Σάββατο 8 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
"ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΟΚΤΩ"
Αντιδράσεις που αντανακλούν διαφωνίες...

ΜΟΣΧΑ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΠΑΡΙΣΙ.-

"Εάν οι ομόλογοί μου είχαν αποδεχτεί την πρότασή μας για παύση των βομβαρδισμών, θα είχαν δημιουργηθεί καλύτερες συνθήκες για την υιοθέτηση κάποιας απόφασης", σημείωσε φθάνοντας χτες στη Μόσχα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκορ Ιβάνοφ, αναφερόμενος στα όσα διαμείφθηκαν προχτές στο Πέτερσμπεργκ της Γερμανίας στη διάσκεψη της "Ομάδας των Οκτώ".

Ο ίδιος υπουργός πρόσθεσε πως ο ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου Μπόρις Γιέλτσιν για το Γιουγκοσλαβικό, Βίκτορ Τσερνομίρντιν, θα "κάνει σύντομα νέα βήματα προς την κατεύθυνση επίτευξης μίας ειρηνευτικής λύσης", δίχως ωστόσο να πει περισσότερες και σημαντικότερες λεπτομέρειες.

Πάντως, ο Τσερνομίρντιν είπε χτες πως οι αρχές που συμφωνήθηκαν από τους υπουργούς Εξωτερικών της "Ομάδας των Οκτώ" για μια διευθέτηση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο, αποτελούν "καλή βάση για μια ειρηνική επίλυση της διένεξης", μην αποκλείοντας ωστόσο την τροποποίηση των γενικών αρχών των "Οκτώ" ή ότι το Βελιγράδι θα δεχτεί το "πακέτο" όπως έχει...

Στο άλλο άκρο κυμάνθηκαν χτες οι δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων ΝΑΤΟικών χωρών, οι οποίοι καθόλου δεν εγκατέλειψαν το γνωστό αίτημά τους για τη σύσταση μίας διεθνούς δύναμης που θα αποτελείται από ένα "σκληρό ΝΑΤΟικό πυρήνα", με βαρύ οπλισμό και εξουσιοδότηση για χρήση πυρός...

"Οι διεθνείς δυνάμεις πολιτικής και στρατιωτικής παρουσίας σημαίνουν μία ισχυρή μιλιταριστική δύναμη με το ΝΑΤΟ να αποτελεί τον πυρήνα τους", σημείωσε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ.

Επιπλέον, χτες, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ,μιλώντας στην Μπούντεσταγκ, αναφερόμενος στην ανακοίνωση της "Ομάδας των Οκτώ", αναγνώρισε πως "αφήνει αδιευκρίνιστο το βαθμό συμμετοχής του ΝΑΤΟ στη στρατιωτική δύναμη που θα αποσταλεί στο Κοσσυφοπέδιο, κάτι στο οποίο αντιτίθενται, τόσο η Γιουγκοσλαβία, όσο και η Ρωσία"... Αρχικώς, πάντως, επαναλάμβανε δηλώσεις παρόμοιες με τις παραπάνω της Αμερικανίδας ομολόγου του. Μάλιστα, γνωστοποίησε πως στις 27 του Μάη στη Βόννη θα πραγματοποιηθεί διάσκεψη για ένα Βαλκανικό Σύμφωνο Σταθερότητας με σκοπό την ανάπτυξη στενότερων δεσμών ανάμεσα σε ΕΕ και βαλκανικές χώρες.

Σε ανάλογες δηλώσεις, αν και πιο έντονου ύφους και περιεχομένου, φορτισμένο με φανατισμό, προέβη και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, μιλώντας χτες στο CNN αλλά και σε άρθρο του στους "ΤΑΪΜΣ" του Λονδίνου. Ο Μπλερ είπε, λοιπόν, πως ο Μιλόσεβιτς είναι "πιο απομονωμένος από ποτέ"... και πως... "η εκστρατεία των βομβαρδισμών θα συνεχιστεί και θα ενισχυθεί". Δεν πρόβλεψε μάλιστα "μέλλον για τη Σερβία όσο ο Πρόεδρος Μιλόσεβιτς είναι στην εξουσία"!

Τέλος, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα,είπε σε συνέντευξή του σε ισπανικό ραδιοσταθμό πως εάν το Βελιγράδι δεν αποδεχτεί τους όρους του ΝΑΤΟ, τότε θα χρησιμοποιηθούν "όλα τα είδη στρατιωτικών και πολιτικών πιέσεων ώστε ο Μιλόσεβιτς να διατηρήσει την απομόνωσή του".

Η προχτεσινή ανακοίνωση της "Ομάδας των Οκτώ" δεν ήταν δυνατόν να μη σχολιαστεί από την αλβανική κυβέρνηση ή στελέχη των αυτονομιστών Κοσσοβάρων Αλβανών του "UCK".

"Ενα βήμα μπροστά για τη ρύθμιση της κρίσης στο Κόσσοβο, ακόμη κι αν οι όροι που επιλέχτηκαν είναι λίγο μπερδεμένοι", σχολίασε την ανακοίνωση της "Ομάδας των Οκτώ" ο Αλβανός υφυπουργός Εξωτερικών Πελούμπ Τζούφι.

"Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για τις προτάσεις από την "Ομάδα των Οκτώ" και για οποιεσδήποτε άλλες προτάσεις οδηγούν σε σταθερότητα στα Βαλκάνια" είπε στο πρακτορείο "Ρόιτερ", στην πόλη Κούκες, ο εκπρόσωπος του UCK Γκανί Φιλάι.Ο ίδιος πρόσθεσε πως η οργάνωσή του εξακολουθεί να ευνοεί την ανεξαρτησία της σερβικής αυτής επαρχίας, αλλά ότι εξακολουθεί να θέλει να εξεταστούν άλλες εναλλακτικές επιλογές για τη διασφάλιση μιας συμφωνίας.

Αναβλήθηκε η χτεσινή συνεδρίαση πολιτικών διευθυντών των "Οκτώ"

Για την επόμενη βδομάδα αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για χτες συνεδρίαση των πολιτικών διευθυντών των υπουργείων Εξωτερικών των χωρών - μελών της "Ομάδας των Οκτώ".

Οπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, η συνεδρίαση των πολιτικών διευθυντών των υπουργείων αναβλήθηκε γιατί "δύο από τις αντιπροσωπείες δεν μπορούσαν"... Ο ίδιος διευκρίνισε πως η αναβολή οφείλεται μάλλον σε προβλήματα προγραμματισμού παρά... σε διαφωνίες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιφατικά μηνύματα "εκπέμπονται" από το Πέτερσμπεργκ (1999-06-08 00:00:00.0)
Αντιφατικά τα μηνύματα από τη διπλωματική κίνηση (1999-05-05 00:00:00.0)
Εντονα, αλλά σε στενά περιθώρια κινείται η διπλωματία... (1999-05-04 00:00:00.0)
Φρούδες ελπίδες από την "κενή" "πρωτοβουλία" Τσερνομίρντιν... (1999-04-24 00:00:00.0)
Τη "συμμόρφωση" επιζητά η Δύση (1998-10-16 00:00:00.0)
Επανάληψη μαχών και πιέσεων (1998-08-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ