Τετάρτη 2 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ανεβαίνει το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης
  • Δύο ύποπτες βομβιστικές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας και δύο νεκροί Παλαιστίνιοι από ισραηλινή πυρά
  • Ισραηλινοί - Παλαιστίνιοι ανταλλάσσουν κατηγορίες και επιρρίπτουν ευθύνες
  • Εντονη φραστική κόντρα Νετανιάχου - Μουμπάρακ

"Σε τεντωμένο σχοινί" βρίσκεται πλέον η επιβίωση της "ειρηνευτικής διαδικασίας" ανάμεσα σε Παλαιστινίους και Ισραηλινούς μετά από τη χτεσινή έξαρση της βίας τόσο στη Λωρίδα της Γάζας όσο και στη Δυτική Οχθη. Δύο βομβιστικές επιθέσεις σε εβραϊκούς οικισμούς κοντά στη Γάζα και δύο Παλαιστίνιοι νεκροί από ισραηλινά πυρά στη Δυτική Οχθη είναι ο απολογισμός της χτεσινής ημέρας. Οι δύο πλευρές αλληλοεπέρριψαν, και πάλι, ευθύνες ενώ στο φραστικό πόλεμο εισήλθε, χτες, και ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ.

Δύο εκδοχές για τις εκρήξεις

Δύο βομβιστικές επιθέσεις συγκλόνισαν, χτες τα ξημερώματα, τη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, δύο κομάντος αυτοκτονίας, προφανώς μέλη της "Χαμάς" ή της "Τζιχάντ" ανατινάχτηκαν ο ένας έξω από τον εβραϊκό οικισμό Νετζαρίμ και ο δεύτερος έξω από τον εβραϊκό οικισμό Κφαρ Νταρόμ. Οπως υποστηρίζει η ίδια ανακοίνωση φαίνεται ότι οι δύο βομβιστές είχαν ως στόχο μαθητές, που εκείνη την ώρα πάνε στο σχολείο, όμως δε βρήκαν το στόχο τους. Μάλιστα, οι πηγές αυτές ανακοίνωσαν ότι άγνωστος με τηλεφώνημά του στο ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού ανέλαβε την ευθύνη εκ μέρους της "Χαμάς". Εκπρόσωπος, πάντως, της οργάνωσης στη Γάζα διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς αυτούς, λέγοντας ότι η "Χαμάς" δεν έχει καμία σχέση με τα συμβάντα. Ο εκπρόσωπος της οργάνωσης κατηγόρησε τον ισραηλινό στρατό ότι ευθύνεται και για τις δύο εκρήξεις, οι οποίες είχαν ως στόχο να προκαλέσουν εντυπώσεις, αλλά και ρήγμα στην παλαιστινιακή ενότητα.

Η κατάσταση περιπλέκεται περισσότερο, καθώς η παλαιστινιακή αστυνομία, με επίσημη ανακοίνωσή της, γνωστοποίησε ότι, τουλάχιστον, η μια έκρηξη κοντά στον οικισμό Κφαρ Νταρόμ οφείλεται σε ρίψη εκρηκτικών από τον ισραηλινό στρατό, η οποία, μάλιστα, είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο αναβάτης ενός διερχόμενου κάρου και να τραυματιστούν σοβαρά 5 Παλαιστίνιοι οδηγοί ταξί. Την ανακοίνωση της παλαιστινιακής Αστυνομίας επιβεβαιώνουν και ιατρικές πηγές του νοσοκομείου της Γάζας.

Διαδηλώσεις και νεκροί στη Δυτική Οχθη

Λίγες ώρες αργότερα, ένταση επικράτησε και στις πόλεις Χεβρώνα και Ναμπλούς της Δυτικής Οχθης. Στη Χεβρώνα Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον μιας ομάδας νεαρών Παλαιστινίων, που προσπαθούσαν να κλέψουν ένα αυτοκίνητο, επειδή, όπως ανακοινώθηκε επισήμως, νόμισαν ότι πρόκειται για επίθεση κατά του φυλακίου τους. Λίγο αργότερα, ένας 20χρονος Παλαιστίνιος αστυνομικός έπεφτε νεκρός από ισραηλινά πυρά στη Ναμπλούς. Ο νεαρός Παλαιστίνιος προσπαθούσε να απομακρύνει, μαζί με συναδέλφους του, τους εκατοντάδες οργισμένους διαδηλωτές από το ισραηλινό φυλάκιο, καθώς οι Ισραηλινοί στρατιώτες, μετά από τα δακρυγόνα και τις λαστιχένιες σφαίρες, άρχισαν να χρησιμοποιούν αληθινά πυρά, προκειμένου να διαλύσουν τη διαδήλωση.

Στην Παλαιστινιακή Αρχή και στον Γιάσερ Αραφάτ επέρριψε την ευθύνη των χτεσινών βιαιοτήτων ο Νταβίντ Μπαρ Ιλάν, εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, ο οποίος υπογράμμισε ότι όλες οι πρόσφατες επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων έγιναν, αφότου ο Παλαιστίνιος ηγέτης έδωσε το "πράσινο φως" στους εξτρεμιστές να χρησιμοποιήσουν βία. Από την πλευρά του, ο Γιάσερ Αραφάτ ανταπέδωσε τις κατηγόριες και δήλωσε ότι το γεγονός πως τα αυτόνομα εδάφη παραμένουν αποκλεισμένα και ο παλαιστινιακός λαός πεινά δημιουργεί πρόσφορες συνθήκες για την καλλιέργεια του φανατισμού, της βίας και της αγανάκτησης.

Φραστική σύγκρουση Μουμπάρακ - Νετανιάχου

Και ενώ συνεχίζονται οι αντεγκλήσεις ανάμεσα σε Παλαιστινίους και Ισραηλινούς, στο φραστικό πόλεμο εισήλθε, χτες, και η Αίγυπτος. Οργισμένος και απογοητευμένος από τις εξελίξεις εμφανίστηκε, σε συνέντευξή του ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος κατηγόρησε τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου για ανικανότητα κατανόησης της αραβικής νοοτροπίας. Ο Μουμπάρακ χαρακτήρισε "εγκληματικά προκλητική και απερίσκεπτη" την απόφαση οικοδόμησης του νέου εβραϊκού οικισμού στον αραβικό τομέα της Ιερουσαλήμ καιαναρωτήθηκε αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός συνειδητοποιεί ότι "με το λάδι που ρίχνει στη φωτιά, κανένας, ούτε ο Γιάσερ Αραφάτ, δε θα είναι ικανός να σταματήσει τον κύκλο βίας που επίκειται να ξεσπάσει".

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανταπέδωσε τις κατηγορίες στον Αιγύπτιο Πρόεδρο, υποστηρίζοντας ότι ο Μουμπάρακ είναι αυτός που προωθεί την τακτική των απειλών εκ μέρους του αραβικού κόσμου. Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου κατηγόρησε την αιγυπτιακή ηγεσία ότι "παίζει διπλό παιχνίδι", προσπαθώντας να παρουσιάσει στις ΗΠΑ το προφίλ της χώρας που υποστηρίζει την "ειρηνευτική διαδικασία" ενώ συγχρόνως ωθεί την κατάσταση στα άκρα. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κατέληξε ότι δεν πρόκειται να υποκύψει σε απειλές και επανέλαβε ότι θα συνεχιστεί κανονικά η οικοδόμηση του Χαρ Χόμα στην Ιερουσαλήμ.

Στις ΗΠΑ ο βασιλιάς Χουσεϊν

Στη Νέα Υόρκη βρέθηκε, χτες, ο Ιορδανός βασιλιάς Χουσεϊν, ο οποίος βραβεύτηκε από αραβο-ισραηλινή φιλειρηνική οργάνωση, που προωθεί τις πολιτισμικές ανταλλαγές ανάμεσα σε μικρούς Αραβες και Ισραηλινούς. Ο Ιορδανός μονάρχης τόνισε ότι η "ειρηνευτική διαδικασία" είναι η μόνη εναλλακτική λύση για το μέλλον της περιοχής, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις και την αυξανόμενη ένταση.

Εκκληση προς την ισραηλινή κυβέρνηση και την Παλαιστινιακή Αρχή να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να "αφήσουν πίσω τους νοοτροπίες του παρελθόντος που πλήττουν το κοινό μέλλον των δύο λαών" απηύθυνε, χτες, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, η οποία, επίσης, αρνήθηκε να κάνει περαιτέρω δηλώσεις.

Ενταση στην Κνεσέτ για τον ορθόδοξο ιουδαϊσμό

Εγκρίθηκε, χτες, από το ισραηλινό κοινοβούλιο, εν μέσω σφοδρών αντεγκλήσεων και έντασης, με 51 ψήφους υπέρ, 32 κατά και 7 αποχές, ένα νέο νομοσχέδιο που προβλέπει ότι όλοι οι πολίτες που έχουν προσηλυτιστεί στον ιουδαϊσμό από μη ορθόδοξους ραβί δε θα αναγνωρίζονται ως Εβραίοι στο θρήσκευμα. Την κατάθεση του νομοσχεδίου είχαν προωθήσει τα συγκυβερνώντα θρησκευτικά κόμματα, των οποίων οι εκπρόσωποι υποστήριξαν ότι, με τον τρόπο αυτό, θα "μειωθεί ο αριθμός όσων έρχονται στο Ισραήλ, μόνο, για να κερδίσουν οικονομικά εκμεταλλευόμενοι το δικαίωμα της άμεσης εγκατάστασης στη χώρα που δίνει το εβραϊκό θρήσκευμα".

Το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση τόσο της ισραηλινής αντιπολίτευσης όσο και των εβραϊκών κοινοτήτων του εξωτερικού, οι οποίες στη συντριπτική τους πλειοψηφία ανήκουν στα ρεύματα είτε του συντηρητικού ιουδαϊσμού είτε του ανανεωτικού ιουδαϊσμού. Αντίθετα, στο εσωτερικό της χώρας οι ορθόδοξοι ραβί έχουν, σχεδόν, τον αποκλειστικό έλεγχο της θρησκείας. Το νομοσχέδιο, που εγκρίθηκε χτες, ανατρέπει αντίστροφη μεταρρύθμιση του Εργατικού Κόμματος, που είχε ψηφιστεί το Νοέμβριο του 1995.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ