Σάββατο 8 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Μπιλντ και Κουκάν διορίστηκαν απεσταλμένοι του ΟΗΕ

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ. -

Τον πρώην πρωθυπουργό της Σουηδίας, Καρλ Μπιλντ και τον υπουργό Εξωτερικών της Σλοβακίας, Εντουαρντ Κουκάν, διόρισε χτες ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ως απεσταλμένους του Οργανισμού στα Βαλκάνια.

Η απόφαση για την τοποθέτηση του Καρλ Μπιλντ στη θέση αυτή, πάρθηκε μετά από διαβουλεύσεις δύο βδομάδων που είχε ο Κόφι Ανάν με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και άλλες χώρες.

Η επιλογή του Καρλ Μπιλντ στη θέση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο απαίτησε πολύ μεγαλύτερο διάστημα απ' ό,τι συνηθίζεται, διότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αρχικώς είχαν εκφράσει αντιρρήσεις για το πρόσωπό του. Και αυτό γιατί ο Μπιλντ είχε καταδικάσει την τακτική του ΝΑΤΟ να βομβαρδίζει τη Γιουγκοσλαβία χωρίς παράλληλη εμπλοκή χερσαίων δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο, υποστηρίζοντας ότι έτσι επιδεινώνεται το προσφυγικό πρόβλημα. Οπως είναι γνωστό, ο Μπιλντ υπήρξε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην εφαρμογή των μη στρατιωτικών πλευρών της ειρηνευτικής συμφωνίας του Ντέιτον, το 1995, για τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

Ανθρωπιστική αποστολή του ΟΗΕ στη Γιουγκοσλαβία

Το ίδιο 24ωρο, το Βελιγράδι έδωσε την έγκρισή του για τη διοργάνωση ανθρωπιστικής αποστολής των Ηνωμένων Εθνών σε διάφορες περιοχές της Γιουγκοσλαβίας, οι οποίες έχουν "παγώσει" από την πρώτη μέρα των ΝΑΤΟικών επιδρομών στις 24 Μάρτη.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ ανέφεραν ότι ο Ανάν απηύθυνε επιστολή στο γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Χαβιέρ Σολάνα, ενημερώνοντάς τον για την αποστολή.

Ο Σέρτζιο Βιέιρα ντε Μέλο, αναπληρωτής γενικός γραμματέας με αρμοδιότητα τα ανθρωπιστικά ζητήματα, δήλωσε ότι έλαβε απάντηση από τον πρεσβευτή της Γιουγκοσλαβίας στα Ηνωμένα Εθνη, Βλαντισλάβ Γιοβάνοβιτς, ο οποίος και τον διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του θα διευκολύνει την εκτέλεση της αποστολής. Νωρίτερα, πηγές των Ηνωμένων Εθνών υποστήριζαν ότι περίπου πέντε άτομα, που θα συγκροτήσουν την πρώτη ομάδα τέτοιας δραστηριότητας, θα μεταβούν στο Βελιγράδι το προσεχές διάστημα και ακολούθως θα μεταβεί στη Γιουγκοσλαβία μία άλλη ομάδα 15 ατόμων μέσα στις επόμενες δύο βδομάδες.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ πρόσθεσε ότι δε ζήτησε να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ για όσο διάστημα θα βρίσκονται στη Γιουγκοσλαβία οι άνθρωποι των Ηνωμένων Εθνών, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν ορισμένες συνεννοήσεις. Γι' αυτό και ανέφερε ότι οι ελληνικές μη κυβερνητικές οργανώσεις που βρίσκονται εδώ και καιρό στο Κοσσυφοπέδιο μπόρεσαν να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους "μετά από προφανή συνεργασία με τις γιουγκοσλαβικές αρχές και το ΝΑΤΟ".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενάντια ...στους «εξτρεμιστές» ο Τζ. Ρόμπερτσον... (2000-03-09 00:00:00.0)
Εν αναμονή εξελίξεων το Συμβούλιο Ασφαλείας... (1999-06-10 00:00:00.0)
Οι συναντήσεις του ΓΓ του ΟΗΕ στη Στοκχόλμη (1999-05-27 00:00:00.0)
Ο Ανάν θα... διορίσει στο μέλλον "ειδικούς απεσταλμένους"! (1999-04-27 00:00:00.0)
Ούτε τα προσχήματα... (1999-03-26 00:00:00.0)
Οι κατηγορίες "σφαγών" εφαλτήριο επέμβασης; (1998-10-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ