Πέμπτη 2 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Πολύνεκρες συγκρούσεις
ΜΟΣΧΑ.-

Η ρωσική οργάνωση «Μητέρες των Στρατιωτών» ανακοίνωσε χτες ότι περίπου 600 Ρώσοι στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους στο Βόρειο Καύκασο από τον περασμένο Αύγουστο. Αυτός ο αριθμός είναι διπλάσιος από τους 305 νεκρούς που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας. Από την άλλη μεριά, το ίδιο υπουργείο ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 50 Τσετσένοι μαχητές σκοτώθηκαν αυτές τις μέρες στη διάρκεια των συγκρούσεων στα χωριά Αλχάν - Ιούρτ, πολύ κοντά στο Γκρόζνι, και στο Τσεντορόι, την Ντάλκα και το Αλερόι, ανατολικότερα.

Ο υπουργός Αμυνας Ιγκορ Σεργκέγεφ της Ρωσίας δήλωσε ότι τρεις μήνες ακόμα μπορεί να διαρκέσουν οι επιχειρήσεις των ομοσπονδιακών στρατιωτικών δυνάμεων στην Τσετσενία. Σύμφωνα με το πρακτορείο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ: «Η θέση των ληστοσυμμοριτών επιδεινώνεται κι αυτό είναι το λογικό αποτέλεσμα των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων, οι οποίες μπορούν να διαρκέσουν ακόμη έναν, δύο ή και τρεις μήνες», τόνισε.

Στο μεταξύ, σύμφωνα πάντα με το ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ, οι κάτοικοι της πόλης Αργκούν απηύθυναν δραματική έκκληση στα ρωσικά στρατεύματα να σταματήσουν να βομβαρδίζουν την πόλη, λέγοντας ότι έχουν απομακρύνει ήδη τους ισλαμιστές αντάρτες. Μια επιτροπή των κατοίκων ενημέρωσε την ηγεσία των ρωσικών δυνάμεων ότι η τοπική πολιτοφυλακή απομάκρυνε τους ισλαμιστές αντάρτες που είχαν καταφύγει στην πόλη. Προηγουμένως, ο Σεργκέγεφ είχε σημειώσει ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα κατορθώσουν να καταλάβουν εντός των επομένων δύο - τριών ημερών τις πόλεις Ουρούς - Μαρτάν (20 χλμ. βορειοδυτικά του Γκρόζνι) και Αργκούν της Τσετσενίας, που αποτελεί την ανατολική δίοδο προς την πρωτεύουσα Γκρόζνι. «Καταστρέψαμε όλες τις βάσεις και τις αποθήκες των ανταρτών», δήλωσε, από τη μεριά του, ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Βαλέρι Μανίλοφ. Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κατέστρεψαν, επίσης, αναγνωριστικά οχήματα και οχήματα μεταφοράς προσωπικού των τσετσενικών δυνάμεων.

Απελευθέρωση ομήρων

Οι ρωσικές ομοσπονδιακές δυνάμεις απελευθέρωσαν χτες δύο Ρώσους πολίτες που είχαν συλληφθεί ως όμηροι από Τσετσένους ληστοσυμμορίτες, δήλωσε ο αντιστράτηγος Βλαντίμιρ Κοζλόφ, επικεφαλής του τμήματος πάταξης του οργανωμένου εγκλήματος στο υπουργείο Εσωτερικών. Ο ένας από τους δύο ομήρους είναι ο ελληνικής καταγωγής Κ.Φ. Καλαϊτζίδης, 24 ετών, κάτοικος του Νοβοροσίσκ, ο οποίος είχε συλληφθεί από Τσετσένους στις 27 Μάη 1998 και βρέθηκε από την αστυνομία στο χωριό Κατάρ -Γιουρτ της περιοχής Ατσκόι - Μαρτάν. Από την αρχή των εχθροπραξιών στην Τσετσενία έχουν απελευθερωθεί 170 όμηροι και στη διάρκεια του χρόνου συνολικά 451, κατέληξε ο Ρώσος αξιωματούχος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ