Σάββατο 8 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Επίσημες αντιδράσεις στην ανακοίνωση της "Ομάδας των Οκτώ"

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

"Το ΝΑΤΟ πρέπει πρώτα να σταματήσει τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία προτού συζητηθεί οποιοδήποτε σχέδιο διαπραγμάτευσης, το οποίο θα σταλεί για έγκριση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ", δήλωσε ο Γιουγκοσλάβος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Βλαντισλάβ Γιοβάνοβιτς, όταν κλήθηκε να σχολιάσει το κείμενο "γενικών αρχών" που υπέγραψαν προχτές στο Πέτερσμπεργκ οι υπουργοί Εξωτερικών της "Ομάδας των Οκτώ".

Ο Β. Γιοβάνοβιτς χαρακτήρισε την ανακοίνωση της "Ομάδας των Οκτώ" ως "τίποτε άλλο από την αρχή μίας χρονοβόρας και πολύπλοκης διαδικασίας που θα είναι πιθανή και δυνατή". Ο ίδιος υπογράμμισε, μιλώντας σε αμερικάνικο τηλεοπτικό δίκτυο, πως το Βελιγράδι "εξακολουθεί να αντιτίθεται σε κάθε ξένη στρατιωτική παρουσία στο Κόσσοβο". Οταν του ζητήθηκε να σχολιάσει το σημείο της ανακοίνωσης της "Ομάδας των Οκτώ" που αναφέρεται σε μία "διεθνή δύναμη πολιτικής και στρατιωτικής παρουσίας", ο Γιοβάνοβιτς υποστήριξε πως αυτό δεν καθορίζει τη στρατιωτική ταυτότητα μίας διεθνούς δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο, "εκτός και εάν η φράση "δύναμη πολιτικής και ασφάλειας" είναι ευφημισμός, γεγονός που δημιουργεί πρόβλημα, επειδή η βασική θέση μας είναι να αντιτασσόμαστε σε κάθε ξένη στρατιωτική παρουσία".

Επίσης, στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, ο Γιουγκοσλάβος πρέσβης, Μπράνκο Μπράνκοβιτς, επαναλάμβανε το αίτημα του Βελιγραδίου για παύση των βομβαρδισμών προκειμένου να επιτευχθεί μία πολιτική διευθέτηση της κρίσης. "Η πιο σημαντική προϋπόθεση για αποκατάσταση όλων των πολιτικών θεμάτων στο Κοσσυφοπέδιο και για την επίλυση των ανθρωπιστικών προβλημάτων είναι η παύση των ΝΑΤΟικών επιδρομών, της καταστροφής και του φόνου ανθρώπων" σημείωσε ο Μπράνκοβιτς σε συνέντευξη Τύπου.

Η σφυγμομέτρηση της "ΠΟΛΙΤΙΚΑ"

Σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης των κατοίκων του Βελιγραδίου που έγινε από το Ιδρυμα Πολιτικών Μελετών του Βελιγραδίου και δημοσιεύτηκε χτες στην εφημερίδα "ΠΟΛΙΤΙΚΑ", αναφέρει ότι το 75,1% των 750 ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ της αποστολής μίας άοπλης διεθνούς δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο. Ενα 58% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ της παρουσίας οπλισμένων δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο, υπό την προϋπόθεση πως θα τελούν υπό διοίκηση ΟΗΕ και δε θα υπάρχει καθόλου συμμετοχή των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ. Σε άλλη ερώτηση, το 42,2% των ερωτηθέντων απάντησε πως οι κυβερνητικές δυνάμεις δε θα πρέπει να αποχωρήσουν από το Κοσσυφοπέδιο κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, ενώ ένα 32,5% των ερωτηθέντων θεωρούν πως οι δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας της περιοχής θα πρέπει να μειωθούν σε αριθμό προ των επιδρομών του ΝΑΤΟ, δηλαδή σε περίπου 12.000 άνδρες.

Επιπλέον, ο ένας στους τέσσερις υποστήριξε πως ο στρατός είναι ο πιο δημοφιλής θεσμός στη Γιουγκοσλαβία (με βαθμό 3,71). Επονται η αστυνομία με 3,3 βαθμούς και η κυβέρνηση της Σερβίας και της Γιουγκοσλαβίας με 2,79 βαθμούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ