Πέμπτη 3 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
Δεν έχουν δουλιά στη χώρα μας

Δηλώσεις από Αλβανούς που ζουν και εργάζονται στη Θεσσαλονίκη

Κατά τη διάρκεια και πριν από τη συγκέντρωση μιλήσαμε με αλλοδαπούς εργαζόμενους και φοιτητές που ζουν στη Θεσσαλονίκη και οι οποίοι ήρθαν να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για τις επεμβάσεις των ξένων στα εσωτερικά της γειτονικής χώρας.

"Τι δουλιά έχουν οι ξένες δυνάμεις στη χώρα μας; Ας αφήσουν τον αλβανικό λαό να λύσει μόνος τα προβλήματά του, λέει ο Γκίλμπε, εργαζόμενος που σπουδάζει παράλληλα στο ΑΠΘ. Πιστεύω - συνεχίζει - ότι οι πράκτορες του καθεστώτος Μπερίσα είναι αυτοί που δημιουργούν τις εγκληματικές ενέργειες σε βάρος των πλατιών στρωμάτων του πληθυσμού για να προκαλέσουν την ξένη επέμβαση. Οπως μου είπαν χτες οι γονείς μου που ζουν στα Τίρανα, το πρωί έχει ησυχία, τις νυχτερινές ώρες όμως υπάρχει μια δύσκολη κατάσταση, κανένας δεν μπορεί να κυκλοφορήσει στους δρόμους και ο κόσμος φοβάται. Πιστεύω ακόμη ότι οι υποχωρήσεις της κυβέρνησης Φίνο έκαναν τον Μπερίσα να σηκώσει και πάλι κεφάλι".

"Ο αλβανικός λαός είναι πολύ περήφανος και δε θα δεχτεί τους ξένους να γίνουν ρυθμιστές. Για το μέλλον του μόνο αυτός μπορεί να αποφασίσει", λέει ο Αλέξης, δημοσιογράφος σε καθημερινή εφημερίδα της Αλβανίας, ο οποίος σήμερα δουλεύει κοντά στη Θεσσαλονίκη σ' ένα υφαντουργείο.

Το φάσμα της πείνας πλανάται πάνω από τις περισσότερες περιοχές της Αλβανίας, καθώς σε μια βδομάδα θα έχουν τελειώσει όλα τα αποθέματα που υπάρχουν, τονίζουν οι συνομιλητές μας και εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους για την πρωτοβουλία που ανέλαβε η ΕΔΥΕΘ να συγκεντρώσει τρόφιμα και φάρμακα για το γειτονικό μας λαό.

"Είμαι από το Ελμπασάν, λέει ο Σαϊμίρ. Οπως μου είπαν στο τηλέφωνο οι δικοί μου που ζουν στην πόλη αυτή, τις τελευταίες μέρες που είχε πολύ κρύο, θέρμανση δεν είχαν αφού ηλεκτρικό ρεύμα τις περισσότερες ώρες δεν υπήρχε. Επίσης δύσκολα μπορούν να βρούνε ψωμί. Οπως ακόμη μου είπαν, άγνωστοι κουκουλοφόροι σπέρνουν το φόβο στους κατοίκους προσπαθώντας να δυσφημήσουν το λαϊκό συμβούλιο της πόλης. Αυτοί οι άγνωστοι έκαψαν τα αρχεία του Πανεπιστημίου του Ελμπασάν και τώρα οι φοιτητές φοβούνται ότι δε θα μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους". Οπως προσθέτει ο Πέτρος από την Κορυτσά, ιδιαίτερα δύσκολη είναι η κατάσταση στην περιφέρεια της ιδιαίτερης πατρίδας του. Τέλος, ο Αλέξης συμπληρώνει ότι οι μετανάστες από την Αλβανία έχουν γνωρίσει τη σκληρή εκμετάλλευση μέσα στις συνθήκες του συστήματος και πιστεύει ότι ο ανθρωπισμός δεν είναι στοιχείο του καπιταλισμού. "Αρα οι δυνάμεις του ιμπεριαλισμού πάνε στην Αλβανία για τα δικά τους συμφέροντα κι όχι, όπως ισχυρίζονται, για να συνοδεύσουν την ανθρωπιστική βοήθεια για τον αλβανικό λαό", λέει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ