Τρίτη 27 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Ο Ανάν θα... διορίσει στο μέλλον "ειδικούς απεσταλμένους"!

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. -

Το μοναδικό "σχέδιο" ενέργειας του ΓΓ Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, μετά από 33 μέρες ΝΑΤΟικών επιδρομών στη Γιουγκοσλαβία θα είναι... ο διορισμός δύο ειδικών απεσταλμένων του ΟΗΕ! Σ' αυτή την ανακοίνωση προέβη χτες στο Βερολίνο, ο Κόφι Ανάν, προσθέτοντας ότι οι αξιωματούχοι αυτοί θα μπορούν, κατά πάσα πιθανότητα, να αναλάβουν την αποστολή τους μετά το προγραμματισμένο για τα τέλη αυτής της βδομάδας ταξίδι του στη Μόσχα.

Αν και ο Κόφι Ανάν δεν κατονόμασε τους δύο επικείμενους αξιωματούχους, όλα δείχνουν πως αυτοί θα είναι ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας, Καρλ Μπιλντ (που είχε "θητεύσει" ως απεσταλμένος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία) και ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας, Φραντς Βρανίτσκι (ο οποίος είχε σταλεί ως απεσταλμένος στην Αλβανία το 1997).

Μιλώντας σε διεθνές φόρουμ στο Βερολίνο, ο Ανάν κάλεσε την Ευρώπη να χρησιμοποιήσει συλλογικά την ισχύ της για να επηρεάσει τις εξελίξεις, "όχι μόνον στην Ευρώπη, αλλά στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική". Ιδιαίτερα βραχεία ήταν η αναφορά του όχι στις ΝΑΤΟικές επιδρομές στη Γιουγκοσλαβία αλλά στα κύματα Κοσσοβάρων Αλβανών προσφύγων. "Τι εννοούμε μιλώντας για λύση;", διερωτήθηκε στην ομιλία του ο Ανάν, εκφράζοντας την πεποίθησή του "πως οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν στην ασφαλή και γρήγορη επιστροφή τους στις εστίες τους".

Η τριήμερη επίσκεψη του Ανάν στη Γερμανία ολοκληρώνεται αύριο με την κοινή συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει με τον Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ