Τετάρτη 2 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΚΣΤΡΑΤΕΥΤΙΚΟ ΣΩΜΑ
Αναμένονται εντολές...

Για "αυτάρκη" μονάδα 600 - 700 ανδρών με πλήρη εξοπλισμό κάνει λόγο η κυβέρνηση και θεωρείται πλέον δεδομένο ότι θα σταλούν και στρατευμένοι

Ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες για την αποστολή ελληνικού εκστρατευτικού σώματος στην Αλβανία στα πλαίσια της πολυεθνικής δύναμης που θα σταλεί στη χώρα αυτή με άλλοθι την προστασία της ανθρωπιστικής βοήθειας. Ηδη τρία ελληνικά τάγματα βρίσκονται σε ετοιμότητα, ώστε ένα από αυτά να μπορεί να σταλεί στην Αλβανία μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές διαβουλεύσεις.

Οι σχετικές συζητήσεις πραγματοποιούνται σήμερα στην Ιταλία με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τις εφτά χώρες που έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν. Από την Ελλάδα παίρνει μέρος πενταμελής στρατιωτική αντιπροσωπεία υπό τον ταξίαρχο Τσαγκάρη. Οι τελικές επιλογές, σύμφωνα με τον υπουργό Τύπου, Δ. Ρέππα, θα γίνουν στη συνέχεια και θα είναι σύμφωνες με το χαρακτήρα της αποστολής. Αυτό σημαίνει ότι ανάλογη με το ρόλο που θα αναλάβει η ελληνική δύναμη θα είναι και η σύνθεση καθώς και τα μέσα που θα διαθέτει. Πάντως, ως προς τους κινδύνους που διατρέχει η ελληνική δύναμη, ο Δ. Ρέππας ήταν σαφής. "Δεν πηγαίνει, είπε, σε περιήγηση τουριστική. Λαμβάνει μέρος σε μια στρατιωτική αποστολή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται".

Σύμφωνα πάντως με τις επίσημες ανακοινώσεις θα σταλεί ένα τάγμα δύναμης 600 - 700 ανδρών. Η μονάδα αυτή, όπως είπε ο Δ. Ρέππας, θα είναι αυτάρκης, δηλαδή μια πλήρης μονάδα που θα διαθέτει τον εξοπλισμό, το προσωπικό και τα άλλα μέσα που της είναι απαραίτητα ώστε να μπορεί να λειτουργήσει αυτοτελώς και να "υποστηρίξει τις δραστηριότητές της". Στα πλαίσια αυτά θεωρείται δεδομένο ότι η δύναμη θα είναι μηχανοκίνητη καθώς ότι θα έχει υποστήριξη και από πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Οσον αφορά το αν η συμμετοχή θα έχει εθελοντικό ή υποχρεωτικό χαρακτήρα, το όλο θέμα έχει μετατραπεί σε σίριαλ αντιφατικών δηλώσεων από τον υπουργό Αμυνας και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Χτες ο Δ. Ρέππας πέταξε το μπαλάκι στη στρατιωτική ηγεσία, που, όπως είπε, "θα αποφασίσει για το πώς θα συγκροτηθεί αυτή η ομάδα". Οπως και αν έχει το πράγμα όμως, θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι το ελληνικό εκστρατευτικό σώμα στην Αλβανία θα επανδρωθεί και από στρατευμένους που υπηρετούν τη θητεία τους.Αυτό που μένει ανοιχτό είναι αν θα κληθούν υποχρεωτικά να το κάνουν ή αν τεθεί σε εθελοντική βάση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών, δεν υπάρχει η δυνατότητα για τη συγκρότηση μιας τέτοιας μονάδας μόνο από αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και μόνιμους οπλίτες.Αυτό επειδή δεν υπάρχουν συγκροτημένες μονάδες με τέτοια σύνθεση,δηλαδή πλήρεις μονάδες που επανδρώνονται αποκλειστικά από μόνιμους.

Ενα άλλο θέμα που έχει προκαλέσει συζητήσεις είναι η περιοχή εγκατάστασης της ελληνικής δύναμης. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δε θα εγκατασταθεί στη νότιο Αλβανία, λόγω ελληνικής μειονότητας και του φόβου μιας προβοκάτσιας, ενώ δεν είναι καθόλου εξασφαλισμένο ότι θα ικανοποιηθεί η ελληνική επιθυμία για εγκατάσταση στο αεροδρόμιο των Τιράνων και στους γύρω βασικούς οδικούς άξονες. Ωστόσο, εκείνο που προκαλεί πονοκεφάλους είναι η πιθανότητα εγκατάστασης στις περιοχές της μειονότητας της τουρκικής δύναμης, πράγμα για το οποίο από την ελληνική πλευρά, ως συμμετέχουσα δύναμη, θεωρείται πιθανό να θέσει "βέτο".

Και η ΕΛ.ΑΣ

Στο μεταξύ ρόλο στην ανασυγκρότηση της αλβανικής Αστυνομίας αναλαμβάνει η ΕΛ. ΑΣ. Σύμφωνα με τον υπουργό, δύο αξιωματικοί από την Κρατική Ασφάλεια και τη Διεύθυνση Μελετών έχουν μεταβεί ήδη στα Τίρανα με εμπειρογνώμονες από άλλα υπουργεία για να βοηθήσουν τους Αλβανούς να ανασυγκροτήσουν την Αστυνομία τους. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης θα συναντηθεί αύριο για τα θέματα των λαθρομεταναστών με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εσωτερικών της Αλβανίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ