Σάββατο 8 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Φονικός σεισμός

ΝΤΟΥΜΠΑ'Ι' - ΤΕΧΕΡΑΝΗ. -

Ισχυρός σεισμός που ακολούθησαν περίπου πενήντα ασθενέστεροι μετασεισμοί είχε ως αποτέλεσμα την ισοπέδωση του ενός χωριού μετά το άλλο στο Νότιο Ιράν χθες, κόστισε τις ζωές τουλάχιστον 20 και τους σοβαρούς τραυματισμούς άλλων 80, μετέδιδαν χθες Ιρανικά και διεθνή ΜΜΕ.

Οι περισσότεροι νεκροί, μετέδωσε το Ασοσιέιτεντ Πρες επικαλούμενο το IRNA, ήταν παιδιά που παγιδεύτηκαν στα συντρίμμια των σπιτιών τους που κατέρρευσαν. Η εκτίμηση αυτή φέρεται να έγινε από τον Χασάν Μομταχέν, επικεφαλής του τμήματος Φυσικών Καταστροφών του Ιράν.

Το IRNA μετέδωσε ότι δύο σεισμοί μεγέθους 6,8 και 5,7 έπληξαν την περιοχή μεταξύ Σιράζ και Καζερούν στην επαρχία Φαρς νωρίς χθες το πρωί. Ωστόσο το ραδιόφωνο της Τεχεράνης μετέδωσε ότι επρόκειτο για έναν σεισμό μεγέθους 6,5. Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών επίσης ανέφερε έναν σεισμό, κατατάσσοντάς τον όμως στο μέγεθος 6,3, ενώ εξέφρασε αμφιβολίες όσον αφορά το δεύτερο σεισμό που ανέφερε το IRNA, με το επιχείρημα ότι θα "γινόταν αντιληπτός" από τα μηχανήματά του.

Το IRNA μετέδωσε ακόμη ότι περίπου 50 μετασεισμοί, μεγέθους άνω των 3 στην κλίμακα Ρίχτερ, έπληξαν την ίδια περιοχή.

Εφερε επίσης τον κυβερνήτη της επαρχίας Φαρς, στρατηγό Γκόλαζ Ρέζα Σαχράιαν, δηλώσα ότι 800 σπίτια σε 25 χωριά είτε καταστράφηκαν εντελώς είτε υπέστησαν ζημιές. Τα θύματα, σύμφωνα με τον στρατηγό, χρειάζονται επειγόντως σκηνές και είδη πρώτης ανάγκης, όπως εξοπλισμό για μαγείρεμα και ρουχισμό.

Στρατιώτες και οργανώσεις αρωγής, σύμφωνα με το ραδιόφωνο της Τεχεράνης, λαμβάνουν μέρος στις επιχειρήσεις διάσωσης και περισυλλογής των θυμάτων.

Μερικά από τα πιο σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στο Ιράν βρίσκονται κοντά στο Σιράζ. Δεν έγινε γνωστό αν υπέστησαν ζημιές. Τα απομεινάρια της Περσέπολης, μιας από τις πρωτεύουσες της Περσικής αυτοκρατορίας που ο Μέγας Αλέξανδρος είχε καταλάβει το 330 π. Χ., είναι περίπου 56 χλμ. βορειοδυτικά της Σιράζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ