Πέμπτη 3 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
Τελικές συνομιλίες για την αποστολή της πολυεθνικής δύναμης

ΤΙΡΑΝΑ.-

"Κόσμος πάει κι έρχεται" από και προς την αλβανική, την ιταλική και την ελληνική πρωτεύουσα, καθώς οι συνομιλίες και οι διαπραγματεύσεις για την ανάπτυξη της πολυεθνικής δύναμης, που αναμένεται να αφιχθεί στην Αλβανία τις επόμενες μέρες, κορυφώνονται. Χτες το πρωί ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι πραγματοποίησε μια επίσκεψη - έκπληξη στο Αργυρόκαστρο, όπου συναντήθηκε με τον Αλβανό ομόλογό του Μπασκίμ Φίνο, ενώ ο οιονεί πολιτικός επικεφαλής της δύναμης, Φραντς Βρανίτσκι, βρισκόταν στη Ρώμη (οι δύο τελευταίοι μετέβησαν κατόπιν στην Αθήνα). Στο μεταξύ, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, δήλωνε ότι η αποστολή της πολυεθνικής πρέπει να αναπτυχθεί στην Αλβανία "άμεσα, το συντομότερο δυνατό".

Επαναδιατυπώσεις

Στην πρωινή - διάρκειας μισής ώρας - συνάντηση του Ιταλού πρωθυπουργού με τον Αλβανό ομόλογό του, λίγο πριν ο Μπασκίμ Φίνο αναχωρήσει για την Ελλάδα, ο Ρομάνο Πρόντι έθεσε επί της τράπεζας των συνομιλιών δύο θέματα: Τις αντιδράσεις από το πρόσφατο ναυάγιο στην Αδριατική και τις λεπτομέρειες της άφιξης της πολυεθνικής δύναμης, η οποία θα τελεί, ως γνωστόν, υπό ιταλική διοίκηση. Ο Μπασκίμ Φίνο επαναδιατύπωσε "το αίτημα της Αλβανίας για την αποστολή πολυεθνικής δύναμης", ενώ διασαφήνισε τις διαθέσεις των Τιράνων έναντι της Ρώμης: Η χώρα του, είπε, "είναι ανοιχτή στη συζήτηση με την ιταλική κυβέρνηση".

Αναφερόμενος στο ναυάγιο του πλοίου με πρόσφυγες που εμβόλισε ιταλικό πολεμικό, ο Φίνο έδειξε μια διάθεση να το "παραμερίσει": "Αυτό που συνέβη δεν είναι παρά ένα επεισόδιο, μία τραγωδία". Και δεν έκανε καμία νύξη για απαίτηση, από πλευράς της επίσημης Αλβανίας, να δοθεί συνέχεια στην υπόθεση, από την οποία έχασαν τη ζωή τους τέσσερις πρόσφυγες και αγνοούνται άλλοι ογδόντα τρεις. Αρκέστηκε να πει ότι η Ιταλία δέχτηκε να προσφέρει "οικονομική και τεχνική" βοήθεια στις οικογένειες των θυμάτων κι ότι προσκάλεσε τον Ιταλό ομόλογό του "να επισκεφθούν μαζί την Αυλώνα", απ' όπου κατάγονταν τα περισσότερα θύματα του ναυαγίου και ο Πρόντι "δέχτηκε ευχαρίστως".

Ειδική σημασία έχει η κατακλείδα των δηλώσεων του Μπασκίμ Φίνο, όσον αφορά την αποστολή της πολυεθνικής δυνάμεως: "Δεν υπάρχει καμία κρίση (... ) η Αλβανία είναι έτοιμη (να δεχτεί τη διεθνή δύναμη), οι άλλες χώρες είναι έτοιμες, δεν πρέπει να χάσουμε άλλο χρόνο. Κάθε μέρα που χάνεται είναι σε βάρος της Αλβανίας".

Διευθετήσεις

Ο εντεταλμένος μεσολαβητής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), πρώην καγκελάριος της Αυστρίας, Φραντς Βρανίτσκι, δήλωσε χτες στη Ρώμη ότι η πολυεθνική δύναμη αναμένεται να είναι έτοιμη σε δέκα με δεκατέσσερις μέρες. Μετά τη συνάντησή του με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών, Λαμπέρτο Ντίνι, ο Βρανίτσκι είπε ότι τα μέτρα που θα ληφθούν στην Αλβανία πρέπει να οδηγήσουν στην αποκατάσταση της τάξης, στην ανόρθωση της οικονομίας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς το πολιτικό σύστημα, ώστε "να διεξαχθούν εκλογές φέτος".

Ο Λαμπέρτο Ντίνι θεωρεί την παρούσα συγκυρία ως την "κατάλληλη" για να σταλεί η δύναμη και δήλωσε ότι συμφώνησε με τον Βρανίτσκι για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν, ώστε να προστατευτούν οι πολίτες και να διευκολυνθεί η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Αλβανία.

Από την πλευρά του ο Αλβανός υφυπουργός Αμυνας, Αλφρεντ Μοϊσιου, σε συνέντευξη που παραχώρησε χτες στο Γαλλικό Πρακτορείο, υποστήριξε πως ο αλβανικός στρατός θα δημιουργήσει "ειδική δύναμη" 2.500 - 3.000 ανδρών, που θα συνεργαστεί με την πολυεθνική δύναμη για την προστασία της διανομής της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Στο παιχνίδι

Ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας, Φάτος Νάνο, ανακοίνωσε χτες την απόφαση του κόμματος να συμμετέχει στο εξής στις εργασίες του αλβανικού Κοινοβουλίου, από τις οποίες απέχει από το Μάη του 1996.

"Η απόφαση αυτή λαμβάνεται στο πλαίσιο της πολιτικής και θεσμικής δέσμευσής μας στους κόλπους της κυβέρνησης εθνικής συμφιλίωσης", δήλωσε ο Νάνο. "Μαζί με την κυβέρνηση και τη στρογγυλή τράπεζα όλων των κομμάτων, το Κοινοβούλιο είναι ένας από τους παράγοντες που θα επιτρέψουν στη χώρα να βγει από την κρίση", πρόσθεσε ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ