Πέμπτη 13 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ
Η τακτική της... αναμονής

Δε βλέπουν πιθανότητα ανάληψης δράσης στην Αλβανία τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ, όπως προέκυψε από το χτεσινό Συμβούλιο των πρεσβευτών τους. Εκπρόσωπος της Συμμαχίας είπε ανώνυμα ότι στη συνάντηση εκφράστηκε η ευχή (!) για "τον άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού", για την άρση κάθε εμποδίου στην πορεία εκδημοκρατισμού και την "έναρξη διαλόγου κυβέρνησης - αντιπολίτευσης", αλλά αποσαφήνισε ότι "το ΝΑΤΟ δε θα αναλάβει ρόλο διαχειριστή" στην αλβανική κρίση. Το ΝΑΤΟ "υποστηρίζει τις προσπάθειες των κρατών - μελών του (Ολλανδία - Ιταλία - Ελλάδα) και του ΟΑΣΕ προς αυτή την κατεύθυνση", σύμφωνα με το Ρόιτερ και το Γαλλικό Πρακτορείο.

Κατά διπλωματικές πηγές ανάλογη είναι και η στάση της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ): "οι πιθανότητες παρέμβασής της είναι λίγες", ελέχθη χτες.

Στο μεταξύ οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Γαλλία προωθούν την αποχώρηση του διπλωματικού τους προσωπικού από την Αλβανία, λόγω "της αυξανόμενης αστάθειας"...

Η Ευρωπαϊκή Ενωση

"Αν δεν υποστηριχτεί και δεν αντέξει η συμβιβαστική λύση (...) η εξέγερση θα είναι ανεξέλεγκτη", δήλωσε χθες ο Ευρωπαίος επίτροπος, Χανς Βαν ντερ Μπρουκ, αρμόδιος για τις σχέσεις με την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, εκφράζοντας την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία πιέζει για "συμβιβασμό"...

Και μεμονωμένες ευρωπαϊκές χώρες προωθούν το σενάριο, προεξάρχουσας της Ιταλίας, η οποία ζήτησε ξανά χτες άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας στην Αλβανία, με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων και από όλες τις περιοχές της χώρας.

Ο σχηματισμός κυβέρνησης "είναι απαραίτητη προϋπόθεση" για το διάλογο με τους αντάρτες, δήλωσε στο "Ρόιτερ" ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, ζητώντας ακόμη έκτακτη σύνοδο του ΟΑΣΕ για την αλβανική κρίση.

Ο ΟΑΣΕ

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αποστολής, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), στην Αλβανία - πρώην καγκελάριος της Αυστρίας, Φραντς Βρανίτσκι, δήλωσε χτες στην Κοπεγχάγη ότι είναι σημαντικό να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του λαού στο πολιτικό σύστημα και η επικοινωνία με το νότιο τμήμα της χώρας, που έχει εξεγερθεί.

Ο Βρανίτσκι παρουσίασε νωρίτερα έκθεση για την κατάσταση στην Αλβανία στον προεδρεύοντα του ΟΑΣΕ, Δανό υπουργό Εξωτερικών, Νιλς Χέλβεγκ Πέτερσεν.

Ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας τόνισε ότι "μία μεταβατική κυβέρνηση πρέπει να εξομαλύνει την κατάσταση στο Νότο με πολιτικά μέσα, να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη του λαού στη δημοκρατία και να εγγυηθεί το σεβασμό των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

Ο Φ. Βρανίτσκι είπε ακόμη ότι ο λαός της Νότιας Αλβανίας δεν πιστεύει ότι εκπροσωπείται από την αντιπολίτευση στα Τίρανα, γεγονός που, όπως είπε, εξηγεί τη συνέχιση της εξέγερσης και της λεηλασίας αποθηκών όπλων.

Ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας επισκέπτεται σήμερα και αύριο τα Τίρανα για να παρουσιάσει προτάσεις για τον τερματισμό της κρίσης και για να εξασφαλίσει την έγκριση της αλβανικής κυβέρνησης για τη συμμετοχή του ΟΑΣΕ στην οργάνωση των νέων γενικών εκλογών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ