από 2.000.000 άτομα. Η Ιρίαν Τζάβα, που διαθέτει τεράστια αποθέματα σε χρυσό και χαλκό, ενώ οι «φήμες» μιλούν και για - ανεκμετάλλευτα ακόμη - τεράστια αποθέματα πετρελαίου, δεν είναι η μόνη περιοχή που διεκδικεί την οριστική ρήξη των δεσμών με την Τζακάρτα. Τους τελευταίους μήνες φουντώνουν τα κινήματα ανεξαρτησίας στο Ατσέι, στη νήσο Αμπόν των νησιών Σπάις, ιδιαίτερα μετά το αιματοβαμμένο δημοψήφισμα της 30ής Αυγούστου, που χάραξε το δρόμο ανεξαρτητοποίησης του Ανατολικού Τιμόρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ