Σάββατο 8 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
"Αξιόπιστες συνομιλίες μόνο αν σταματήσουν οι βομβαρδισμοί"

Δήλωση του Ορέστη Κολοζώφ, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, για τη συμφωνία Πέτερσμπεργκ G-8

Το ΝΑΤΟ, κάτω από την κατακραυγή των λαών που ζητούν να σταματήσουν οι παράνομοι βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία, επιχειρεί να εγκαταλείψει την αλαζονική στάση του "δε διαπραγματεύομαι" και να αποδεχτεί την έναρξη συζητήσεων στα πλαίσια του ΟΗΕ.

Ομως, παρά τις κορόνες ορισμένων για ειρήνη, στο κείμενο των G-8 δε γίνεται καμία αναφορά στο σταμάτημα των βομβαρδισμών, γεγονός που σημαίνει ότι στην πράξη εξακολουθεί να ισχύει η βασική θέση του ΝΑΤΟ πως με τη χρήση στρατιωτικής βίας θα εξαναγκαστεί η κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας να αποδεχτεί τους όρους του!

Παρά την ασάφεια του κειμένου φαίνεται καθαρά πως σ' αυτό κυριαρχεί η απαίτηση αποδοχής των στόχων του ΝΑΤΟ, με βασικό την ανάπτυξη διεθνών δυνάμεων με "πυρήνα" το ΝΑΤΟ. Γίνεται μια προσπάθεια επανάληψης της "λύσης" του Ντέιτον, όπου στις διεθνείς δυνάμεις που αναπτύχθηκαν κυρίαρχο ρόλο παίζουν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ.

Στο κείμενο των G-8 φαίνεται καθαρά η πρόθεση να μετατραπεί το Κόσσοβο σε προτεκτοράτο με προσωρινή διοίκηση, η σύνθεση της οποίας δεν προσδιορίζεται. Μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει σε προθάλαμο διαμελισμού της Σερβίας.

Τέλος, η αναφορά στο Ραμπουγέ, ως βάση για πολιτική συμφωνία, αφήνει ανοιχτό το έδαφος για επιστροφή στο τραπέζι της συζήτησης προτάσεων που ήδη έχουν απορριφτεί ως απαράδεκτες από την κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας.

Το γενικό συμπέρασμα είναι πως οι όποιες συζητήσεις με την κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας για να έχουν κάποια αξιοπιστία, πρέπει να αρχίσουν αφού σταματήσουν οι βομβαρδισμοί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ