Πέμπτη 3 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
Αλληλεγγύη στον αγώνα του αλβανικού λαού

Μαζική συγκέντρωση και πορεία στην Αθήνα συμπαράστασης στον εξεγερμένο αλβανικό λαό και ενάντια στην αποστολή ελληνικού στρατού στην Αλβανία

Την ίδια ώρα, που ο πρωθυπουργός της Αλβανίας βρισκόταν στην Αθήνα και συζητούσε με την ελληνική κυβέρνηση και εκπροσώπους του ΟΑΣΕ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης τις τελευταίες λεπτομέρειες σχετικά με τη σχεδιαζόμενη στρατιωτική επέμβαση, ο λαός της Αθήνας έστελνε ένα άλλο μήνυμα. Εστελνε μήνυμα αλληλεγγύης στον αγώνα του αλβανικού λαού και αντίθεσης στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις,που τίποτα το καλό δεν προμηνύουν για τους λαούς και την ειρήνη στην περιοχή.

Με την ιδιαίτερα μαζική συγκέντρωση που διοργάνωσε στις 7 μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος η Παναθηναϊκή Επιτροπή Ειρήνης και τη δυναμική πορεία που ακολούθησε στη Βουλή, διατρανώθηκαν η βούληση του ελληνικού λαού να αντιπαλέψει την παραπέρα εμπλοκή της Ελλάδας, με την αποστολή ελληνικού στρατού, στα ιμπεριαλιστικά παιχνίδια στα Βαλκάνια, αλλά και τα αισθήματα αλληλεγγύης προς τον αλβανικό λαό και τον αγώνα που κάνει για αξιοπρεπή ζωή και ελευθερία.

"Συγκεντρωθήκαμε για να διαδηλώσουμε την οργή και την αγανάκτησή μας στην κυβερνητική απόφαση να σταλεί ένα τάγμα Ελλήνων στρατιωτών στην πολυεθνική δύναμη που συγκροτείται για να χτυπήσει τον αλβανικό λαό, για να εδραιώσει ένα καθεστώς τύπου Μπερίσα, με ή χωρίς αυτόν", τόνισε ανοίγοντας την ομιλία του ο Θ. Παφίλης,γενικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, που ήταν και ο κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης.

Εξηγώντας ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι της στρατιωτικής επέμβασης σημείωσε: "Ανησυχούν γιατί όταν πια το ποτήρι ξεχείλισε, ο λαός ακόμα και με τα όπλα αμφισβητεί την απάνθρωπη νέα τάξη τους. Ανησυχούν γιατί ο λαός επαναστάτησε, εξεγέρθηκε κατά του κόσμου και της κοινωνίας της ζούγκλας που θέλουν να οικοδομήσουν, της κοινωνίας που βασίζεται στο δίκιο του δυνατού και ισχυρού. Ανησυχούν ακόμα περισσότερο γιατί η αλβανική εξέγερση εκπέμπει ένα βαθύτερο μήνυμα για τους λαούς. Το μήνυμα του αγώνα και της αντίστασης. Το μήνυμα πως οι λαοί μπορούν και πρέπει να αντισταθούν στη βαρβαρότητα της νέας τάξης του ιμπεριαλισμού και των εκπροσώπων της. Για αυτό και συσπειρώθηκαν για να στηρίξουν ένα τέτοιο καθεστώς. Για αυτό και θέλουν να στείλουν το μήνυμα, ότι όποιος αντιστέκεται τσακίζεται".

Σχετικά με το πρόσχημα που προβάλλεται είπε: "Υποτιμά τη νοημοσύνη του λαού ο ισχυρισμός ότι η αποστολή στρατιωτών και αστυνομικών δυνάμεων γίνεται για να προστατευτεί η ανθρωπιστική βοήθεια. Εχουμε μνήμη και γνωρίζουμε ότι όλες οι επεμβάσεις, οι δολοφονίες, οι πόλεμοι, οι βομβαρδισμοί των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ έγιναν με το πρόσχημα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και γενικότερα στο όνομα του ανθρωπισμού".

Η ελληνική κυβέρνηση, είπε, και πάλι ευθυγραμμίζεται και πρωταγωνιστεί στα ιμπεριαλιστικά σχέδια αναλαμβάνοντας ρόλο χωροφύλακα των συμφερόντων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Η κυβέρνηση, πρόσθεσε ο Θ. Παφίλης, ομολογεί την προσπάθειά της να παίξει η χώρα μας το ρόλο μικρού ιμπεριαλιστή στα Βαλκάνια.

"Ενώνουμε τη φωνή μας, τόνισε ο ομιλητής, με τον αγωνιζόμενο αλβανικό λαό και απαιτούμε να αφεθεί και αυτός και όλοι οι λαοί ελεύθεροι να επιλέγουν το δρόμο τους και να λύσουν τα προβλήματά τους. Καλούμε το λαό και τη νεολαία να κινητοποιηθεί, να βάλει φρένο στην πολιτική που θέλει να μετατρέψει τον ελληνικό στρατό σε διμοιρία τρομοκρατίας του ΝΑΤΟ και της νέας τάξης.

Ιδιαίτερα θερμά υποδέχτηκαν οι συγκεντρωμένοι τον Τακίρ Μίτσι,πρόεδρο του Σωματείου Αλβανών εργατών στην Ελλάδα, που ακολούθησε στο βήμα. Η ελληνική κυβέρνηση και οι Ιταλοί, είπε, πάνε να διασπάσουν την Αλβανία και να δημιουργήσουν ζώνες επιρροής.Οσο για την αλβανική κυβέρνηση, την κατήγγειλε γιατί καλεί ξένα στρατεύματα στην Αλβανία, πράγμα που όπως τόνισε ο ομιλητής δεν έχει δικαίωμα να το κάνει, τη στιγμή μάλιστα που είναι προσωρινή και δεν έχει ψηφιστεί από τον αλβανικό λαό. Ο πρόεδρος των Αλβανών εργατών ζήτησε να αφεθεί ο λαός της χώρας του ελεύθερος και κάλεσε σε συσπείρωση των λαών της Βαλκανικής ενάντια στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στη συγκέντρωση που ακολούθησε ξεχώριζε, πέρα από τη μαζικότητα, η νεανική παρουσία και ο παλμός της. Είναι οι νέοι που διαδήλωναν: "Κανένας φαντάρος στην Αλβανία. Εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ - Γερμανία".Η πορεία με συνθήματα, όπως "Κάτω τα χέρια από την Αλβανία", "Οι ιμπεριαλιστές τη γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν", "Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών, κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών" διέσχισε τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας και κατέληξε στη Βουλή, όπου επιδόθηκε το ψήφισμα της συγκέντρωσης σε εκπροσώπους της κυβέρνησης και των κομμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ