Τρίτη 4 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Επανάληψη μαχών και πιέσεων

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. -

Οι σερβικές δυνάμεις κατέλαβαν τον έλεγχο ακόμη ενός χωριού, που αποτελούσε οχυρό των Κοσσοβάρων Αλβανών, σε μια νέα φάση της αντεπίθεσής τους κατά του "Απελευθερωτικού Στρατού" του Κοσσυφοπεδίου (UCK).

Η ανακοίνωση των νέων μαχών, που οι Σέρβοι απέδωσαν σε προκλήσεις του UCK, πραγματοποιούνταν καθώς η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες υπολόγιζε πως οι πρόσφυγες "έφθασαν πλέον τους 180.000", με τις μάχες του Σαββατοκύριακου να αφήσουν ανέστιους πάνω από 30.000.

Το κρατικό γιουγκοσλαβικό πρακτορείο Τανγιούνγκ μετέδωσε ότι οι δυνάμεις της σερβικής αστυνομίας απώθησαν τους άνδρες του UCK και κατέλαβαν τη Σμονίτσα, μετά από βομβαρδισμό ημερών. Το Τανγιούγκ μετέδωσε επίσης, επικαλούμενο την εφημερίδα των Σκοπίων "Νόβα Μακεντόνια", ότι οι αντάρτες του UCK θα "ασκήσουν πίεση" στα σύνορα Αλβανίας - ΠΓΔΜ, επειδή αποκόπτονται από τη Γιουγκοσλαβία.

Κρατικές σερβικές πηγές, σύμφωνα με τις ανταποκρίσεις "Ρόιτερς" και "Ασοσιέιτεντ Πρες", έλεγαν ότι υπό πολιορκία εξακολουθούσε χθες να βρίσκεται το Γιουνίκ.

Από την άλλη οι αλβανικές πηγές έκαναν λόγο για "άγριες μάχες" σε τουλάχιστον έξι χωριά χτες Δευτέρα και για "ισοπέδωση" έξι χωριών από το γιουγκοσλαβικό πυροβολικό.

Η περιοχή του δρόμου Πρίστινας - Πετς ήταν κλειστή για τους δημοσιογράφους, λόγω των μαχών, και δημοσιογράφοι ανέφεραν πως είδαν "καπνό" πριν τους σταματήσουν οι σερβικές δυνάμεις, που απαγόρευσαν την πρόσβαση στην οδική αυτή αρτηρία.

Οσον αφορά τους πρόσφυγες, εκπρόσωπος της Διεθνούς Οργάνωσης του Ερυθρού Σταυρού είπε πως "60 ως 80 χιλιάδες ανθρώπων" βρίσκονται στα βουνά νότια της Πρίστινας, και διατύπωσε την πρόθεση της οργάνωσης να αρχίσει ένα "καραβάνι βοήθειας" από το Βελιγράδι προς το Κοσσυφοπέδιο.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση απηύθυνε έκκληση - πίεση στο γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να "σταματήσει τη νέα επίθεση" των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας στο Κοσσυφοπέδιο.

Ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Βόλφγκανγκ Σίσελ, η χώρα του οποίου προεδρεύει αυτήν την περίοδο στην ΕΕ, έστειλε επιστολή στον Μιλόσεβιτς την Παρασκευή. Στην επιστολή του ο Σίσελ υπογράμμισε ότι οι μάχες συνεχίζονται και ζητούσε από τον Μιλόσεβιτς να τις σταματήσει.

"Θα ήθελα να σας ζητήσω να άρετε, για ανθρωπιστικούς λόγους, την πολιορκία του Γιούνικ, για να μην αντιμετωπίσει ο άμαχος πληθυσμός περισσότερα δεινά", αναφέρει στην επιστολή του ο Σίσελ.

Στη Βαρσοβία, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα απηύθυνε και αυτός έκκληση στις σερβικές δυνάμεις και τους Αλβανούς αυτονομιστές να συμφωνήσουν σε μία κατάπαυση του πυρός και τόνισε ότι η Συμμαχία είναι έτοιμη να βοηθήσει στην επίβλεψή της.

"Οι διαπραγματεύσεις πρέπει ν' αρχίσουν το συντομότερο", πρόσθεσε ο Σολάνα.

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ουίλιαμ Κοέν, δήλωσε χτες από τις Φιλιππίνες πως το ΝΑΤΟ "εξακολουθεί να εξετάζει τις στρατιωτικές επιλογές στο Κοσσυφοπέδιο".

" (... ) Προτιμάμε να δούμε μια διπλωματική λύση και αυτό απαιτεί να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και οι δύο πλευρές, ώστε να συζητήσουν τον τερματισμό της διένεξης και της αιματοχυσίας", είπε ο Κοέν, "το ΝΑΤΟ βρίσκεται όμως στη διαδικασία επανεξέτασης των στρατιωτικών επιλογών".

Στη Μόσχα ανακοινώθηκε πως δύο Ρώσοι διπλωμάτες θα μεταβούν την Τετάρτη στη Γιουγκοσλαβία, για να μεσολαβήσουν στην κρίση. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών διευκρίνισε προς το πρακτορείο "Ιντερφάξ" ότι οι διπλωμάτες, - ο υφυπουργός Εξωτερικών Νικολάι Αφανασιέφσκι και ο ειδικός απεσταλμένος Μπόρις Μαϊόρσκι -, θα επισκεφθούν το Βελιγράδι, την Πρίστινα και την Ποντγκόριτσα, για να συναντηθούν με τους ηγέτες της Γιουγκοσλαβίας, της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της αλβανικής κοινότητας του Κοσσυφοπεδίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ