Πέμπτη 13 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Η Δούμα καταψήφισε τον ανασχηματισμό

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Η Κρατική Δούμα με ψήφους 230 έναντι 122 καταδίκασε χτες τον επικείμενο ανασχηματισμό της κυβέρνησης, που διέταξε ο Πρόεδρος Μπόρις Γιέλτσιν για τη βελτίωση της λειτουργίας της και την προώθηση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Στην απόφαση, που υιοθέτησε η Δούμα με πρόταση των κομμουνιστών, αναφέρεται ότι ο ανασχηματισμός αποτελεί "ένδειξη της προσήλωσης του Κρεμλίνου σε πολιτικές που θα φέρουν εθνική καταστροφή". Με την απόφασή της η Δούμα ζητεί από τον Μπ. Γιέλτσιν και τον πρωθυπουργό Βίκτορ Τσερνομίρντιν να έχουν συνομιλίες με τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Τώρα στην κυβέρνηση έχουν μείνει δυο άτομα: ο πρωθυπουργός Βίκτορ Τσερνομίρντιν και ο νεοδιορισμένος πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ανατόλι Τσουμπάις. Την Τρίτη ο Γιέλτσιν ανέθεσε στον Τσερνομίρντιν να υποβάλει μέσα σε διάστημα μιας βδομάδας τις προτάσεις του για τις αλλαγές στην κυβέρνηση.

Ο Τσερνομίρντιν, από τη μεριά του, δήλωσε ότι έχει ήδη υποβάλει τις προτάσεις του για αλλαγή της σύνθεσης της κυβέρνησης από το Δεκέμβρη. Διαβεβαίωσε, σύμφωνα με το Πρακτορείο ΙΤΑΡ - ΤΑΣ, ότι στη νέα κυβέρνηση θα μετέχουν και μεταρρυθμιστές, "οικονομολόγοι, υπέρμαχοι της ελεύθερης αγοράς, που υποστηρίζουν σθεναρά την ακολουθούμενη από τον Πρόεδρο Γιέλτσιν πορεία των μεταρρυθμίσεων". Δεν ανέφερε ονόματα υπουργών, αποκάλυψε, όμως, ότι όλοι οι υπουργοί θα είναι κάτω των 50 ετών και θα έχουν εμπειρία στην κρατική διαχείριση.

Ωστόσο, η όλη ιστορία με την αντιπαράθεση των έμπειρων οικονομικών διευθυντών κλάδων και μεγάλων επιχειρήσεων (μαζί και του Τσερνομίρντιν) με τα "αγόρια με ροζ παντελόνια" (όπως αποκαλούσαν τους υπουργούς της πρώτης γιελτσινικής κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Γεγκόρ Γκαϊντάρ, στην οποία μετείχε και ο Τσουμπάις), μας επιτρέπει να υποθέσουμε ότι πρωτεργάτης των αλλαγών δεν είναι ο Τσερνομίρντιν, αλλά ο μέχρι πρότινος προσωπάρχης του Κρεμλίνου, Τσουμπάις. Πολύ περισσότερο που δεν είναι μυστικό ότι ο Τσερνομίρντιν είχε την υποστήριξη της αντιπολίτευσης στην αντιπαράθεσή του με τον Τσουμπάις, φανατικό οπαδό του μονεταρισμού και του ΔΝΤ.

Ορισμένοι παρατηρητές θεωρούν ότι, προχωρώντας στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης και ενισχύοντας τον Τσουμπάις, ο Γιέλτσιν είχε ως γνώμονα καθαρά ιδεολογικούς λόγους. "Ο Μπορίς Γιέλτσιν προτίθεται να τα παίξει όλα για όλα, δεν έχει τίποτα πλέον να χάσει και γενικά να ποντάρει πλέον σε κάποιον", τονίζει η εφημερίδα "Σεβόντνια". Τον Τσουμπάις και τους οπαδούς του, σημειώνει η "Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα", ο κόσμος όχι μόνο δεν τους εμπιστεύεται, αλλά και τους φοβάται, και τους μισεί.

Τέλος, εξετάζοντας τις διάφορες εκδοχές εξέλιξης των γεγονότων, πολλοί αναλυτές συμφωνούν ότι, αν στην κυβέρνηση ενισχυθούν οι "γεννημένοι" από τις τσουμπαϊσικές - γιελτσινικές ιδιωτικοποιήσεις εκπρόσωποι της χρηματιστικής ολιγαρχίας, τότε πιο πιθανή είναι η διάλυση του Κοινοβουλίου και η αρχή νέας φάσης αντιπαράθεσης που εγκυμονεί τον κίνδυνο εμφυλίου πολέμου. Μάλλον, αυτό θα έχει υπόψη της η εφημερίδα "Σεβόντνια", φερέφωνο της χρηματιστικής ολιγαρχίας, όταν καλεί τους εκπροσώπους της άρχουσας τάξης να συσπειρωθούν "μπροστά στις μαζικές λαϊκές εξεγέρσεις, που συνδέονται με τη μη καταβολή των μισθών και συντάξεων και που είναι σε θέση απλώς να σαρώσουν το σημερινό σύστημα".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολύπλοκα παιχνίδια εξουσίας (1999-05-08 00:00:00.0)
Παράταση της ανασφάλειας (1998-09-05 00:00:00.0)
"Να απορριφθεί ο προϋπολογισμός του ψεύδους" (1998-02-20 00:00:00.0)
Επικυρώθηκε η συμφωνία συνεργασίας (1997-06-12 00:00:00.0)
Μια από τα ίδια... μετά τον ανασχηματισμό (1997-04-02 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις εργαζομένων (1997-02-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ