Παρασκευή 30 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Διεργασίες στο πολιτικό σκηνικό

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, που συμμετείχε στη σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, δήλωσε ότι οι τελευταίες αλλαγές στελεχών στη ρωσική κυβέρνηση δείχνουν "την πρόθεση των εμπνευστών τους να μετατρέψουν τη Ρωσία σε αστυνομικό κράτος". Σημείωσε, επίσης, ότι η ενίσχυση στην κυβέρνηση των θέσεων του Σεργκέι Στεπάσιν, που διορίστηκε πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, διατηρώντας και τη θέση του υπουργού Εσωτερικών, αποτελεί "προσπάθεια να δημιουργηθεί επιπρόσθετος ανταγωνισμός στον πρωθυπουργό Γεβγκένι Πριμακόφ". Αυτή η "ανακατωσούρα στην κυβέρνηση" μπορεί να οδηγήσει τη Ρωσία στο οικονομικό - δημοσιονομικό χάος, είπε ο Ζιουγκάνοφ.

Ο Ζιουγκάνοφ υπογράμμισε ότι μια από τις κύριες αιτίες του πολέμου στα Βαλκάνια είναι ότι "στο Κρεμλίνο βρίσκεται σήμερα ένας ανίκανος για δράση άνθρωπος". Ο διορισμός ως ειδικού εκπροσώπου για τη Γιουγκοσλαβία του Βίκτορ Τσερνομίρντιν "αποτελεί μια εντελώς ανεπιτυχής υποψηφιότητα για την αποστολή που του έχει ανατεθεί, έστω και για το ότι στη χώρα του δεν τον εμπιστεύεται το 95% του πληθυσμού. Ποιος θα τον εμπιστευτεί στο εξωτερικό;" διερωτήθηκε ο Ζιουγκάνοφ και πρόσθεσε: "Δεν πιστεύω στην επιτυχία της διπλωματίας Τσερνομίρντιν".

Από τη μεριά του, ο αντιπρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Βαλαντίν Κουπτσόφ σημείωσε ότι οι αλλαγές που έκανε στην κυβέρνηση ο πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν ενδέχεται να συνεχιστούν και δεν αποκλείεται προς το τέλος του Μάη να οδηγηθεί σε παραίτηση ολόκληρη η κυβέρνηση Πριμακόφ. "Οι αλλαγές αυτές στοχεύουν στην ενίσχυση της δυναμικής συνιστώσας της προεδρικής εξουσίας. Αυτό σημαίνει προετοιμασία για οποιεσδήποτε απρόβλεπτες ενέργειες του Προέδρου, μεταξύ τους και η ενδεχόμενη επιβολή έκτακτης κατάστασης, καθώς και η παραίτηση της κυβέρνησης", τόνισε ο Κουπτσόφ. Ο Κουπτσόφ "διαφώνησε κατηγορηματικά" με τους ισχυρισμούς ότι ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιούρι Μασλιουκόφ απέτυχε στην Ουάσιγκτον στις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ. Τέλος, ο Κουπτσόφ ανέφερε ότι η ηγεσία του ΚΚΡΟ μπορεί να αποφασίσει να αποσύρει τον κομμουνιστή Μασλιουκόφ από την κυβέρνηση, "αν πειστούμε ότι οι αλλαγές στελεχών στην κυβέρνηση αποβλέπουν σε ριζική στροφή από τη σημερινή πραγματιστική πολιτική υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων της χώρας στην προηγούμενη πολιτική των ψευτοδημοκρατικών μεταρρυθμίσεων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ