Τρίτη 27 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΤΟΪΚΕΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Μιλόσεβιτς: "Το ΝΑΤΟ είναι το μόνο εμπόδιο για τον Ερυθρό Σταυρό"
  • Συνάντηση με τον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς είχε χτες ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού, ο οποίος αργότερα συναντήθηκε με τους τρεις Αμερικανούς αιχμαλώτους
  • Τηλεοπτικοί πομποί, μετασχηματιστές ηλεκτρικού ρεύματος, αποθήκες καυσίμων και η τελευταία γέφυρα στο Νόβι Σαντ βρέθηκαν στο στόχαστρο του ΝΑΤΟ...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

"Τίποτε δεν εμποδίζει το έργο του Ερυθρού Σταυρού στη Γιουγκοσλαβία παρά μόνον οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί" τόνισε χτες ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στη διάρκεια συνάντησής του με τον πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού, Κορνέλιο Σομαρούγκα. Ωρες νωρίτερα, τα βομβαρδιστικά του ΝΑΤΟ επέδραμαν με αμείωτη σφοδρότητα κατά μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, πομπών σερβικής τηλεόρασης, καταστρέφοντας ολοσχερώς την τελευταία γέφυρα στο Νόβι Σαντ.

Συνάντηση Μιλόσεβιτς - Σομαρούγκα

"Η γιουγκοσλαβική πλευρά δε θέτει εμπόδια στις διεθνείς ομάδες του Ερυθρού Σταυρού να εργαστούν στη χώρα. Το μοναδικό εμπόδιο είναι οι ΝΑΤΟικές επιδρομές, οι οποίες προκάλεσαν και τη δημιουργία προσφύγων", σημείωσε ο Πρόεδρος Μιλόσεβιτς στον Κορνέλιο Σομαρούγκα (πρόεδρο) της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού.

Αργότερα, ο Κ. Σομαρούγκα επισκέφθηκε και τους τρεις Αμερικανούς στρατιώτες που κρατούνται αιχμάλωτοι από τις γιουγκοσλαβικές αρχές (από τις 31 του Μάρτη). Σε συνέντευξη Τύπου, ο Κ. Σομαρούγκα δήλωσε πως είχε μία συνάντηση λίγων λεπτών με τους τρεις Αμερικανούς αιχμαλώτους στη διάρκεια της οποίας, τους μίλησε και τους παρέδωσε γράμματα συγγενών τους. Ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επαναλάβει τη συνάντησή του με τους Αμερικανούς αργότερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα...

Αμείωτες οι ΝΑΤΟικές επιδρομές

Τα ΝΑΤΟικά βομβαρδιστικά και οι πύραυλοι "Κρουζ" σφυροκοπούν αδιάπτωτα και αδιάκριτα δεκάδες γιουγκοσλαβικές πόλεις και χωριά, αυξάνοντας συνεχώς τον αριθμό των θυμάτων μεταξύ του άμαχου πληθυσμού. Ενα από τα ΝΑΤΟικά φονικά όπλα προκάλεσε προχτές το θάνατο και ενός κοριτσιού μόλις τριών ετών και τον τραυματισμό άλλων τριών παιδιών την ώρα που έπαιζαν κοντά στις αγροτικές κατοικίες τους!

Σύμφωνα μάλιστα με τον τελευταίο απολογισμό των γιουγκοσλαβικών αρχών, ο πρώτος μήνας ΝΑΤΟικών επιδρομών προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 1.000 ατόμων (μεταξύ αυτών και 13 παιδιών!) και το σοβαρό τραυματισμό τουλάχιστον 4.500.

Εως χτες το πρωί, τα ΝΑΤΟικά επιδρομικά αεροπλάνα κατέστρεψαν και την τελευταία γέφυρα στο Νόβι Σαντ, έπληξαν δεκάδες στόχους κοντά στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου Πρίστινα, αποθήκες καυσίμων, εργοστάσια, σταθμούς και μετασχηματιστές ηλεκτρικού ρεύματος, πομπούς ραδιοτηλεοπτικών σταθμών.

Σύμφωνα με το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων "Τανγιούγκ", η μήκους 446 μέτρων γέφυρα Ζεζέλιεφ στο Νόβι Σαντ δέχτηκε βροχή πυραύλων "Κρουζ", όπερ και προκάλεσε την ολοσχερή καταστροφή της. Η τελευταία γέφυρα του Νόβι Σαντ που συνέδεε τις δύο όχθες του Δούναβη είχε βομβαρδιστεί ανηλεώς και πολλαπλώς επί σειρά 24ώρων.

Αεροσκάφη του ΝΑΤΟ έπληξαν με έξι πυραύλους το πολιτικό αεροδρόμιο Σλάτινα νοτιοδυτικά της Πρίστινα, τα μεσάνυχτα, και έριξαν άλλους δύο πυραύλους στην περιοχή Γκρμίγια,κοντά στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου. Τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ έπληξαν επίσης το χωριό Πρίτσεβιτς,κοντά στην κωμόπολη Βάλιεβο της δυτικής Σερβίας, όπου βρίσκονται αποθήκες καυσίμων της "Jugopetrol".

Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν και κοντά στην κωμόπολη Σομπόρ,στη βορειοδυτική Σερβία.

Οσο για την κρατική τηλεόραση της Σερβίας (RTS), αυτή σταμάτησε να εκπέμπει για τρεις ώρες στη διάρκεια της νύχτας και επανέλαβε το πρόγραμμα στις 6.30 τα ξημερώματα με ένα σύντομο δελτίο ειδήσεων. Αυτό συνέβη και πάλι εξαιτίας των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών που είχαν σημειωθεί τα ξημερώματα της Κυριακής καταφέροντας πλήγματα σε κεντρικό μετασχηματιστή ηλεκτρικού ρεύματος, που τροφοδοτούσε με ηλεκτρικό ρεύμα τον κεντρικό αναμεταδότη της κρατικής τηλεόρασης (RTS) στο όρος Αβαλα, 15 χλμ από το Βελιγράδι.

Το ίδιο 24ωρο, η κρατική σερβική τηλεόραση ανακοίνωσε ότι ακόμη έξι πτώματα ανασύρθηκαν από τα ερείπια του κτιρίου που είχε καταστραφεί από ΝΑΤΟικά όπλα τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής. Εως χτες αγνοούνταν η τύχη άλλων 10 άτυχων δημοσιογράφων και τεχνικών της σερβικής τηλεόρασης... Τα πιο τραγικά θύματα των ΝΑΤΟικών επιδρομών του τελευταίου 48ώρου ήταν η 3χρονη Μιλίτσα Ράκιτς (νεκρή) και τρία ακόμη παιδάκια (τραυματισμένα) όταν βόμβα έπεσε σε αγροτόσπιτο στο χωριό Βέλικα Ντομπράνια κοντά στο Λιπλιάν. Ολα τα παιδάκια ήταν αλβανικής εθνικότητας...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι δολοφόνοι και τα... «λάθη»! (2003-03-25 00:00:00.0)
Ο Μιλόσεβιτς ανήγγειλε την έναρξη ανοικοδόμησης (1999-06-15 00:00:00.0)
Ο Μιλόσεβιτς επικροτεί τη συμφωνία Μιλουτίνοβιτς - Ρουγκόβα... (1999-04-30 00:00:00.0)
Δεύτερη επιδρομή στο κτίριο "ΟΥΣΤΣΕ" και "βροχή πυρών" στο Κόσσοβο (1999-04-28 00:00:00.0)
Βόμβες (ξανα)έπεσαν σε κατοικημένες περιοχές... (1999-04-21 00:00:00.0)
Η κορυφή του δημαρχείου της Νοβι Σαντ που χτυπήθηκε απο ΝΑΤΟικό πύραυλ (1999-04-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ