Τρίτη 27 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Προβληματισμός και τριβές σε όλα τα κόμματα

ΒΟΝΝΗ - ΕΡΦΟΥΡΤΗ.-

Η συνέχιση των βομβαρδισμών αλλά και η προοπτική μίας μακροχρόνιας σύρραξης στο έδαφος της Γιουγκοσλαβίας, που θα καταλήξει στην επέμβαση των χερσαίων δυνάμεων του ΝΑΤΟ, έχει αποτελέσει το κυριότερο θέμα προβληματισμού αλλά και τριβών σε όλα τα κόμματα του πολιτικού φάσματος. Οι διαφωνίες είναι έντονες. Ωστόσο το αποτέλεσμα προς το παρόν είναι στοίχιση πίσω από τον καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Η ενότητα του κυβερνητικού συνασπισμού δεν εξαρτάται μόνο από τη στάση των "πράσινων" εταίρων, αφού ακόμα και χωρίς αυτούς ο Σρέντερ φαίνεται ότι νιώθει εξασφαλισμένος... αναμένοντας πιθανά την υποστήριξη ενός άλλου, εκτός κυβερνητικού συνασπισμού, κόμματος... Παρ' όλα αυτά οι αντιρρήσεις μέσα στο ίδιο του κόμμα, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), τον εξανάγκασαν το Σαββατοκύριακο να απευθύνει δραματική έκκληση ενότητας προς στελέχη του SPD, για την αντιμετώπιση της κρίσης του Κοσσυφοπεδίου. Την έκκληση έκανε κατά τη διάρκεια κομματικής οργανωτικής συνδιάσκεψης, με αντικείμενο την προετοιμασία του προεκλογικού αγώνα για τις ευρωεκλογές. Ο Σρέντερ απέρριψε κατηγορηματικά τη θέση που διατυπώθηκε από πλειάδα γνωστών σοσιαλδημοκρατών πολιτικών για διακοπή των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία και την αναθεώρηση της στρατηγικής της Συμμαχίας για την επίλυση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο. "Στην παρούσα κατάσταση είναι λάθος να μιλά κανείς για μονομερή κατάπαυση του πυρός και να ζητείται η σχετικοποίηση της θέσης που έχει λάβει η γερμανική κυβέρνηση...". Ο Σρέντερ εξαναγκάστηκε να θέσει το θέμα της ενότητας, μετά τις σχετικές τοποθετήσεις των σοσιαλδημοκρατών πρωθυπουργών του Βραδεμβούργου και της Σαξωνίας - Ανχάλτης, Μάνφρεντ Στόλπε και Ράινχαρτ Χέπνερ, καθώς και μία αντίστοιχου περιεχομένου εισήγηση της κομματικής οργάνωσης του SPD στη Βαυαρία.

Ανάλογη πρόταση όμως είχε κάνει από την προηγούμενη βδομάδα, με πολιτική του απόφαση, και το προεδρείο των Πρασίνων. Το Σαββατοκύριακο άρχισαν οι συζητήσεις και η ψηφοφορία στις οργανώσεις στα κρατίδια με θέμα την πολιτική αυτή απόφαση. Κατά της άμεσης και μονομερούς εκεχειρίας από το ΝΑΤΟ τάχθηκαν οι οργανώσεις στα κρατίδια της Εσσης και Βάδης - Βιτεμβέργης, όπως και ο υπουργός Ενέργειας Γιούργκεν Τρίτιν,με δηλώσεις του στο περιοδικό "Φόκους", που δήλωσαν και την άμεση υποστήριξή τους στον υπουργό Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ,ενώ υπέρ τάχθηκε η οργάνωση του κρατιδίου της Βαυαρίας. Ολα αυτά τρεις βδομάδες πριν το έκτακτο συνέδριο των Πρασίνων, στις 13 Μάη, οπότε θα αποφασιστεί και η τελική στάση του κόμματος αλλά και η ενότητά του...

Στο σκηνικό αυτό το Σαββατοκύριακο και οι χριστιανοδημοκράτες. Στη διήμερη συνδιάσκεψη του κόμματος, που πραγματοποιήθηκε στην Ερφούρτη, κύριο θέμα... οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο. Ο ηγέτης του κόμματος, Βόλφανγκ Σόιμπλε,δήλωσε ότι οι χριστιανοδημοκράτες υποστηρίζουν τον καγκελάριο Σρέντερ, καθώς "δεν υπάρχει εναλλακτική λύση από την ανάμειξη του ΝΑΤΟ", αλλά "την ίδια στιγμή δε θα πρέπει να επιτραπεί μία μη ελεγχόμενη κλιμάκωση". Ο Σόιμπλε και το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα τάχθηκαν κατηγορηματικά αντίθετοι με την προοπτική ανάπτυξης χερσαίων δυνάμεων και κυρίως τη συμμετοχή των Γερμανών στρατιωτών σε αυτές. "Μία κλιμακούμενη σταδιακά επέκταση της αποστολής τους δεν πρέπει να επιτραπεί να συμβεί και θα συναντήσετε την αποφασιστική αντίσταση μας σε αυτήν...", προειδοποίησε ο Σόιμπλε από την Ερφούρτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ