Τετάρτη 2 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Εκτροχιασμοί τρένων

Δεκάδες οι νεκροί, πολλά τα ερωτηματικά

ΜΑΔΡΙΤΗ. -

Πολύνεκρη τραγωδία σημειώθηκε στην Ισπανία όταν δύο τρένα εκτροχιάστηκαν με διαφορά λίγων ωρών, και είχαν σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν συνολικά 21 άτομα και να τραυματιστούν δεκάδες άλλοι.

Δέκα εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 94 τραυματίστηκαν - από τους οποίους οι 18 σοβαρά - στον προχτεσινό εκτροχιασμό αμαξοστοιχίας στη βόρεια Ισπανία, που θεωρείται το χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ισπανία τα τελευταία είκοσι χρόνια. Το τρένο μετέφερε 248 επιβάτες που επέστρεφαν από τις διακοπές του Πάσχα που είχαν περάσει στην Καταλωνία. Το τρένο είχε ξεκινήσει το ταξίδι του από τη Βαρκελώνη και είχε προορισμό το Ιρούν στη Χώρα των Βάσκων. Κατά τον εκτροχιασμό ανατράπηκαν τα τρία τελευταία βαγόνια, με αποτέλεσμα πολλοί από τους άτυχους επιβάτες να παγιδευτούν μέσα στα συντρίμμια.

Σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή γύρω από τα αίτια του πολύνεκρου δυστυχήματος, ο οδηγός της αμαξοστοιχίας αύξησε την ταχύτητα λίγο πριν από την άφιξή της στον σταθμό του Χουάρτε Αρακίλ, προκειμένου να αποφύγει τη σύγκρουση με άλλο συρμό. Ο αντιπρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης της Ναβάρα, Ραφαέλ Γκουρέα, δήλωσε ότι το δυστύχημα οφείλεται σε ανθρώπινο σφάλμα, αποκλείοντας την εκδοχή της δολιοφθοράς ή επίθεσης εκ μέρους των Βάσκων αυτονομιστών της ΕΤΑ.

Δέκα ώρες αργότερα, άλλοι 2 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 22 τραυματίστηκαν σε εκτροχιασμό τρένου, 30 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Μαδρίτης. Νεκροί είναι ένας μηχανοδηγός και μια Γαλλίδα. Οπως μετέδωσαν ραδιοφωνικοί σταθμοί στη Μαδρίτη, το δεύτερο δυστύχημα προκλήθηκε πιθανόν από κορμούς δέντρων που είχαν πέσει στις σιδηροδρομικές γραμμές.

Σύμφωνα με την εταιρία Σιδηροδρόμων RENFE, αιτία του πρώτου δυστυχήματος είναι η υπερβολική ταχύτητα, ενώ τα αίτια του δεύτερου εκτροχιασμού ερευνώνται ακόμα.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση έσπευσε να καθησυχάσει τον πληθυσμό.

"Ο σιδηρόδρομος αποτελεί το ασφαλέστερο μέσο μεταφοράς παρά τα δραματικά γεγονότα των τελευταίων ωρών", δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Φρανθίσκο Αλβάρεθ Κάσκος. Ο πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ υποσχέθηκε ότι θα παράσχει ό,τι βοήθεια χρειαστεί, ενώ ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

Πάντως, το πολύνεκρο αυτό δυστύχημα θεωρείται από τα χειρότερα των τελευταίων 20 περίπου χρόνων. Το Σεπτέμβρη του 1980, 26 άτομα σκοτώθηκαν όταν ένα τρένο συγκρούστηκε με λεωφορείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ