Τρίτη 27 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΗΠΑ
Για "ηθική" και "υπομονή" έκανε λόγο... ο Κλίντον!

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Βαφτίζοντας τα "μαύρο - άσπρο", ο Πρόεδρος Κλίντον αποκάλεσε "ηθική επιταγή" τη νίκη του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, καλώντας παράλληλα τους Αμερικανούς να κάνουν "υπομονή", προβλέποντας ότι οι εκεί επιδρομές δε θα θυμίζουν το τέλμα του Βιετνάμ αλλά θα "διαρκέσουν περισσότερο" από τον πόλεμο του Κόλπου...

Στη διάρκεια των εκδηλώσεων στην Ουάσιγκτον για τα 50χρονα του ΝΑΤΟ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε ευθαρσώς περί "ηθικής", με το "επιχείρημα" πως οι επιδρομές είναι "μία ηθική επιταγή και πρακτική αναγκαιότητα απέναντι σε εθνικές εκκαθαρίσεις". Βέβαια, δεν παρέλειψε να απειλήσει εκ νέου πως η συμμαχία του ΝΑΤΟ "δεν πρόκειται να ανεχθεί οποιαδήποτε προσπάθεια της Σερβίας... να αποσταθεροποιήσει (!) τις γειτονικές χώρες", λέγοντας πως "αν ο Μιλόσεβιτς τις απειλήσει για τη βοήθεια που μας παρέχουν θα του ανταπαντήσουμε"... Στη διάρκεια της ίδιας ομιλίας που έγινε με τη λήξη των εκδηλώσεων για τα 50χρονα του ΝΑΤΟ, ο Κλίντον υπενθύμισε το ρόλο παγκόσμιου χωροφύλακα (αν όχι δικτάτορα) που έχει αναλάβει με τη συνενοχή και σύμπραξη της Ευρώπης, διαβεβαιώνοντας: "Θα δουλέψουμε για να υποστηρίξουμε τη δημοκρατία και την ανάπτυξη, ώστε οι δυνάμεις συνοχής μιάς χώρας να είναι περισσότερες από εκείνες της διάσπασής της, και προκειμένου όλες οι χώρες, περιλαμβανομένης και μίας δημοκρατικής Σερβίας, να μπορέσουν να συμπλεύσουν με το κυρίαρχο ρεύμα στην Ευρώπη".

Σε συνέντευξη Τύπου τη δεύτερη μέρα εργασιών για τα 50χρονα του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, ο Κλίντον συνέστησε "υπομονή" στους Αμερικανούς πολίτες και να είναι "πρόθυμοι να πληρώσουν το τίμημα του χρόνου μέχρις την ολοκλήρωση της επιχείρησης".

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο Κλίντον ισχυρίστηκε πως οι ΗΠΑ δε θα πέσουν σε ένα τέλμα που θα θυμίζει τον πόλεμο του Βιετνάμ, αλλά και ότι η κρίση στο Κόσσοβο δε θα τελειώσει γρήγορα, όπως ο πόλεμος στον Περσικό Κόλπο. Οπως είπε: "Το σημαντικό είναι να καταλάβουν όλοι ότι για να επιτύχει η στρατηγική μας χρειαζόμαστε δύο πράγματα: δραστική εκτέλεση και υπομονή".

Το Κογκρέσο ετοιμάζει 10 δισ. δολάρια

Η συνέχιση των ΝΑΤΟικών επιδρομών φαίνεται να γεμίζει "άγχος" τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου, τα οποία δεν αποκλείεται μέσα στις προσεχείς μέρες να εγκρίνουν ένα έκτακτο πακέτο έως και 10 δισ. δολαρίων προς υποστήριξη των φονικών βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας.

Ρεπουμπλικάνοι μέλη του Κογκρέσου επέκριναν το χειρισμό των επιδρομών στη Γιουγκοσλαβία από την κυβέρνηση Κλίντον, κυρίως μόνον σε λεκτικό επίπεδο, αλλά ως επί το πλείστον, φαίνονται πρόθυμοι να εγκρίνουν έκτακτο πακέτο ύψους 10 δισ. δολαρίων. Ο Τρεντ Λοτ, επικεφαλής της (ρεπουμπλικανικής) πλειοψηφίας της Γερουσίας επέκρινε την πολιτική του Κλίντον στη Γιουγκοσλαβία, καλώντας ωστόσο τους άλλους γερουσιαστές να εγκρίνουν έως το τέλος της βδομάδας περισσότερα χρήματα για τη συνέχιση των επιδρομών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ