Παρασκευή 30 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Διπλωματικές κινήσεις με αμφίβολο αποτέλεσμα

ΜΟΣΧΑ - ΒΟΝΝΗ.-

Η έντονη κινητικότητα που παρουσιάζει η ρωσική διπλωματία σε συνεννοήσεις με το ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, φαίνεται να αποκαλύπτει αμυδρά κάποιας πιο συγκεκριμένης μορφής "ειρηνευτικό σχέδιο", με ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας. Αυτό για δύο λόγους: Αφενός προβάλλει ιδιαίτερα αμφίβολη η αντίδραση που επιφυλάσσει σ' αυτή την προσπάθεια ζυμώσεων η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση και αφετέρου οι μακρόθεν "ψυχρές" παρατηρήσεις της Ουάσιγκτον. Οι ΗΠΑ, χτες βράδυ, διά του υφυπουργού Εξωτερικών, Στρόομπ Τάλμποτ, σημείωναν χαρακτηριστικά πως "υπάρχει ακόμη πολλή και σκληρή δουλιά" μέχρις ότου η Δύση και η Μόσχα αποκτήσουν "μία κοινή θέση" για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Γιουγκοσλαβία. Και ο Τάλμποτ υπέδειξε το γνωστό τροπάρι των ΝΑΤΟικών όρων που εδώ και καιρό έχει τεθεί έναντι του Βελιγραδίου.

Ρώσοι αξιωματούχοι ενημέρωναν χτες το ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, σε σχέση με το προσχέδιο "ειρήνευσης" που ετοιμάζουν, αφού προηγήθηκαν οι διαβουλεύσεις του Βίκτορ Τσερνομίρντιν (ειδικού απεσταλμένου του προέδρου Γιέλτσιν) χτες, σε Γερμανία και Ιταλία και σήμερα σε Βελιγράδι...

"Οι πιθανότητες είναι πολύ υψηλότερες τώρα όχι μόνο για τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο", δήλωνε ο πρόεδρος Γιέλτσιν αναφορικά με τις κινήσεις της ρωσικής διπλωματίας προσθέτοντας πως "είτε θα αποκατασταθούν ο διεθνής νόμος και η τάξη, είτε θα κυριεύσει τον κόσμο η παρανομία και η απεριόριστη δράση μίας χώρας".

Τι περιέχει το νέο "ρωσικό σχέδιο"; Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Μόσχα προτείνει την αποχώρηση των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων από το Κοσσυφοπέδιο και την ανάπτυξη διεθνών ειρηνευτικών δυνάμεων στην περιοχή υπό διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών και με δραστική ρωσική συμμετοχή. Η προϋπόθεση - κλειδί για όλα αυτά είναι η παύση των ΝΑΤΟικών επιδρομών στη Γιουγκοσλαβία. Οπως δήλωσε ο Β. Τσερνομίρντιν, μετά από συνομιλίες που είχε χτες στη Βόννη: "Το βασικότερο έργο μας είναι η παύση των βομβαρδισμών και η αποκατάσταση της ειρήνης. Ελπίζουμε πως αυτό θα γίνει αντιληπτό από άλλες χώρες".

Ο Κόφι Ανάν δε σχολίασε άμεσα το ρωσικό σχέδιο, αλλά έκανε τις συνήθεις σιβυλλικές εκκλήσεις για παύση των "εχθροπραξιών στη Γιουγκοσλαβία" και εκδήλωσε την "ευχαρίστησή του προς την ηγεσία της Ρωσίας, για τα συνεχή και σημαντικά βήματα προς την εξεύρεση λύσης".

Αν και όπως είναι γνωστό οι ΝΑΤΟικές επιδρομές γίνονται δίχως εξουσιοδότηση των Ηνωμένων Εθνών, εντούτοις ο Ανάν δήλωσε πως η όποια λύση θα πρέπει να έχει τις ευλογίες του ΟΗΕ.

"Είναι ενθαρρυντικό που οι ηγέτες και οι χώρες της υφηλίου έχουν κατανοήσει πως οποιαδήποτε λύση βρεθεί πρέπει να νομιμοποιηθεί διά του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ", κατέληξε ο Ανάν.

Μετά τις συνομιλίες του με το Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ, ο Τσερνομίρντιν φάνηκε "συγκρατημένα αισιόδοξος", λέγοντας: "Είναι πολύ νωρίς να μιλούμε για κάποια λύση στο Γιουγκοσλαβικό, αλλά υπάρχει συγκεκριμένη πρόοδος"...

Η... συνήθης αντίδραση της Ουάσιγκτον

Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Στρομπ Τάλμποτ, δήλωσε χτες βράδυ ότι υπάρχει ακόμα "πολλή και σκληρή δουλιά" να γίνει, πριν η Δύση και η Ρωσία αποκτήσουν μια κοινή θέση για να αντιμετωπιστεί η κρίση στο Κόσσοβο.

Ο Τάλμποτ πρόσθεσε ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δε διαπραγματεύονται μια διευθέτηση της κρίσης του Κοσσόβου με τους Ρώσους, ούτε και διαπραγματεύονται με τον πρόεδρο Μιλόσεβιτς μέσω των Ρώσων.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ο Τάλμποτ πρόσθεσε ότι η Δύση εργάζεται με τους Ρώσους, με τα Ηνωμένα Εθνη και με άλλους "για να κρατήσει στην επιφάνεια την πιθανότητα μιας πολιτικής διευθέτησης". Αλλά, διευκρίνισε μάλλον "πονηρά" ο Τάλμποτ "μία πολιτική διευθέτηση είναι δυνατή μόνο στην περίπτωση που το Βελιγράδι προετοιμαστεί να δεχτεί τις προϋποθέσεις που έχει θέσει το ΝΑΤΟ από την έναρξη της κρίσης"....


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ