Κυριακή 3 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Ο απόηχος μιας βομβιστικής έκρηξης

ΤΙΡΑΝΑ.-

Η πρόσφατη έκρηξη στην αλβανική πρωτεύουσα, η οποία στοίχισε τη ζωή τριών ανθρώπων και τραυμάτισε δεκάδες άλλους, έβαλε τη δική της πινελιά στο πολιτικό τοπίο της γειτονικής μας χώρας.

Ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, λίγη ώρα μετά την έκρηξη, φρόντισε να κατηγορήσει τους πράκτορες της πρώην μυστικής υπηρεσίας του "κομμουνιστικού", όπως είπε, καθεστώτος. Ο ιδιοκτήτης του σούπερ μάρκετ έξω από το οποίο έγινε η έκρηξη βρισκόταν στην Αθήνα εκείνες τις μέρες κι έκανε λόγο μιλώντας σε ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς για "προσπάθεια των κομμουνιστών να σταματήσουν την πρόοδο (;;;) του καπιταλισμού στην Αλβανία". Ακολούθησαν οι ταχύτατες συλλήψεις δύο πρώην στελεχών της μυστικής υπηρεσίας και προσαγωγές μελών και στελεχών κομμάτων της αλβανικής Αριστεράς, από τις διωκτικές αρχές της Αλβανίας.

Ολα αυτά δεν μπορεί να είναι τυχαία. Συμβαίνουν λίγο πριν τις βουλευτικές εκλογές και μετά από συνεχιζόμενες και μάλιστα σοβαρές καταπατήσεις των δημοκρατικών δικαιωμάτων από το καθεστώς του Προέδρου Μπερίσα.

Στις φυλακές, παρά τις απαιτήσεις - και - διεθνών οργανισμών, συνεχίζει, θυμίζουμε, να βρίσκεται ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Φάτο Νάνο. Οι "δημοκρατικές" αρχές έχουν καλλιεργήσει τα χρόνια της παραμονής τους στην εξουσία ένα κλίμα τρομοκρατίας και αντικομμουνισμού, το οποίο εκδηλώνεται με τον ασφυκτικό έλεγχο των ΜΜΕ, τις διώξεις της αντιπολίτευσης, τις απαγορεύσεις των συγκεντρώσεών της, τις συλλήψεις, τα βασανιστήρια... Εκκρεμούν καταγγελίες για θανάτους μελών αντιπολιτευόμενων κομμάτων από βασανιστήρια στις φυλακές.

Αποκορύφωμα του κλίματος πολιτικής τρομοκρατίας αποτέλεσε ο νόμος που εγκρίθηκε το Σεπτέμβρη του 1995 και προβλέπει στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και του δικαιώματος εργασίας έως το έτος 2002:

- στα μέλη του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής και των γραμματέων Περιοχής του πρώην κυβερνώντος Κόμματος Εργασίας,

- στους πρώην υπουργούς, πρώην βουλευτές, στα πρώην μέλη του Προεδρικού Συμβουλίου, στους προέδρους του Ανώτατου Δικαστηρίου και τους εισαγγελείς του, στα πρώην μέλη της κρατικής ασφαλείας, όσους συνεργάστηκαν σε αυτήν, και ακόμη και σε πολίτες που κατέθεσαν σε δίκες...

Πρόκειται για νομοθετικό τερατούργημα, αντικομμουνιστικής έμπνευσης, με πολλούς στόχους, κυρίαρχος από τους οποίους είναι να διατηρηθεί το κλίμα της πολιτικής τρομοκρατίας, τουλάχιστον ως τις εκλογές, ώστε να διασφαλιστεί η παραμονή στην εξουσία των ακραιφνών δυνάμεων της καπιταλιστικοποίησης.

Η πρόσφατη έκρηξη βόμβας στην αλβανική πρωτεύουσα, αλλά - κυρίως - τα όσα ακολούθησαν από πλευράς κυβέρνησης και Προέδρου, κινούνται στην ίδια κατεύθυνση. Την ίδια ώρα, οι ηγέτες της αλβανικής αντιπολίτευσης αλλά και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων τονίζουν ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις πως τα κίνητρα της βομβιστικής επίθεσης ήταν πολιτικά. Το γεγονός όμως ότι το καθεστώς Μπερίσα "ανακάλυψε" ταχύτατα τους "ενόχους" αποκαλύπτει για άλλη μια φορά τις συνθήκες "δημοκρατίας" που κυριαρχούν στην 36η χώρα - μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Υπό την προστασία των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο Μπερίσα και οι υποστηρικτές του καπιταλισμού ετοιμάζονται να εδραιώσουν τη θέση τους στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές.

Είναι βαθιά ανιστόρητοι: Με τη βία, τους αντικομμουνιστικούς κι αντιδημοκρατικούς νόμους, τις φυλακίσεις των πολιτικών τους αντιπάλων και την πολιτική τρομοκρατία σε βάρος του αλβανικού λαού, κάθε άλλο παρά σίγουροι μπορούν να αισθάνονται για την επικράτησή τους.

Ελισσαίος ΒΑΓΕΝΑΣ

(Οδυσσέας Ρούσος)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ