Πέμπτη 13 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
Σπεύδουν να αποκηρύξουν το παρελθόν τους

Καθώς ο διεθνής παράγοντας φαίνεται ότι αίρει τη στήριξή του προς τον Μπερίσα και σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζεται να απαιτήσει την αποχώρησή του από την πολιτική σκηνή της Αλβανίας, η ελληνική κυβέρνηση σπεύδει να αποκηρύξει το πρόσφατο παρελθόν της και να υποστηρίξει πως ουδέποτε τον υποστήριξε! Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση επιχειρεί να παίξει και αυτή κάποιο ρόλο στις αλβανικές εξελίξεις, ακολουθώντας την Ιταλία, και αναζητά δίαυλο επικοινωνίας με την ηγεσία των εξεγερμένων, ενώ πιθανότατα την ερχόμενη Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος και ο υφυπουργός Γ. Κρανιδιώτης προγραμματίζουν να επισκεφτούν τα Τίρανα.

Από την περασμένη Τρίτη η ελληνική κυβέρνηση, με δηλώσεις του υπουργού Τύπου Δ. Ρέππα, άρχισε να δημιουργεί αποστάσεις από τον Πρόεδρο της Αλβανίας, σημειώνοντας πως οι εξεγερμένοι και οπλισμένοι κάτοικοι του νότιου τμήματος της χώρας έχουν δημιουργήσει ντε φάκτο μια νέα κατάσταση και πως θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στις διεργασίες για την αναζήτηση πολιτικής λύσης. Χτες ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας ισχυρίστηκε πως η ελληνική κυβέρνηση ουδέποτε υποστήριξε τον Σ. Μπερίσα, "ξεχνώντας" ακόμη και την πρόσφατη πρόσκληση για επίσκεψή του στην Ελλάδα, τη στιγμή που ο αλβανικός λαός είχε εξεγερθεί.

Οι κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης υπαγορεύονται, κατ' αρχάς από τα μηνύματα που έρχονται από την Ουάσιγκτον, σύμφωνα με τα οποία οι ΗΠΑ σύντομα θα απαιτήσουν την απομάκρυνση του Σ. Μπερίσα από τη χώρα, και κατά δεύτερο λόγο από την πραγματικότητα που έχει δημιουργήσει ο επαναστατημένος και οπλισμένος αλβανικός λαός.

Η πραγματικότητα αυτή, όπως σημειώνουν Ελληνες διπλωμάτες, επιβάλλει σε όσους παίζουν ή επιδιώκουν να παίξουν κάποιο ρόλο στην αλβανική κρίση να αναγνωρίσουν την ανάγκη προσέλκυσης των εκπροσώπων των εξεγερμένων στις πολιτικές συζητήσεις, που ουσιαστικά αφορούν στην αναδιάταξη της αλβανικής πολιτικής σκηνής. Ο τρόπος αυτός θεωρείται - και - από την Αθήνα ο πιο κατάλληλος για να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση στον αλβανικό νότο.

Ωστόσο, η λύση στο πρόβλημα της χειραγώγησης των εξεγερμένων, που απασχολεί την Αθήνα, τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και την Ουάσιγκτον, είναι εξαιρετικά δύσκολη, γιατί όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών τα 150.000 "Καλάζνικοφ" δεν έχουν ακόμη κανένα λόγο να παραδοθούν αν δε γίνει αποδεκτός, τουλάχιστον, ο όρος για παραίτηση και απομάκρυνση του Σ. Μπερίσα.

Μέσα στο κλίμα αυτό, ιδιαίτερη σημασία αποκτούν οι "σκέψεις" και οι "ιδέες" που καλλιεργούνται για την "ανάγκη" της εμφάνισης στην Αλβανία στρατιωτικής πολυεθνικής δύναμης. Για το θέμα αυτό, ο υφυπουργός Αμυνας Δ. Αποστολάκης δήλωσε χτες σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι, "αν φτάσουμε σε ακρότητες, η παρουσία μιας δύναμης επιβολής ή διατήρησης της ειρήνης θα είναι πιθανότατα για το καλό της περιοχής και σε αυτή την περίπτωση μας ενδιαφέρει να συμμετάσχουμε σε αυτή τη δύναμη γιατί έχουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συμφέρον στο τι γίνεται σε αυτή τη φάση".

Οι απόψεις αυτές αποκτούν ιδιαίτερη σημασία αν ληφθούν υπόψη οι εκτιμήσεις κύκλων του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με τις οποίες τις προσεχείς μέρες θα γίνουν περισσότερο συστηματικές οι προσπάθειες του διεθνούς παράγοντα για τη χειραγώγηση της εξέγερσης, με την αναζήτηση, τη δημιουργία και τέλος την προβολή των εσωτερικών αντιθέσεων μεταξύ των εξεγερμένων.

Σε συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Ελληνικού υιοθέτησε ψήφισμα, με το οποίο εκφράζει την αλληλεγγύη του προς τον εξεγερμένο αλβανικό λαό, ο οποίος πλήττεται από το καθεστώς Μπερίσα.

Την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Αλβανία και τις τραγικές συνέπειες για τον αλβανικό λαό και ολόκληρη την περιοχή, εκφράζει με ανακοίνωσή του και ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ