Παρασκευή 21 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Διεργασίες επεμβάσεων και απομόνωσης των εξεγερμένων

ΤΙΡΑΝΑ.-

Λίγες ώρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία - το "τελεσίγραφο", όπως χαρακτηρίστηκε - που έδωσαν οι εξεγερμένοι πολίτες στον Πρόεδρο και την κυβέρνηση της Αλβανίας για εκπληρωθούν τα αιτήματά τους - να παραιτηθεί ο Μπερίσα, να πάψει η κυβέρνηση να τον στηρίζει, να συμμετάσχουν ισότιμα στην αναζήτηση λύσης της κρίσης και να μη γίνει καμιά ξένη επέμβαση - ο πρωθυπουργός Μπασκίμ Φίνο εξακολουθούσε να τηρεί απορριπτική στάση, αρνούνταν να συναντηθεί με τις επιτροπές των εξεγερμένων πολιτών, κι ο Μπερίσα σιωπούσε με νόημα...

Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο Τσεβάτ Κότσι, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Σωτηρίας του Λαού, αποσαφήνισε ότι "θα χρησιμοποιήσουμε δημοκρατικούς τρόπους πίεσης και όχι βία".

Ομως οι υποστηρικτές του Μπερίσα μπορεί να έχουν διαφορετική άποψη: προειδοποιούν ότι θα προστατεύσουν τον Πρόεδρο με χρήση βίας, και η αυτοαποκαλούμενη "Πανεθνική Επιτροπή Σωτηρίας" ανακοίνωσε ότι διαθέτει χιλιάδες ενόπλους που είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν τον Μπερίσα και το Κοινοβούλιο από τους "εξεγερμένους του νότου".

Ενδείξεις σχεδίου επέμβασης...

Αποβατική δύναμη περίπου 450 Ιταλών πεζοναυτών επιβαίνει στο πλοίο "Σαν Τζούστο" του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο είναι αγκυροβολημένο από χτες κοντά στο λιμάνι του Δυρραχίου. Η στρατιωτική δύναμη εγκαταστάθηκε εκεί, με άλλοθι τη μεταφορά ενός πλοίου με 400 Αλβανούς πρόσφυγες, που ρυμούλκησαν προχτές ιταλικά πολεμικά σκάφη. Ο Ιταλός υπουργός Αμυνας, Μπενιαμίνο Αντρεάτα,έσπευσε φυσικά να δηλώσει ότι η Ιταλία "δεν προτίθεται να επέμβει" στην Αλβανία μονομερώς, όμως κατά το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RAI, οι Ιταλοί τουφεκιοφόροι παραμένουν σε ετοιμότητα στο πλοίο τους, στα αλβανικά ύδατα, με το πρόσχημα ότι πρόκειται "να βοηθήσουν στην ασφαλή αποστολή στην Αλβανία της ανθρωπιστικής βοήθειας".

Σημειωτέο είναι ότι ο Αντρεάτα, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αλβανό υπουργό Εξωτερικών - και στενό συνεργάτη του Σαλί Μπερίσα - Αριάν Σταρόβα, ανακοίνωσε την επανενεργοποίηση διμερών συμφωνιών που επιτρέπουν στο ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό να περιπολεί στα αλβανικά χωρικά ύδατα, ελέγχοντας τις ακτές για παράνομους μετανάστες.

"Με τον κ. Σταρόβα", είπε ο Ιταλός υπουργός, "εξετάσαμε ποιες είναι οι χώρες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε μια πολυεθνική δύναμη. Η Αλβανία επιμένει, αλλά επιμένουμε κι εμείς αυτό να γίνει στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό θα συζητηθεί τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των 15".

Ο Σταρόβα ζήτησε από την ιταλική κυβέρνηση βοήθεια για τον τεχνικό εξοπλισμό και αναδιοργάνωση της Αστυνομίας και του στρατού, καθώς και επισιτιστική και φαρμακευτική βοήθεια.

Ευρωπαϊκός "ανθρωπισμός"...

Ετοιμη να αναλάβει το συντονισμό των αποστολών ανθρωπιστικής βοήθειας στην Αλβανία και να διασφαλίσει την προστασία τους, με την παρουσία μιας περιορισμένης στρατιωτικής και αστυνομικής δύναμης, είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε χτες ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών, Χανς βαν Μίρλο.

"Η Αλβανία είναι Ευρώπη και η ΕΕ έχει μια ευθύνη, ένα ρόλο να παίξει στην εξομάλυνση της κατάστασης", πρόσθεσε ο Χ. βαν Μίρλο. Η ΕΕ, είπε, προσανατολίζεται προς μια "μετριοπαθή παρουσία" αστυνομικών ή στρατιωτικών για την προστασία των αποστολών τροφίμων.

Η τελική απόφαση για τη μορφή και την αποστολή μιας τέτοιας δύναμης θα ληφθεί στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, στη διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Αμέσως μετά, την Τρίτη, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών - μελών της ΕΕ με τον Αλβανό πρωθυπουργό, Μπασκίμ Φίνο.

Από την πλευρά του, ο Ολλανδός διπλωμάτης Γιαν ντ' Ασενμπουργκ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της 11μελούς αντιπροσωπείας της ΕΕ που περιόδευσε στην Αλβανία, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο αφοπλισμός των Αλβανών πολιτών θα απαιτήσει μια "μακρόχρονη και κουραστική" διαδικασία.

... και αμερικανικός "ανθρωπισμός"

Αλλά και η αμερικανική κυβέρνηση προτίθεται να εξετάσει σχέδιο για την αποστολή διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας στην Αλβανία, σύμφωνα με δήλωση του Σαμί Ρεπίστι, προέδρου του Εθνικού Αμερικανο - αλβανικού Συμβουλίου στις ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, Ερικ Ρούμπιν, τόνισε πάντως ότι η Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να προτείνει την αποστολή οικονομικής ή άλλης βοήθειας στα Τίρανα πριν "σταθεροποιηθεί" η κατάσταση στην Αλβανία. "Θα εξετάσουμε και θα συζητήσουμε με τους συμμάχους μας τον τρόπο αποστολής της βοήθειας, όταν η κατάσταση σταθεροποιηθεί", τόνισε ο Ρούμπιν και πρόσθεσε ότι "δεν μπορούμε να μιλάμε τώρα για νέα βοήθεια όταν η κατάσταση είναι τόσο χαώδης και συγκεχυμένη".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ