Τετάρτη 5 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Εκτός κάθε ελέγχου...

ΤΙΡΑΝΑ.-

Οι αλβανικές αρχές μετακινούσαν χτες άρματα μάχης, άνδρες της Αστυνομίας και του στρατού προς τη νότια Αλβανία, όπου εξακολουθεί να επικρατεί "ανεξέλεγκτο χάος", ενώ μια προσπάθεια εξεύρεσης κοινών σημείων αναφοράς μεταξύ των σοσιαλιστών και της κυβέρνησης Μπερίσα φάνηκε να αποβαίνει άκαρπη. Με αυτά τα δεδομένα, και η χτεσινή νύχτα αναμενόταν κρίσιμη, καθώς η οριστική διαταγή για την καταστολή, διά των όπλων, της εξέγερσης δεν αποκλειόταν να δοθεί από στιγμή σε στιγμή...

Στρατιωτικές ενισχύσεις

Το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε χτες το απόγευμα ότι άρματα μάχης εισήλθαν στην πόλη του Αργυρόκαστρου, ενώ ο ραδιοσταθμός των Τιράνων πρόσθεσε ότι άλλα άρματα μάχης και δυνάμεις του στρατού έχουν λάβει θέσεις κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου που συνδέει τη νότια με τη βόρεια Αλβανία. Οι εξεγερμένοι στους Αγίους Σαράντα δήλωναν χτες "έτοιμοι" να αντιμετωπίσουν τις αλβανικές Ενοπλες Δυνάμεις, οι οποίες κατά φήμες είχαν πλησιάσει σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από την πόλη.

Η μικρή ναυτική βάση στην πόλη βρίσκεται στα χέρια των εξεγερμένων, ενώ στο λιμάνι, πέντε μικρά και παλιά σκάφη και ένα μεγαλύτερο εξοπλισμένο με κανόνια, "φυλάσσονται" από μικρά παιδιά. Το μεγαλύτερο σκάφος προχτές έβαλε μερικούς κανονιοβολισμούς.

Καμιά επικοινωνία δεν είναι δυνατή ανάμεσα στους Αγίους Σαράντα και την υπόλοιπη Αλβανία.

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση και στην Αυλώνα, καθώς η πόλη παραμένει στα χέρια των διαδηλωτών, μετά τις αιματηρές συγκρούσεις του Σαββατοκύριακου στις οποίες έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 12 άτομα.

Η Ιταλία οργάνωσε προχτές στρατιωτική επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό από την Αυλώνα 35 αλλοδαπών, μεταξύ των οποίων και τριών Ελλήνων δημοσιογράφων. Στρατιωτικά ελικόπτερα τύπου "Σινούκ" μετέφεραν τους αλλοδαπούς στο Πρίντιζι.

Αυξάνονται τα θύματα

Κατά πληροφορίες του "Ασοσιέιτεντ Πρες" και του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ένα τετράχρονο κορίτσι σκοτώθηκε χτες από σφαίρα στην Αυλώνα. Το πρακτορείο ανεβάζει τον αριθμό των θυμάτων στην πόλη σε επτά.

Πρόκειται για το δεύτερο παιδί που σκοτώνεται από σφαίρα στην Αυλώνα μετά το θάνατο μιας οκτάχρονης, την Κυριακή.

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν προχτές αργά το βράδυ από "τρομοκράτες", όπως ισχυρίστηκε το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ "ετοιμάζονταν να παραδώσουν τα όπλα τους, σύμφωνα με το νόμο".

Ακόμη, υπήρξε η πληροφορία ότι χτες το πρωί ένας οδηγός ταξί σκοτώθηκε στους Αγίους Σαράντα, καθώς μετέφερε δύο πολίτες προς το μεθοριακό φυλάκιο της Κακκαβιάς.

Τέλος, πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου από τους Αγίους Σαράντα ανέφεραν ότι αργά χτες βράδυ ξέσπασε ένοπλη σύγκρουση διαδηλωτών με έναν νεκρό και έναν τραυματία. Σύμφωνα με ανταπόκριση του ΑΠΕ, οπλισμένοι κάτοικοι των Αγίων Σαράντα εντόπισαν έξω από την πόλη δύο αυτοκίνητα, τα οποία θεώρησαν ότι ανήκαν στις μυστικές υπηρεσίες του καθεστώτος. Ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών με τέσσερα άτομα που επέβαιναν σε αυτά, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας και να τραυματιστεί ένας.

Ακαρπη διαπραγμάτευση

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην Αλβανία, το Σοσιαλιστικό, κάλεσε τον Πρόεδρο Σαλί Μπερίσα να συναινέσει στο σχηματισμό νέας κυβέρνησης ευρείας αποδοχής για την εκτόνωση της αναταραχής στη χώρα.

Ομως, όπως δήλωσε ένας από τους ηγέτες του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο Παντελί Μάικο, δεν υπήρξε "διάθεση συμβιβασμού" από τον Μπερίσα.

"Η απάντηση (του Μπερίσα) ήταν "δεν πρέπει να προσπαθήσετε να καταλάβετε την εξουσία με τα όπλα"", είπε ο Μάικο στο πρακτορείο "Ρόιτερ". "Τον ενημερώσαμε ότι ποτέ δε θα θέλαμε την εξουσία μετά από αιματοχυσία", πρόσθεσε. Δεν υπήρξε σχόλιο από το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα.

Η συνάντηση ανάμεσα στους εκπροσώπους της κυβέρνησης και των Σοσιαλιστών ήταν η πρώτη από τη στιγμή που το Κοινοβούλιο κήρυξε την Αλβανία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Κυνήγι φαντασμάτων;

Σε αυτό το κλίμα, προέκυψε μάλλον σαν θρυαλλίδα σε ανοιξιάτικη νύχτα η αποπομπή του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των αλβανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγού Σέμε Κοσόβα, χτες από τον Μπερίσα.

Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, οι οποίες έδωσαν την είδηση σε ειδησεογραφικά πρακτορεία, προσέθεταν ότι ο Κοσόβα αντικαταστάθηκε από τον στρατηγό Αντέμ Κοπανί, σύμβουλο του Προέδρου Μπερίσα επί θεμάτων εθνικής άμυνας.

Παράλληλα, κατά πληροφορίες της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας "Rilindja Demokratike", η Εισαγγελία των Τιράνων αποφάσισε να συστήσει εξεταστική επιτροπή για τον καταλογισμό ευθυνών σε στρατιωτικούς για την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στις νότιες περιοχές της χώρας.

Η επιτροπή θα εξετάσει την ευθύνη των στρατιωτικών όσον αφορά τη διείσδυση πολιτών σε στρατόπεδα και την αφαίρεση οπλισμού από αυτά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ