Σάββατο 8 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Πολύπλοκα παιχνίδια εξουσίας

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Κύριο θέμα στον ρωσικό Τύπο, που τελευταία είχε κάπως επισκιαστεί από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, είναι η ενδεχόμενη απομάκρυνση της κυβέρνησης του Γιεβγκένι Πριμακόφ. Εξάλλου, η λέξη "ενδεχόμενη" είναι περιττή εδώ, διότι όλος ο αστικός Τύπος θεωρεί την υπόθεση αυτή ως τετελεσμένο γεγονός, αφού, μάλιστα, αναφέρονται και ορισμένες ημερομηνίες. "Υστερα από μια βδομάδα, η Ρωσία θα έχει νέα κυβέρνηση", αυτή η φήμη κυκλοφορεί στους πολιτικούς κύκλους, στην Κρατική Δούμα, στον Λευκό Οίκο (έδρα της κυβέρνησης) και στις κρατικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Βρέμια - ΜΝ", όλες οι πηγές αναφέρουν ως κρίσιμες μέρες τις μεταξύ 10 και 12 Μάη. "Πότε θα απολύσουν τον Πριμακόφ; ", διερωτάται η εφημερίδα "Μοσκόφσκι Κομσομόλετς" και επικαλούμενη μια πηγή από τον Λευκό Οίκο, απαντάει: "Η πιθανότητα ότι η κυβέρνηση Πριμακόφ θα επιζήσει το Μάη, δε είναι μεγαλύτερη του 25%". "Η κυβέρνηση θα φύγει στις 13 Μάη. Η συζήτηση για την αποπομπή δε θα εμποδίσει τον Πρόεδρο να διορίσει νέο πρωθυπουργό", βεβαιώνει η εφημερίδα "Σεβόντνια". Σινιάλο για τη νέα επίθεση αποτέλεσε το επεισόδιο που συνέβη στις 5 Μάη, στη διάρκεια της συνεδρίασης της Οργανωτικής Επιτροπής για την προετοιμασία του γιορτασμού προϋπάντησης της τρίτης χιλιετηρίδας. Ολοι είδαν τη σκηνή, όταν ο Μπορίς Γιέλτσιν, διακόπτοντας το λόγο του, ξαφνικά φώναξε δυνατά: "Πού είναι ο Στεπάσιν;", και επήλθε μακρά διακοπή... Ο νέος πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, που πριν μια βδομάδα ανέλαβε αυτή τη θέση, διατηρώντας και το πόστο του υπουργού Εσωτερικών, σηκώθηκε από τη θέση του και κατευθύνθηκε προς τον Γιέλτσιν. Πανευτυχής, ο Πρόεδρος τον έβαλε δίπλα στον Πριμακόφ και τον παρουσίασε στους παρόντες με όλους τους τύπους: "Ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σεργκέι Βλαντιμίροβιτς Στεπάσιν". Αυτό έμοιαζε με ανέκδοτο, διότι ο Στεπάσιν δεν έπεσε από το φεγγάρι, αφού ανήκε σ' αυτή την κυβέρνηση.

Το γεγονός ότι ο Πρόεδρος εξέφρασε δημόσια τη δυσαρέσκειά του για την έκθεση του Πριμακόφ και "χάιδεψε" δημόσια τον Στεπάσιν, φανερώνει ότι άρχισε κιόλας το κυνήγι του πρωθυπουργού Πριμακόφ. Ο πρώην επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος "Σπίτι μας - η Ρωσία", Αλεξάντρ Σόχιν, θεωρεί ότι μετά την πρώτη μέρα των συζητήσεων για την αποπομπή του Γιέλτσιν που θα ξεκινήσουν στην Κρατική Δούμα ακριβώς στις 13 Μάη, ο Γιέλτσιν, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα "Σεβόντνια", υπό την επήρεια της συμπεριφοράς των βουλευτών, "προς το βράδυ στις 13 Μάη θα παύσει την κυβέρνηση. Εκτελών χρέη πρωθυπουργού θα οριστεί ο Σεργκέι Στεπάσιν ή, για να μην χαλάσει η παράδοση, ο Βίκτορ Τσερνομίρντιν".

Από την άλλη μεριά, ορισμένοι παρατηρητές εκτιμούνκαι την επικείμενη απομάκρυνση του πρωθυπουργού, και την πιθανή διάλυση της Δούμας αμέσως μετά το γιορτασμό της 9ης Μάη, "ως προσπάθεια του Προέδρου να πάρει την πρωτοβουλία". Και μολονότι είναι λίγο πιθανό, η αριστερή αντιπολίτευση στην Κρατική Δούμα να μπορέσει να συγκεντρώσει τις απαραίτητες 300 ψήφους για την αποπομπή του Γιέλτσιν, ωστόσο, αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να μην ανησυχεί τον Γιέλτσιν και εκείνους που βρίσκονται πίσω του στη Ρωσία και στη Δύση. Σε περίπτωση παραίτησης του Προέδρου, από τη θέση του, σύμφωνα με το Σύνταγμα, αναλαμβάνει ο πρωθυπουργός. Οπως φαίνεται, γι' αυτό ακριβώς ο Πριμακόφ, που τον υποστηρίζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΡΟ και οι σύμμαχοί του στην Κρατική Δούμα, έγινε "περσόνα νον γκράτα" για το Κρεμλίνο και τα αφεντικά του. Πάντως, ο Γιέλτσιν δεν κρύβει, ακόμα και για την εθιμοτυπία, τον εκνευρισμό του απέναντι στον Πριμακόφ, ο οποίος μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα απόκτησε κύρος σε διάφορους κύκλους, συμπεριλαμβανομένης και της ελίτ των περιοχών. Επομένως, τα πολιτικά παιχνίδια στα ρωσικά κλιμάκια της εξουσίας συνεχίζονται. Ο αρχηγός του Κρεμλίνου ανησυχεί περισσότερο για το πώς θα κρατήσει την εξουσία. Το περιβάλλον του πλέκει ένα δίχτυ ραδιουργιών, μπλέκοντας και παραλύοντας τη δραστηριότητα της κυβέρνησης. Τον απλό ρωσικό λαό όμως, ανησυχεί το πρόβλημα της επιβίωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ