Πέμπτη 3 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
"Γην και ύδωρ"... και υποσχέσεις

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Μπ. Φίνο, δίνοντας "γην και ύδωρ", εξασφάλισε πολλές υποσχέσεις - και - από την Αθήνα, οι οποίες ωστόσο του επιτρέπουν να εμφανίζεται, προς το παρόν, ως ο ισχυρός πόλος εξουσίας στο ταραγμένο πολιτικό σκηνικό της χώρας του

Η Αθήνα έσπευσε να δώσει υποσχέσεις. Πολλές υποσχέσεις και ατμόσφαιρα. Υποσχέσεις για δανειοδότηση ύψους 20 δισεκατομμυρίων δραχμών και ατμόσφαιρα με κόκκινα χαλιά στρωμένα στην Ηρώδη του Αττικού, αγήματα και μπάντες, που, μάλλον, έκαναν τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης "εθνικής συμφιλίωσης" της Αλβανίας, που πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Αθήνα, να νιώσει άβολα. Τέτοιες τιμές σίγουρα δεν της περίμενε, μια που ούτε αρχηγός κράτους είναι, ούτε η εξουσία του είναι παγιωμένη και αδιαμφισβήτητη.

Ωστόσο, η κυβέρνηση Φίνο αποτελεί τον έναν από τους τρεις πόλους της εξουσίας που έχουν διαμορφωθεί στην Αλβανία μετά την εξέγερση. Και στον πόλο αυτό επενδύουν, κατά τα φαινόμενα και προς το παρόν, οι μεγάλες δυνάμεις - από κοντά και η Αθήνα - προκειμένου να αναδιαμορφώσουν και να ελέγξουν το νέο πολιτικό σκηνικό. Ενα σκηνικό που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, δεν έχει ρόλο για τον Σ. Μπερίσα και προσπάθεια γίνεται να μην έχει χώρο ούτε για τις φωνές των εξεγερμένων.

Ετσι, λοιπόν, ήταν φυσική η "υπερβολική" υποδοχή που επιφύλαξε στον Μπασκίμ Φίνο η ελληνική κυβέρνηση. Τα κόκκινα χαλιά απλώθηκαν, όπως ακριβώς και οι υποσχέσεις για την οικονομική βοήθεια.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός το πρώτο πράγμα που δήλωσε, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Κ. Σημίτη, ήταν πως "από τη σημερινή συνάντηση εξασφαλίσαμε μια αρκετά καλή οικονομική βοήθεια και πίστωση ύψους 80 εκατομμυρίων δολαρίων". Να γνώριζε άραγε ο Αλβανός πρωθυπουργός το πικρόχολο σχόλιο Ελληνα διπλωμάτη, που αμέσως μετά τις δηλώσεις έλεγε "για να δούμε πότε, πόση και κυρίως σε ποιον θα φτάσει τελικά αυτή η βοήθεια". Για το θέμα αυτό ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, όταν ρωτήθηκε αν θα ολοκληρωθεί η εκταμίευση αυτού του δανείου πριν τις εκλογές (που επιδίωξη είναι να πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο), δήλωσε: "Εξαρτάται από το τι θα συμφωνηθεί ως αντικείμενο του δανείου. Εχουμε δηλώσει, συνέχισε ο Ελληνας πρωθυπουργός, ότι αυτό το δάνειο θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για περισσότερους σκοπούς, κυρίως αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και διαδικασίες". Μετά από αυτή την απάντηση, έστω κι αν δεν το είχε καταλάβει ο Αλβανός πρωθυπουργός, θα πρέπει να συνειδητοποίησε πως η "στήριξη" που απολαμβάνει ούτε τζάμπα είναι, ούτε εξασφαλισμένη για "πάντα". Θα εξαρτάται πάντα από το τι και σε ποιο βαθμό είναι διατεθειμένος να ικανοποιήσει από τις απαιτήσεις που θα προβάλλονται από αυτούς που σήμερα τον "προστατεύουν" και τον στηρίζουν.

Προς το παρόν, πάντως, ο Μπασκίμ Φίνο εμφανίζεται απόλυτα συνεργάσιμος με την Αθήνα και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Αλλωστε οι στόχοι τους, αυτή τη στιγμή, συμπίπτουν, καθώς όλοι επιθυμούν τον παραμερισμό του Σ. Μπερίσα και την εξασφάλιση του ελέγχου της κατάστασης στη χώρα.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός Κ. Σημίτης ήταν σαφέστατος, όταν στις δηλώσεις του υπογράμμιζε τους "κοινούς στόχους" των δύο κυβερνήσεων και παράλληλα τους ιεραρχούσε: Η αποκατάσταση της ομαλής πολιτικής εξέλιξης, της τάξης και της ομαλότητας, η πραγματοποίηση εκλογών και η οικονομική ανόρθωση αποτελούν τις ιεραρχημένες από τον Ελληνα πρωθυπουργό προτεραιότητες.

Για την υλοποίηση αυτών των στόχων, είναι προφανές πως θα χρησιμοποιηθεί και η πολυεθνική στρατιωτική δύναμη - "συνοδευτική δύναμη ενίσχυσης των Ευρωπαίων συμβούλων που θα εξασφαλίσει την πρόσβαση σε περισσότερες περιοχές για τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας" χαρακτηρίστηκε από τον Κ. Σημίτη.

Για το σκοπό αυτό έχει αποδοθεί ιδιαίτερη σημασία στις συζητήσεις που γίνονται για τη "βοήθεια" που θα δοθεί στην κυβέρνηση Φίνο για την ανασύσταση της αστυνομίας, του στρατού και των υπόλοιπων κρατικών υπηρεσιών.

Πηγές της ελληνικής κυβέρνησης μετά τη συνάντηση εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για τα αποτελέσματα, αφού - όπως υποστήριζαν - η κυβέρνηση Φίνο εμφανίστηκε να στηρίζει πολλές ελπίδες στην ελληνική βοήθεια για την ανασύσταση της κρατικής μηχανής που θα επιχειρήσει να θέσει υπό τον έλεγχό του. Η Αθήνα εμφανίστηκε ικανοποιημένη και για την "παράκληση" που φέρεται να εξέφρασε ο Μπ. Φίνο για αυξημένη ελληνική παρουσία στην πολυεθνική δύναμη. Πάντως, οι ίδιες πηγές σημείωναν πως η ελληνική αποστολή θα αποτελείται τελικά από 600 μέχρι 700 άτομα και θα αναπτυχθεί σε ολόκληρη την Αλβανία, δηλαδή στα λιμάνια του Δυρραχίου και του Αυλώνα (οι Αγιοι Σαράντα δε θα συμπεριληφθούν στις αρμοδιότητες της πολυεθνικής παρά τις ελληνικές προσπάθειες), στα Τίρανα και το αεροδρόμιο της πόλης, καθώς και στους σημαντικούς οδικούς κόμβους, αφού τα τμήματα που θα τοποθετηθούν στα συγκεκριμένα σημεία θα είναι μεικτά, αποτελούμενα από άνδρες από κάθε χώρα που θα λάβει μέρος στην αποστολή.

Πέρα, ωστόσο, από τις επιλογές του Διεθνούς Παράγοντα και τις προτεραιότητες, στις χτεσινές συνομιλίες επανεμφανίστηκε το σοβαρό και δυσεπίλυτο πρόβλημα που δεν είναι άλλο από τον αφοπλισμό των ενόπλων. Το πρόβλημα αυτό που συνδέεται άμεσα με την προσπάθεια διενέργειας εκλογών τον Ιούνη, καθώς και με την προσπάθεια χειραγώγησης των εξεγερμένων από την κυβέρνηση Φίνο.

Τα προβλήματα αυτά, τα οποία εκμεταλλεύεται ο Σ. Μπερίσα, κατηγορώντας την κυβέρνηση Φίνο πως αδυνατεί να επιβάλει την τάξη, απασχολούν παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών, οι οποίοι ανησυχούν για τον τρόπο που το καθεστώς Μπερίσα θα επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει την παρουσία των ξένων δυνάμεων. Κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών διατυπώνουν ανοιχτά τους φόβους τους για ενδεχόμενες προβοκάτσιες που θα επιχειρήσει ο Αλβανός Πρόεδρος, προκειμένου να υπονομεύσει τη συμμετοχή του τρίτου πόλου εξουσίας, των εξεγερμένων, στο πολιτικό παιχνίδι και τους διαύλους επικοινωνίας της κυβέρνησης Φίνο μαζί τους.

Τα θέματα αυτά θα συζητηθούν και σήμερα στην Αθήνα σε ευρύτερο πλαίσιο, μεταξύ του Αλβανού πρωθυπουργού, του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου, του εντεταλμένου του ΟΑΣΕ Φ. Βρανίτσκι και του προεδρεύοντος του Συμβουλίου των υπουργών της ΕΕ Χανς Βαν Μίρλο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
"Σταματήστε τις προεκλογικές συγκεντρώσεις" (1997-06-19 00:00:00.0)
Δυσκολίες εμπέδωσης στο "φροντιστήριο" δημοκρατίας (1997-05-08 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1997-04-26 00:00:00.0)
Επαφές με σημασία στην Αθήνα (1997-04-02 00:00:00.0)
"Ετοιμότητα" για την πολυεθνική επέμβαση (1997-03-29 00:00:00.0)
Διεργασίες επεμβάσεων και απομόνωσης των εξεγερμένων (1997-03-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ