Σάββατο 8 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
Ο UCK "βάζει στη θέση του" τον Ρουγκόβα

ΤΙΡΑΝΑ - ΠΑΡΙΣΙ.-

Τα δόντια του συνεχίζει να δείχνει ο UCK και αυτή τη φορά τα έδειξε και προς τον εκλεγμένο ηγέτη των Αλβανών Κοσσοβάρων Ιμπραϊμ Ρουγκόβα, αφού μάλλον δεν "άρεσαν" ιδιαιτέρως οι πρώτες δηλώσεις του, μία μέρα μετά την άφιξή του στην ιταλική πρωτεύουσα.

Χθες ο Γιακούπ Κράσνικι,εκπρόσωπος του UCK στην Αλβανία, από τα Τίρανα - όπου και η έδρα της "κυβέρνησης" και του "πρωθυπουργού" Χακίμ Τάτσι που έχουν ανακηρύξει αυθαίρετα οι "μαχητές του UCK" - ξεκαθάρισε, τόσο προς τον Ρουγκόβα όσο και σε όσους έχουν ώτα και είναι σε θέση να λάβουν το μήνυμα, ότι "ο Ρουγκόβα δεν έχει εντολή να διαπραγματευτεί για το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου". Ποιος; Μα "μόνο ο UCK και η προσωρινή κυβέρνηση μπορούν ν' αποφασίσουν για την τύχη του Κοσσυφοπεδίου". Τις δηλώσεις αυτές ο Κράσνικι τις έκανε χθες στο αλβανικό τηλεοπτικό κανάλι "Κλαν", όπου διευκρίνισε μάλιστα και τη στάση του UCK όσον αφορά την απόφαση της Συνόδου του "G8", λέγοντας ότι "η ειρηνική πολιτική απέτυχε και κάθε λύση που οδηγείται προς αυτή την κατεύθυνση σήμερα καθίσταται αδύνατη. Μετά το μακελειό και το αίμα που χύθηκε από το καθεστώς του Βελιγραδίου, είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί λύση στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου με τη Σερβία και τη Γιουγκοσλαβική Ομοσπονδία".

Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι μετά την αιφνιδιαστική μεταβίβαση, οι εκπρόσωποι του UCK... απανταχού της Γης είχαν καλωσορίσει "την απελευθέρωση" του Ρουγκόβα από το καθεστώς του Βελιγραδίου και μάλιστα ο ίδιος εκπρόσωπος Κράσνικι την Πέμπτη από τα Τίρανα και πάλι είχε καλέσει τον Ρουγκόβα τώρα που είναι πια ελεύθερος να δηλώσει δημόσια την υποστήριξή του στους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ και την κλιμάκωση των επιχειρήσεων. Επίσης κάλεσε τον Ρουγκόβα δημόσια να διακηρύξει ακόμα: ότι θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία του Ραμπουγέ - αυτή τη συμφωνία που υπογράφτηκε μετά το φασιστικό παραμερισμό του - να δηλώσει τη δημόσια και απεριόριστη υποστήριξή του στην ανάπτυξη των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων. Στην προχθεσινή ανακοίνωση του, o UCK απαιτούσε από τον Ρουγκόβα να δώσει αμέσως σαφέστατες εξηγήσεις για όσα συνέβησαν στο Βελιγράδι και τις επαφές και συμφωνίες που είχε με τη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση...

Γαλλικές "ευλογίες"

Με τις τελευταίες αυτές δηλώσεις ο UCK κάνει την παρουσία του πιο ισχυρή και ηχηρή, αλλά και ως προς το βάθος χρόνου. Αν κανείς απορεί ακόμα πώς οι "μαχητές του UCK" βρίσκουν το θράσος να δίνουν εντολές προς όλες τις επίσημες αλβανικές φωνές, μάλλον θα πρέπει να θυμηθεί συνολικά τη στάση της Δύσης... ενώ χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ιμπέρ Βεντρίν έδωσε και νουθεσίες για τη νέα στάση που θα πρέπει να κρατήσει ο UCK. "Θα πρέπει να γίνει πολιτική δύναμη" δήλωσε ο Βεντρίν χθες στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι LCI, ενώ συμπλήρωσε ότι ο Ρουγκόβα "σίγουρα θα παίξει κάποιο ρόλο στο μελλοντικό Κόσσοβο". Πάντα σύμφωνα με το σχέδιο που περιλαμβάνει "μία αποτελεσματική διεθνή παρουσία που θα εγγυηθεί την ασφαλή επιστροφή των προσφύγων". Οσο για τον αφοπλισμό του UCK που προβλέπει το σχέδιο; Για το λόγο αυτό, ο Βεντρίν προτείνει τη μετατροπή του σε πολιτική δύναμη. Ομως ο UCK το ξεκαθάρισε: δεν πρόκειται να παραδώσουμε τα όπλα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ