Πέμπτη 3 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διπλωματική "επέμβαση" της Ουάσιγκτον
  • Στην Ουάσιγκτον, τη Δευτέρα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ενώ προωθείται ισραηλινο- παλαιστινιακή συνάντηση κορυφής και άμεση επανάληψη των διαπραγματεύσεων, υπό αυστηρή αμερικανική επίβλεψη
  • Πυρπόληση ισραηλινού στρατιωτικού λεωφορείου στη Δυτική Οχθη

Την "κατάσταση στα χέρια τους" αποφάσισαν να πάρουν οι ΗΠΑ, όσον αφορά την αύξουσα κρίση στις ισραηλινο- παλαιστινιακές σχέσεις και το τέλμα, στο οποίο έχει περιέλθει η "ειρηνευτική διαδικασία". Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, ζήτησε από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, να μεταβεί, την ερχόμενη Δευτέρα, στην Ουάσιγκτον, ενώ ταυτόχρονα η υπουργός Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, είχε αλλεπάλληλες τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί άμεσα ισραηλινο-παλαιστινιακή συνάντηση κορυφής.

Δυναμικό διπλωματικό "παρών" από την Ουάσιγκτον

Δυναμικά φαίνεται ότι αποφάσισε να παρέμβει στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή η Ουάσιγκτον, καθώς το θερμόμετρο ανεβαίνει ολοένα και περισσότερο ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους. Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου θα βρεθεί, τη Δευτέρα, στην Ουάσιγκτον, όπου θα έχει συνάντηση με τον Μπιλ Κλίντον. Από την άλλη πλευρά, ο Μαρουάν Καναφανί, εκπρόσωπος του Παλαιστινίου ηγέτη, επιβεβαίωσε ότι ο Γιάσερ Αραφάτ συνομίλησε δύο φορές, κατά τη διάρκεια της νύχτας, με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ. Σύμφωνα με τον Καναφανί, του οποίου τις δηλώσεις επιβεβαίωσε το παλαιστινιακό ειδησεογραφικό πρακτορείο WAFA, ο Λευκός Οίκος προωθεί την προοπτική μιας συνάντησης ανάμεσα στον Νετανιάχου και τον Αραφάτ στην Ουάσιγκτον, η οποία θα προετοιμαστεί από εκπροσώπους και των δύο πλευρών. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπ. Κλίντον, μετά από συνάντηση που είχε αργά το βράδυ της Τρίτης με τον Ιορδανό βασιλιά Χουσεϊν, ζήτησε από Ισραηλινούς και Παλαιστινίους να προστατεύσουν την "ειρηνευτική διαδικασία" και δήλωσε ότι θα αποστείλει την Μαντλίν Ολμπράιτ στην περιοχή, "όταν η στιγμή κριθεί κατάλληλη". Επιπλέον, κάλεσε τον Γιάσερ Αραφάτ να δείξει "μηδενική ανοχή στην οποιαδήποτε ενέργεια τρομοκρατίας".

Ο Αμερικανός Πρόεδρος αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τα σχέδιά του. Εντούτοις, η ισραηλινή εφημερίδα "Μααρίβ", σε χτεσινό της άρθρο, υποστήριζε ότι η αμερικανική πρόταση συνίσταται στην άμεση επανέναρξη των ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη μόνιμης συμφωνίας ειρήνης μέσα σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, διαπραγματεύσεις τύπου Καμπ Ντέιβιντ που θα γίνουν υπό αμερικανική επίβλεψη και πιθανώς σε αμερικανικό έδαφος. Από την πλευρά του, ο Ισραλινός πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την είδηση της 24ωρης επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον, όμως υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να σταματήσει η οικοδόμηση του νέου εβραϊκού οικισμού στην Ιερουσαλήμ.

Ενταση, διαψεύσεις και μολότοφ στα αυτόνομα εδάφη

Στο μεταξύ, εκρηκτική παραμένει η ατμόσφαιρα στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη. Στις φλόγες τυλίχτηκε, χτες το μεσημέρι, ισραηλινό στρατιωτικό μεταγωγικό λεωφορείο μετά από επίθεση που δέχτηκε με βόμβα μολότοφ, καθώς περνούσε έξω από το προσφυγικό στρατόπεδο Τζελαζούμ. Οπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, από την επίθεση τραυματίστηκαν οι 12 στρατιώτες που επέβαιναν στο λεωφορείο, καθώς και ο οδηγός του. Εγινε, επίσης, γνωστό ότι επιβλήθηκε αποκλεισμός και απαγόρευση της κυκλοφορίας στο Τζελαζούμ, που βρίσκεται 20 χλμ βόρεια της Ιερουσαλήμ.

Λίγες ώρες νωρίτερα, οι παλαιστινιακές αρχές ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν, κατά τη διάρκεια της προχτεσινής νύχτας, περίπου 30 μέλη της εξτρεμιστικής ισλαμικής οργάνωσης "Τζιχάντ" στη Λωρίδα της Γάζας. Στις μαζικές συλλήψεις φαίνεται ότι οδήγησε το γεγονός ότι οι δύο Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν κατά τις βομβιστικές επιθέσεις της Τρίτης φέρονται να είναι μέλη της "Τζιχάντ". Παρ' όλα αυτά, ο Σεϊκ Αμπνταλάχ Σάμι, ηγέτης της οργάνωσης στη Γάζα, δήλωνε κατηγορηματικά, χτες, ότι η οργάνωσή του δεν έχει καμία σχέση με τις επιθέσεις, τις οποίες χαρακτήρισε έργο των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών. Ο Σάμι υπογράμμισε ότι η "Τζιχάντ" δεν έχει απαρνηθεί τον ιερό πόλεμο κατά του Ισραήλ, αλλά πάντα επιλέγει "την κατάλληλη στιγμή" και η συγκεκριμένη χρονική περίοδος δεν είναι "καλή επιλογή".

Σκληρή κριτική Πέρες σε Νετανιάχου

Δριμεία κριτική στην πολιτική του Μπέντζαμιν Νετανιάχου άσκησε, σε χτεσινή του συνέντευξη, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος και πρωτεργάτης της "ειρηνευτικής διαδικασίας" Σιμόν Πέρες. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη για την παρούσα σοβαρότατη κρίση. Η πολιτική "ζιγκ - ζαγκ" που ακολουθεί ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κατά τον Σιμόν Πέρες, οφείλεται κυρίως στην προσπάθειά του να κερδίσει στο πολιτικό παιχνίδι εντός του Ισραήλ και να ικανοποιήσει τους ακροδεξιούς κυβερνητικούς του εταίρους, με τελικό αποτέλεσμα να μην είναι ικανοποιημένοι ούτε οι μεν ούτε οι δε. Ο Σιμόν Πέρες, πάντως, τόνισε ότι δε "βλέπει" επιστροφή στην εποχή της ισραηλινής κατοχής στις αυτόνομες παλαιστινιακές περιοχές, αλλά στη χειρότερη περίπτωση η κρίση θα καταλήξει σε έναν φαύλο κύκλο βίας και αντιπαράθεσης, στον οποίο, πιθανώς, να εμπλακούν και άλλες αραβικές χώρες.

Αντεγκλήσεις για το νομοσχέδιο περί μη ορθοδόξων Εβραίων

Σε κλίμα αντιπαράθεσης και έντασης κινήθηκε και η χτεσινή συνεδρίαση της Κνεσέτ, με θέμα το νέο νομοσχέδιο, με το οποίο όλοι οι μη ορθόδοξοι Εβραίοι δεν αναγνωρίζονται ισότιμα με τους ορθοδόξους Εβραίους εντός των συνόρων του Ισραήλ. Οπως σχολίαζε, χτες, ο Χάρι Γουόλ, διευθυντής του ισραηλινού κέντρου του συνδέσμου αντι-δυσφήμισης, το νομοσχέδιο αυτό αποκλείει όλους τους, εκτός Ισραήλ, Εβραίους (οι οποίοι μόνο στις ΗΠΑ ανέρχονται σε 6 εκατομμύρια), αλλά και πολλούς μετανάστες, πράγμα που σπιλώνει το σύνθημα του Ισραήλ, ότι είναι η γη όλων των Εβραίων, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, εξαιτίας της αραβο-ισραηλινής διένεξης.

Ο Γουόλ, μάλιστα, επικαλέστηκε και μια έρευνα του 1990, σύμφωνα με την οποία, σε παγκόσμια κλίμακα, το 41% των Εβραίων ανήκουν στο αναθεωρητικό ρεύμα, 40% στο συντηρητικό, 7% στο ορθόδοξο, 2% στο ανοικοδομητικό. Πολλοί είναι εκείνοι, που πιστεύουν ότι οι ορθόδοξοι Εβραίοι, οι οποίοι μέσα στο Ισραήλ ελέγχουν όλα τα θέματα σχετικά με τους γάμους, τα διαζύγια, την εκπαίδευση κλπ, έχουν εξασφαλίσει λόγω του θρησκεύματός τους πολύ καλές εργασιακές θέσεις, τις οποίες δε θέλουν να μοιραστούν με τα υπόλοιπα ρεύματα του εξωτερικού, τα οποία και βοηθούν με ιδιαίτερα μεγάλα ποσά τις εκάστοτε ισραηλινές κυβερνήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ