Τετάρτη 2 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
Επαφές με σημασία στην Αθήνα

Ο Αλβανός πρωθυπουργός, Μπ. Φίνο, σπεύδει σήμερα για συνομιλίες στην Αθήνα και τον "υποδέχονται", εκτός από τον Ελληνα πρωθυπουργό, και ο εντεταλμένος του ΟΑΣΕ, μαζί με τον Ολλανδό υπουργό Εξωτερικών, οι οποίοι σπεύδουν γι' αυτό το λόγο στην ελληνική πρωτεύουσα

Σημαντική επαφή, με έναν από τους τρεις πόλους εξουσίας που έχουν δημιουργηθεί μετά την εξέγερση στην Αλβανία, θεωρείται, από την ελληνική κυβέρνηση, η σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού Μπασκίμ Φίνο στην Αθήνα.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κ. Σημίτη, στις 2 μετά το μεσημέρι στου Μαξίμου. Στις συνομιλίες αυτές θα παραβρεθούν και ο εντεταλμένος του ΟΑΣΕ, για το αλβανικό, Βρανίτσκι, καθώς και ο προεδρεύων του συμβουλίου υπουργών της Κοινότητας, υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Β. Μίρλο, οι οποίοι καταφτάνουν για αυτήν ακριβώς τη συνάντηση στην Αθήνα. Οι συνομιλίες αυτές αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για έναν ακόμη λόγο, μια που χτες ο Αλβανός πρωθυπουργός είχε την πρώτη επαφή με τις επιτροπές του εξεγερμένου Νότου, καθώς επισκέφτηκε το Αργυρόκαστρο. Η πρώτη αυτή συνάντηση, της κυβέρνησης με τους εξεγερμένους, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο, συνοδεύτηκε από τις βολές του Προέδρου Μπερίσα σε συνέντευξη που παραχώρησε, προς την κυβέρνηση Φίνο, για την αδυναμία της, όπως να επιβάλλει την τάξη στη χώρα.

Η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί, άλλες φορές διακριτικά άλλες άκομψα, να αναμειχθεί στο πολιτικό παιχνίδι που διαδραματίζεται μεταξύ των τριών πόλων εξουσίας στη γειτονική χώρα και όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές η προσπάθεια της Αθήνας επικεντρώνεται στην εδραίωση στενών σχέσεων με την υπηρεσιακή κυβέρνηση και κατ' επέκταση με το αλβανικό σοσιαλιστικό κόμμα.

Πάντως, όπως παρατηρούν διπλωματικοί κύκλοι, η απόφαση για την ανάπτυξη της πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης, στην οποία θα συμμετέχει και η Ελλάδα, αυτόματα δημιουργεί ένα νέο παράγοντα, ο οποίος θα επηρεάσει το πολιτικό παιχνίδι στην Αλβανία. Το γεγονός αυτό, όπως σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι δημιουργεί τρία πολύ σοβαρά και αναπάντητα μέχρι στιγμής προβλήματα.Το πρώτο, αφορά στις αρνητικές διαθέσεις και την αγανάκτηση που έχει δημιουργήσει στον αλβανικό λαό ο πνιγμός 84 συμπατριωτών τους στην Αδριατική. Αν και η αγανάκτηση στρέφεται κατά της Ιταλίας θεωρείται πολύ πιθανό, ολόκληρη η πολυεθνική αποστολή να αντιμετωπιστεί με καχυποψία.

Το δεύτερο αναπάντητο πρόβλημα που εμμέσως συνδέεται με τις διαθέσεις του αλβανικού λαού απέναντι στην επέμβαση, αφορά στη γεωγραφική κατανομή των δυνάμεων.

Το τρίτο, και μάλλον το σπουδαιότερο, πρόβλημα που απασχολεί όσους οργάνωσαν και όσους έσπευσαν να δηλώσουν συμμετοχή στην αποστολή, αφορά στη στάση που θα κρατήσουν απέναντί της οι επιτροπές των εξεγερμένων του Νότου. Οι επιτροπές, ως πόλος εξουσίας, που ελέγχει ένα μεγάλο τμήμα της χώρας, δεν έχουν προς το παρόν τοποθετηθεί στα νέα δεδομένα. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί, πως από τις πρώτες μέρες της εξέγερσης η ηγεσία των εξεγερμένων είχε εκφράσει τη διαφωνία της στο ενδεχόμενο παρουσίας ξένων δυνάμεων, τουλάχιστον πριν την απομάκρυνση του Σ. Μπερίσα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ