Τετάρτη 5 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
Ετοιμάζεται η διάδοχη κατάσταση

Η αμερικανική διπλωματία ετοιμάζει το νέο πολιτικό σκηνικό στην Αλβανία, σέρνοντας πίσω της ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και Αθήνα

Η Ευρωπαϊκή Ενωση σπεύδει, τώρα, να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που έχει δημιουργήσει η απροκάλυπτη στήριξή της στο καθεστώς του Προέδρου Μπερίσα. Παρ' όλα αυτά, οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να βρίσκονται ένα βήμα πίσω από την Ουάσιγκτον, η οποία εδώ και μήνες προετοιμάζει τη διάδοχη κατάσταση στα Τίρανα, με στόχο τη διαιώνιση του ελέγχου που ασκούν και σε αυτή την περιοχή του κόσμου. Πίσω απ' όλους, η ελληνική κυβέρνηση, που πελαγοδρομεί ανάμεσα στα - αντικρουόμενα - συμφέροντα και τις στρατηγικές των συμμάχων και εταίρων της, απλώς εύχεται η κρίση να μην έχει τραγικές συνέπειες για τη μειονότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν τρεις μήνες, η Ουάσιγκτον διαμήνυσε στους εταίρους της ΕΕ πως δε θεωρεί "αξιόπιστο" το κυβερνητικό σχήμα στην Αλβανία. Τα αμερικανικά μηνύματα δεν αξιολογήθηκαν όπως θα έπρεπε από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ούτε από την Αθήνα, οι οποίες συνέχισαν να παρέχουν τη στήριξή τους στον Αλβανό Πρόεδρο, με αποτέλεσμα να βρεθούν πίσω από τις εξελίξεις, όταν ξέσπασε η αναταραχή στην Αλβανία.

Οι αποστάσεις που άρχισε να λαμβάνει η Ουάσιγκτον από τον Σ. Μπερίσα επέτρεψαν στην αμερικανική διπλωματία να αποκτήσει ένα προβάδισμα στις διεργασίες για την προετοιμασία της διάδοχης κατάστασης, για την οποία τώρα, μετά την κλιμάκωση της κρίσης, όλοι εργάζονται. Είναι χαρακτηριστικό πως όλες οι δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων των χωρών της ΕΕ και των ΗΠΑ μιλούν για την ανάγκη εξασφάλισης στην Αλβανία της μέγιστης δυνατής συναίνεσης και της προώθησης της ιδέας για τη δημιουργία μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Στην Αθήνα, η ελληνική κυβέρνηση, αν και ήταν η τελευταία από τις ευρωπαϊκές χώρες που πήρε αποστάσεις από τον Σ. Μπερίσα, επιχειρεί να εμφανιστεί ως παράγων και αναζητά ρόλο στην περιοχή, υπογραμμίζοντας το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της λόγω της μειονότητας. Για το λόγο αυτό χτες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου κάλεσε τους πρεσβευτές στην Αθήνα των χωρών - μελών της ΕΕ, της Ρωσίας και των ΗΠΑ. Στόχος αυτής της επαφής, ήταν να εμφανιστεί ο ελληνικός ρόλος και να αναθερμανθεί η πρόταση της Αθήνας για την πραγματοποίηση μιας συνόδου σε υψηλό πολιτικό επίπεδο των "15", των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Αυτή η ελληνική πρόταση - θα πρέπει να σημειωθεί - δεν υιοθετήθηκε, καθώς οι εταίροι θεωρούν σκόπιμο να συζητούν σε χαμηλό υπηρεσιακό επίπεδο, όπως θα γίνει σήμερα στις Βρυξέλλες που θα συνεδριάσει η αρμόδια για τις βαλκανικές υποθέσεις επιτροπή.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Αθήνα εύχεται η κρίση να μην αγγίξει τη μειονότητα, της οποίας την προστασία ζήτησε χτες με διάβημά του στον Αλβανό πρεσβευτή ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτης. Ο υφυπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος σε εικόνες της αλβανικής τηλεόρασης ένοπλων κουκουλοφόρων, με το σχολιασμό ότι μιλούν ελληνικά, ζήτησε από τον Αλβανό πρεσβευτή να μην γίνει προσπάθεια εμπλοκής της ελληνικής μειονότητας στην κρίση.

Η προστασία της μειονότητας, όπως είναι φυσικό, αποτελεί για την Αθήνα μείζον πρόβλημα, αλλά και αφορμή για τη διατύπωση επικίνδυνων σκέψεων και απόψεων. Οπως για παράδειγμα του υφυπουργού Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτη, ο οποίος μιλώντας χτες σε ραδιοφωνικό σταθμό δεν απέκλεισε τη συμφωνία της Ελλάδας σε μια ενδεχόμενη εγκατάσταση πολυεθνικής δύναμης στην Αλβανία.

Ενα βήμα περισσότερο από την κυβέρνηση, για το θέμα αυτό, έκανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μ. Εβερτ, ο οποίος σε δήλωσή του ζήτησε "αν δεν ευοδωθούν οι πολιτικές επαφές της Κοινότητας με την αλβανική κυβέρνηση, να προετοιμαστεί η αποστολή μιας πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης". Ο Μ. Εβερτ χτες το βράδυ συναντήθηκε και συνομίλησε για τις εξελίξεις στην Αλβανία με τον πρωθυπουργό.

Για τις εξελίξεις στην Αλβανία δηλώσεις έκανε και ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ζήτησε "η Ελλάδα να παίξει ενεργό ρόλο στα πράγματα της Αλβανίας, να βοηθήσει τον αλβανικό λαό και ιδιαίτερα την αλβανική μειονότητα".

Στους Ευρωπαίους "εταίρους" ο ΣΥΝ

H ελληνική κυβέρνηση να συμβάλει στην κατεύθυνση της λήψης πρωτοβουλιών από την Ευρωπαϊκή Ενωση για την κατάσταση στην Αλβανία. Αυτή την κεντρική θέση - πρόταση του Συνασπισμού, επανέλαβε χτες, μιλώντας στο Ρ/Σ "Αθήνα 9,84", ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Κωνσταντόπουλος.Ο Συνασπισμός, "προσπερνώντας" το ρόλο που έχουν παίξει οι μέχρι σήμερα παρεμβάσεις των ΗΠΑ, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Αλβανία, με αποτέλεσμα τα σημερινά δεινά των εξεγερμένων πολιτών, προσβλέπει σε ακόμα πιο έντονη παρέμβαση των Ευρωπαίων.

Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε χτες ο Ν. Κωνσταντόπουλος, οι εξελίξεις στην Αλβανία "δεν ήταν στις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής" της ΕΕ "και εκεί πρωταγωνιστούσε από πλευράς επιρροής και παρουσίας ο αμερικανικός παράγοντας". Καταλήγοντας στην πρότασή του, ο Ν. Κωνσταντόπουλος τόνισε πως "πρέπει να επιδιωχτεί από πλευράς Ελλάδας η σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα Αλβανίας". Οσον αφορά δε το ενδεχόμενο της εξάπλωσης της αναταραχής στη Βαλκανική, ο πρόεδρος του ΣΥΝ έκανε επίσης επίκληση στον ευρωπαϊκό παράγοντα σημειώνοντας ότι "η Ελλάδα πρέπει αυτή την ώρα να αναπτύξει σταθεροποιητικό ρόλο, σταθεροποιητικές πρωτοβουλίες και στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

Η συγκεκριμένη πολιτική τοποθέτηση, υπαγορεύεται προφανώς από τις γενικότερες θέσεις του Συνασπισμού, σχετικά με το ότι η ενίσχυση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Βαλκανική, με την Ελλάδα ως "προπομπό" μιας τέτοιας διαδικασίας, προασπίζει τα εθνικά συμφέροντα της χώρας. Παράλληλα, στη σημερινή συγκυρία, η εν λόγω θέση προστίθεται στις απόψεις που υπάρχουν και στην κυβέρνηση, για "νομιμοποίηση" της εντονότερης παρουσίας των ισχυρών της Ευρώπης στην Αλβανία. Διαδικασία που πιθανότατα δρομολογείται.

Ο Ορ. Κολοζώφ

Μιλώντας χτες στη Βουλή για τα τεκταινόμενα στην Αλβανία, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ,αφού σημείωσε ότι η ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή λόγω των γεγονότων στη γείτονα χώρα θα περάσει σοβαρές δοκιμασίες, τόνισε αναφερόμενος στην εκεί ελληνική μειονότητα: "Φυσικά η σκέψη μας είναι προς την ελληνική μειονότητα, αλλά δεν μπορούμε να την ξεχωρίσουμε αυτή τη στιγμή, από τα δεινά που ολόκληρος ο πληθυσμός μπορεί να έχει από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εκεί. Δεν μπορούμε να αδιαφορήσουμε για κανέναν".

Ακολούθως ο Ορ. Κολοζώφ υπογράμμισε: "Υποχρέωσή μας είναι να κάνουμε ό,τι μπορούμε σαν χώρα, έτσι ώστε να βοηθήσουμε και η δημοκρατία να αποκατασταθεί στην Αλβανία και τα δημοκρατικά δικαιώματα να μπορέσουν να λειτουργήσουν. Και να δείξουμε εμπράκτως και στο λαό της Αλβανίας, αλλά και γενικότερα, ότι αυτές οι περίφημες διακηρύξεις για δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα έχουν ένα συγκεκριμένο αντίκρισμα. Δεν μπορούμε για άλλη μία φορά να στηρίζουμε καθεστώτα όπως αυτό του Μπερίσα, λέγοντας ότι θα ανοίξουμε τον δρόμο στη δημοκρατία και την ευημερία του λαού της Αλβανίας".

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ σημείωσε: "Πιστεύω ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη. Δε χρειάζεται παραπέρα συζήτηση, αλλά καλή ενημέρωση από την κυβέρνηση και σύνεση".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ