Πέμπτη 6 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
"Λύση" ερήμην του λαού

Η ελληνική κυβέρνηση αναζητά συμμετοχή στο "παιχνίδι" του διεθνούς παράγοντα στην Αλβανία

Ερήμην του αλβανικού λαού, η Ουάσιγκτον και οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προετοιμάζουν τη διάδοχη κατάσταση στο πολιτικό σκηνικό των Τιράνων, με προφανή στόχο τη διαιώνιση του ασφυκτικού ελέγχου της χώρας.

Στο "παιχνίδι" αυτό, επιχειρεί να συμμετέχει και η ελληνική κυβέρνηση, προβάλλοντας το αυξημένο ενδιαφέρον της, λόγω της ύπαρξης της ελληνικής μειονότητας στον αλβανικό νότο.

Οι κινήσεις της Αθήνας, σε αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι που εξελίσσεται στην Αλβανία, συζητήθηκαν χτες στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη με τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννο Κρανιδιώτη. Μετά τη συνάντηση, που κράτησε μιάμιση ώρα, δεν έγιναν ανακοινώσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση επικεντρώθηκε σε τρία σημεία. Πρώτον, στην προετοιμασία επίσκεψης αξιωματούχου της ελληνικής κυβέρνησης, πιθανότατα του υφυπουργού εξωτερικών, στα Τίρανα, μετά την επίσκεψη στην Αλβανία του Προεδρεύοντος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπουργού Εεξωτερικών της Ολλανδίας, την προσεχή Παρασκευή. Δεύτερο, στην προετοιμασία της Ελλάδας να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια, εφόσον της ζητηθεί από την αλβανική κυβέρνηση και τρίτον στην αναζήτηση απόλυτου συντονισμού με την Ιταλία, καθώς η Ρώμη και η Αθήνα είναι οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την κατάσταση στην Αλβανία.

Ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την ελληνική συμμετοχή στο "αλβανικό παιχνίδι" είχε χτες τηλεφωνικές επαφές με τους ομολόγους του της Ολλανδίας και της Ιταλίας, με τον πρόεδρο της Κομισιόν, ενώ για σήμερα το μεσημέρι έχει οριστεί τηλεφωνικό ραντεβού με τον καγκελάριο Κολ. Επίσης, χτες το απόγευμα στο υπουργείο Εξωτερικών πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των υπουργών Εσωτερικών, Υγείας, Δημόσιας Τάξης, του υφυπουργού Αμυνας και του υφυπουργού Εσωτερικών για την προετοιμασία αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας αν χρειαστεί.

Οι κινήσεις της Αθήνας, πρέπει να σημειωθεί, διαμορφώνονται από την εικόνα που σχηματίζει το υπουργείο Εξωτερικών, σχετικά με την κατάσταση στην Αλβανία. Σύμφωνα με την εικόνα που έχει σχηματίσει το ελληνικό ΥΠΕΞ, το καθεστώς Μπερίσα ελέγχει τους οδικούς άξονες, άρα και την τροφοδοσία των εξεγερμένων πόλεων. Οι εξεγερμένοι, σύμφωνα με την επικρατούσα στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών άποψη, δεν έχουν πολιτική στήριξη, καθώς η αντιπολίτευση δεν κατόρθωσε να συγκροτηθεί και να εκφράσει τα αιτήματα του πλήθους. Για το λόγο αυτό, η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί πως ο Αλβανός Πρόεδρος θα αποφύγει να επιχειρήσει τη βίαιη καταστολή, "αγοράζοντας χρόνο" και περιμένοντας τον εκφυλισμό των αντιδράσεων.

Για τις εξελίξεις στην Αλβανία, ενημερώθηκε η ΓενικήΓραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλο

Πάγκαλος - Παπανδρέου

Στο μεταξύ σε συνέντευξή του στη "Φωνή της Αμερικής" ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, εξέφρασε λύπη για τη δραματική τροπή των εξελίξεων στην Αλβανία και τόνισε ότι η Ελλάδα "δε θέλει να επιβάλλει λύσεις, απλώς θέλει να βοηθήσει".

Πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, θα ζητήσει από την ΕΕ να προχωρήσει σε μια πρωτοβουλία, που θα σκοπεύει στο να ενώσει τους Αλβανούς και να συμβάλει στην επιστροφή της σταθερότητας στη χώρα.

Κατέστησε, πάντως, σαφές ότι η Ελλάδα "δεν είναι έτοιμη να δεχτεί έναν απεριόριστο αριθμό προσφύγων", αν και είναι πάντα "πρόθυμη να προσφέρει κάθε ανθρωπιστική βοήθεια ειδικά σε ό,τι αφορά τη λειτουργία σχολείων, νοσοκομείων και οργανισμών, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν".

Ο Θ. Πάγκαλος πρότεινε, επίσης, την πραγματοποίηση συνάντησης των Αλβανών πολιτικών ηγετών στην Ελλάδα, με στόχο την εξεύρεση λύσης στη σημερινή επικίνδυνη κατάσταση.

Περισσότερο σαφής ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, δήλωσε πως η Αλβανία προσανατολίζεται στη διενέργεια εκλογών υπό την πίεση της ΕΕ. Οι δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου έγιναν μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών του με τον Γάλλο ομόλογό του Μ. Μπαρνιέ στο Παρίσι.

Ο Γ. Παπανδρέου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόδοση των ελληνικών προσπαθειών στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας προς την Αλβανία.

Ηδη, ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας που ασκεί την προεδρία της ΕΕ - και βρίσκεται επίσης στο Παρίσι - κ. Κοκ είχαν τηλεφωνική συνομιλία με τον Σαλί Μπερίσα.

  • Κάλεσμα προς τους εργαζόμενους "να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους και την αλληλεγγύη τους στο γειτονικό λαό" απηύθυνε η ΓΣΕΕ, η οποία κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες για την εκτόνωση της κατάστασης, για πλήρεις δημοκρατικές ελευθερίες στη χώρα αυτή "ώστε να αποτραπούν εντάσεις και επεμβάσεις που μπορούν να δημιουργήσουν νέα εστία πολέμου στην περιοχή".

Την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Αλβανία σημείωσε με ανακοίνωσή του και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο των Ιωαννίνων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
"Γην και ύδωρ"... και υποσχέσεις (1997-04-03 00:00:00.0)
Επαφές με σημασία στην Αθήνα (1997-04-02 00:00:00.0)
Παλλαϊκή κατακραυγή ενάντια στην επέμβαση (1997-03-27 00:00:00.0)
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΣΕ ΕΠΕΜΒΑΣΗ (1997-03-27 00:00:00.0)
Διεργασίες επεμβάσεων και απομόνωσης των εξεγερμένων (1997-03-21 00:00:00.0)
Ετοιμάζεται η διάδοχη κατάσταση (1997-03-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ