Παρασκευή 30 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Ο Μιλόσεβιτς επικροτεί τη συμφωνία Μιλουτίνοβιτς - Ρουγκόβα...

...ενώ στο επίκεντρο των χτεσινών βομβαρδισμών τέθηκε το Μαυροβούνιο και το Ποζάρεβιτς, γενέτειρα πόλη του Μιλόσεβιτς...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Ως "την πρώτη νίκη στο δρόμο προς την ειρήνη" περιέγραψε χτες ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος την προχτεσινή κοινή ανακοίνωση ανάμεσα στον Σέρβο Πρόεδρο Μίλαν Μιλουτίνοβιτς και τον Κοσσοβάρο Αλβανό ηγέτη του "Δημοκρατικού Συνδέσμου" Ιμπραήμ Ρουγκόβα, με την οποία ανακοινώθηκε η συγκρότηση κυβέρνησης στο Κοσσυφοπέδιο και η έναρξη απευθείας συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών. Εννοείται πως σε διάφορα χρονικά διαστήματα και του περασμένου 24ώρου, πραγματοποιήθηκαν σφοδρές - αν και κατά τι λιγότερες - ΝΑΤΟικές επιδρομές, με επίκεντρα περιοχές του Μαυροβουνίου, ορισμένα προάστια του Βελιγραδίου, το Νόβι Σαντ, το Ποζάρεβιτς και την Οστρούνιτσα.

"Παρά τις συνθήκες πολέμου, το καθήκον μας και ο πρωταρχικός μας στόχος είναι να αγωνιστούμε για να πετύχουμε αμοιβαία εμπιστοσύνη και ειρήνη για όλους στο Κοσσυφοπέδιο", σημείωσε ο Πρόεδρος Μιλόσεβιτς στη διάρκεια συνάντησής του με επιτελείο υψηλόβαθμων στελεχών της ηγεσίας της χώρας. Στην ίδια δήλωση του Προέδρου Μιλόσεβιτς, που μεταδόθηκε από τη σερβική κρατική τηλεόραση, η κοινή ανακοίνωση ανάμεσα στον Μιλουτίνοβιτς και τον Ρουγκόβα χαιρετίστηκε ως "πρώτη νίκη στο δρόμο προς την ειρήνη"... με επιχείρημα πως προσφέρει μια ευκαιρία σ' εκείνες τις πλευρές της διεθνούς κοινότητας που ενδιαφέρονται για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης ή συμβάλλουν σ' αυτές τις προσπάθειες, με απώτερο στόχο την παύση των ΝΑΤΟικών επιθέσεων κατά της Γιουγκοσλαβίας.

Ωρες μετά την προχτεσινή απομάκρυνση του Βουκ Ντράσκοβιτς από τη θέση του αντιπροέδρου της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης, ο Βόγισλαβ Σέσελι (που κατέχει τη θέση του αντιπροέδρου της σερβικής κυβέρνησης) σχολίασε τις διάφορες πρωτοβουλίες για εκτόνωση της κρίσης που έχουν προκληθεί από τις ΝΑΤΟικές επιδρομές, λέγοντας κατηγορηματικά πως το Βελιγράδι "δε θα επιτρέψει να έρθουν ένοπλες δυνάμεις, ούτε καν του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αλλά ούτε και την κατοχή οποιουδήποτε μέρους της χώρας"! Συναφείς δηλώσεις έκανε ο Γιουγκοσλάβος πρέσβης στη Ρωσία Μπόρισλαβ Μιλόσεβιτς (αδελφός του Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας), σημειώνοντας πως η χώρα του "θα δεχτεί πολιτικές δυνάμεις του ΟΗΕ με μεγάλη ρωσική συμμετοχή και εξαίρεση χωρών που ανήκουν στο ΝΑΤΟ"...

Η χτεσινή δήλωση του Προέδρου Μιλόσεβιτς και τα σχόλια των Σέσελι και Μπόρισλαβ Μιλόσεβιτς έναντι των διαφόρων ειρηνευτικών πρωτοβουλιών ίσως είναι ενδεικτικές των θέσεων της γιουγκοσλαβικής ηγεσίας, ωστόσο το ρεπορταζιακό "βλέμμα" των περισσότερων ΜΜΕ εστιαζόταν χτες στις πρωτοβουλίες - ζυμώσεις για εξεύρεση λύσης που έχει αναλάβει η Μόσχα σε επαφή με τον ΓΓ του ΟΗΕ, τη Γερμανία και άλλες χώρες.

Στο Μαυροβούνιο οι σκληρότερες ΝΑΤΟικές επιδρομές

Το σφοδρότερο κύμα βομβαρδισμών δέχτηκε χτες το Μαυροβούνιο. Στο στόχαστρο του ΝΑΤΟ βρέθηκαν περιοχές πλησίον αλλά και εντός του αεροδρομίου της πρωτεύουσας Ποντγκόριτσα και οι παραλιακές πόλεις Μπαρ και Πέτροβατς.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, αλλά και πληροφορίες που μετέδωσαν κρατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, δεκάδες ισχυρές εκρήξεις εκδηλώθηκαν γύρω στις 11.00 χτες το πρωί στο αεροδρόμιο της Ποντγκόριτσα. Αιτία ήταν η - σε δύο φάσεις - ρίψη τουλάχιστον 20 ΝΑΤΟικών πυραύλων.

Οι επιδρομές του ΝΑΤΟ στο Μαυροβούνιο άρχισαν - μετά από διάστημα 11 ημερών - μέσα στο τελευταίο 48ωρο, προκαλώντας σύμφωνα με τις τοπικές αρχές το θάνατο μίας 61χρονης γυναίκας και τον τραυματισμό τουλάχιστον τριών ατόμων.

Μεσούντων των ανελέητων βομβαρδισμών, Μαυροβούνιος ιατροδικαστής κατηγόρησε χτες το γιουγκοσλαβικό στρατό ότι διενέργησε και εξέδωσε "πλαστές" αναφορές νεκροψίας για έξι Κοσσοβάρους Αλβανούς πρόσφυγες που σκοτώθηκαν κοντά στην πόλη Ροζάτζε. Δύο βδομάδες πριν, οι έξι πρόσφυγες σκοτώθηκαν όταν (σύμφωνα με το πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες") δυνάμεις του γιουγκοσλαβικού στρατού και παραστρατιωτικές οργανώσεις απέλασαν περίπου 400 μουσουλμάνους χωρικούς από τις εστίες τους, που ήταν σε τέσσερα χωριά στη μεθόριο με το Κόσσοβο. Στις αρχές της βδομάδας, ο γιουγκοσλαβικός στρατός παραδέχτηκε πως οι στρατιώτες του ήταν υπεύθυνοι για το θάνατο των έξι προσφύγων, προβάλλοντας ωστόσο τη δικαιολογία της αυτοάμυνας. Είπαν δηλαδή πως τα θύματα πυροβολήθηκαν γιατί έριξαν πρώτα πυρ.

Στις νεκροψίες που έκαναν γιατροί του γιουγκοσλαβικού στρατού αναφέρεται ότι τέσσερα από τα έξι θύματα σκοτώθηκαν "εξ αποστάσεως" και άλλα δύο σκοτώθηκαν τυχαία όταν ανακαλύφτηκαν να κρύβονται σε σπίτι κοντά στο σημείο της ένοπλης αντιπαράθεσης. Ο Μαυροβούνιος ιατροδικαστής, Μιόντρα Σοτς, κατηγόρησε το γιουγκοσλαβικό στρατό για πλαστές νεκροψίες, με το επιχείρημα πως ο γιατρός που διορίστηκε δεν είχε τις απαραίτητες γνώσεις και πείρα.

Του όλου θέματος θα επιληφθεί ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για Ανθρώπινα Δικαιώματα, Τζίρι Ντάινσμπιερ, που βρίσκεται στο Μαυροβούνιο.

Επιδρομές σε άλλες περιοχές

Μόνον τριάντα αεροπορικές επιχειρήσεις έγιναν σε θέσεις πουπολλές είχαν εγκαταστάσεις ραντάρ, αεροπλάνα και αποθήκες πετρελαίου, υποστήριξε ο ΝΑΤΟικός εκπρόσωπος, Τζέιμ Σι, ενώ ο σερ Τζον Ντέι (αξιωματούχος βρετανικού υπουργείου Αμυνας) συμπλήρωνε: "Αυτά τα αεροσκάφη αποτελούν απειλή για τους πρόσφυγες του Κοσσυφοπεδίου και για τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις".

Σύμφωνα, πάντως, με σερβικά μέσα ενημέρωσης, αργά το βράδυ της Τετάρτης βομβαρδίστηκε η πόλη Πρίζρεν, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων και δύο παιδιών, και τον τραυματισμό άλλων επτά.

Χτες τα ξημερώματα, εκδηλώθηκαν τουλάχιστον πέντε ισχυρότατες εκρήξεις σε νότια προάστια του Βελιγραδίου, με αποτέλεσμα την ισοπέδωση μιας μεγάλης γέφυρας στον ποταμό Σάββα και την πρόκληση σοβαρών ζημιών σε μία παρακείμενη βοηθητική στην περιοχή Οστρούνιτσα. Εξάλλου, ΝΑΤΟικοί πύραυλοι χτύπησαν αναμεταδότη της κρατικής τηλεόρασης στο προάστιο Κρνιάτσα του Βελιγραδίου.

Για πρώτη φορά στις 36 μέρες των ΝΑΤΟικών επιδρομών, τέθηκε στο φονικό στόχαστρο των αεροσκαφών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου η γενέτειρα πόλη του Γιουγκοσλάβου Προέδρου, Ποζάρεβιτς (80 χλμ νοτιοανατολικά του Βελιγραδίου). Οι επιδρομές στο Ποζάρεβιτς, προκάλεσαν την καταστροφή κτιρίων σε κοντινό σιδηροδρομικό σταθμό.

Τουλάχιστον τέσσερις πύραυλοι έπεσαν στο πολυβομβαρδισμένο Νόβι Σαντ, με στόχο το διυλιστήριο της πόλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ