Σάββατο 8 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕ ΣΚΟΤΙΑ - ΟΥΑΛΙΑ
Δεν πέτυχαν αυτοδυναμία οι Εργατικοί

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Το Εργατικό Κόμμα μοιάζει να "παίρνει την πρωτιά" στο Κοινοβούλιο της Σκοτίας, δίχως όμως σαφή πλειοψηφία. Περίπου άγνωστος Χ, ως χτες το βράδυ, το Κοινοβούλιο της Ουαλίας.

Οι Σκοτσέζοι, που κλήθηκαν να εκλέξουν το πρώτο τους Κοινοβούλιο εδώ και τρεις αιώνες, ψήφισαν κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τους τους Εργατικούς του Τόνι Μπλερ, οι οποίοι όμως, κατά τα πρώτα αποτελέσματα που έγιναν προχτές γνωστά, δε θα διαθέτουν αυτοδυναμία στη Βουλή.

Με τα αποτελέσματα γνωστά σε 73 περιφέρειες, οι Εργατικοί έλαβαν 53 έδρες ή 38,8%, έναντι 7 ή 28,8% που έλαβε το Σκοτσέζικο Εθνικό Κόμμα. Ο Ντόναλντ Ντιούαρ, υπουργός αρμόδιος για τη Σκοτία στην κυβέρνηση Μπλερ, είναι ο πιο πιθανός ηγέτης της νέας κυβέρνησης που θα προκύψει.

Τα αποτελέσματα έδωσαν σε αναλυτές την ευκαιρία να σχολιάσουν ότι "η πλειοψηφία των Σκοτσέζων είναι ικανοποιημένη προς το παρόν με έναν βαθμό αυτονομίας εντός του πλαισίου του Ηνωμένου Βασιλείου". Το Εργατικό Κόμμα, το οποίο στήριξε την προεκλογική του εκστρατεία στο επιχείρημα πως μια "ρύθμιση" χωρίς ανεξαρτησία για τη Σκοτία είναι "η καλύτερη", θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί το αποτέλεσμα και την περίοδο της διακυβέρνησής του για να "αποδείξει" ακριβώς αυτό.

Εκλογές έγιναν και για το Κοινοβούλιο της Ουαλίας, ενώ το Συντηρητικό Κόμμα κατάφερε να επιτύχει μια μικρή "ανάκτηση" των απωλειών που είχε στην εθνική του ήττα το 1997 στις τοπικές εκλογές.

Οι βουλευτές που θα εκλεγούν στη Σκοτία και την Ουαλία θα αποτελέσουν τους "εφαρμοστές" του προγράμματος Μπλερ για "διοικητική αποκέντρωση" στη Βρετανία. Η Βόρεια Ιρλανδία χάραξε το "δρόμο" αυτόν πέρσι.

Τα "έξιτ πολς" του BBC με βάση 4.000 ψηφοφόρους έδειξαν ότι το Εργατικό Κόμμα κατέλαβε ποσοστό μεταξύ του 55 και του 61%, αλλά δε θα έχει απόλυτη πλειοψηφία στο 129μελές Κοινοβούλιο της Σκοτίας. Ενα τέτοιο αποτέλεσμα πιθανότατα θα εξωθήσει το Εργατικό Κόμμα να αναζητήσει έναν κυβερνητικό σύμμαχο, ενδεχομένως το κεντρώο κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.

Οι κάτοικοι της Ουαλίας - 3 εκατ. - ψήφισαν επίσης για ένα ξεχωριστό αλλά λιγότερο ισχυρό 60μελές Σώμα για την περιοχή τους. Σε αυτό, κατά τα "έξιτ πολς", οι Εργατικοί φαίνονταν να βρίσκονται σε θέση να κερδίσουν απόλυτη πλειοψηφία.

Ωστόσο, τα κέρδη των Συντηρητικών στις τοπικές εκλογές μπορεί να δώσουν μια "ανάσα" στον Ουίλιαμ Χαγκ, τον υπό δεινή πίεση ηγέτη που διαδέχτηκε τον πρώην πρωθυπουργό Τζον Μέιτζορ μετά την "ταπείνωση" του 1997.

Το Εθνικό Κόμμα της Σκοτίας έδειξε να χάνει έδαφος για δύο λόγους: ο πρώτος, κατά πολιτικούς παρατηρητές, ήταν ότι στο πρόγραμμά του περιέλαβε την αύξηση των φόρων, και ο δεύτερος ότι ο ηγέτης του, Αλεξ Σάλμοντ, καταδίκασε τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία!

Το πιο "άσχημο" αποτέλεσμα για τους Εργατικούς προήλθε από το Φόλκερκ Ουέστ, όπου εκλέχτηκε ο Ντένις Κάναβαν, που είχε αποκλειστεί από τη λίστα του κόμματος αλλά συγκέντρωσε τριπλάσιο ποσοστό από τον επόμενο...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέο δημοψήφισμα, σε περίπτωση Brexit, θέλει η Στάρτζεον (2019-04-25 00:00:00.0)
Πίσω απ' τις διακηρύξεις για ανεξαρτησία (2014-09-21 00:00:00.0)
Δημοψήφισμα εγκλωβισμού του λαού στα αστικά συμφέροντα (2014-09-14 00:00:00.0)
Τα πρώτα «έξιτ πολς» στη Δανία (2007-11-14 00:00:00.0)
Ηττα για τους Εργατικούς (2007-05-05 00:00:00.0)
Η Ουαλία στα βήματα της Σκοτίας; (1997-09-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ