Παρασκευή 30 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Το Βελιγράδι προσέφυγε στο Παγκόσμιο Δικαστήριο

ΧΑΓΗ.-

Στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης προσέφυγε χτες η Γιουγκοσλαβία, ζητώντας να χαρακτηριστούν παράνομες και να σταματήσουν οι ΝΑΤΟικές επιδρομές στη χώρα.

"Καταθέσαμε την προσφυγή μας σήμερα το πρωί. Στρέφεται εναντίον δέκα κρατών", δήλωσε ο Σάνια Μιλκίνοβιτς, νομικός σύμβουλος της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης.

Το Διεθνές Δικαστήριο δεν προέβη σε ανακοίνωση για το θέμα της γιουγκοσλαβικής προσφυγής, τονίζοντας πως αυτό θα γίνει... αργότερα και σίγουρα μετά από την προγραμματισμένη για χτες το απόγευμα σύσκεψη 15 δικαστών.

Οπως είναι γνωστό, οι αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστήριου της Χάγης είναι δεσμευτικές και δεν εφεσιβάλλονται. Ομως είναι αμφίβολο, αν τελικά το δικαστήριο θα αποδεχτεί την προσφυγή της Γιουγκοσλαβίας και αν η υπόθεση θα ολοκληρωθεί πριν τον τερματισμό των ΝΑΤΟικών επιδρομών.

Ο Τέρι Γκιλ (ειδικός διεθνούς δικαίου) του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης δήλωσε στο "Ασοσιέιτεντ Πρες" πως το γιουγκοσλαβικό αίτημα είναι μάλλον μία κίνηση "δημοσίων σχέσεων", σημειώνοντας πως οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης εκτός από κάποιες προϋποθέσεις. Ο ίδιος δεν μπόρεσε ωστόσο να παρατηρήσει πως "υπάρχουν αμφιβολίες μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ σε σχέση με τη νομιμότητα των επιδρομών, οπότε κάτι τέτοιο μάλλον θα προκαλέσει αμηχανία"...

Πάντως, η προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης δεν ήταν η μόνη - τέτοιου χαρακτήρα - κίνηση της κυβέρνησης Μιλόσεβιτς.

Το "ΤΑΝΓΙΟΥΝΓΚ" επικαλούμενο ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, μετέδωσε πως το Βελιγράδι θα ζητήσει από τα Ηνωμένα Εθνη την κίνηση δικαστικής διαδικασίας εναντίον όσων ευθύνονται για το βομβαρδισμό της κατοικίας του Γιουγκοσλάβου Προέδρου στις 22 Απρίλη.

Στην ανακοίνωση του γιουγκοσλαβικού υπουργείου Εξωτερικών, χαρακτηρίζεται ο βομβαρδισμός της οικίας του Προέδρου Μιλόσεβιτς ως "απόπειρα επίθεσης κατά του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας", μια πράξη μεμπτή βάσει των όρων της Συνθήκης του ΟΗΕ της 14ης Δεκέμβρη του 1973. Το κείμενο της Συνθήκης αυτής ορίζει ως έγκλημα οποιαδήποτε επίθεση κατά αρχηγού κράτους, των γραφείων του ή της ιδιωτικής κατοικίας του, διευκρίνισε το υπουργείο.

  • Σύμφωνα με δηλώσεις Δυτικών αξιωματούχων στην εφημερίδα "ΝΙΟΥ ΓΙΟΡΚ ΤΑΪΜΣ",η γερμανική κυβέρνηση προωθεί μια δυτική διπλωματική πρωτοβουλία που αποσκοπεί μάλλον στην απομόνωση του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς παρά σε μια προσπάθεια συναλλαγής μαζί του. Σύμφωνα μ' αυτό το δημοσίευμα, η στρατηγική αυτή στηρίζεται στην πεποίθηση των Γερμανών ότι ο Μιλόσεβιτς θα παραπεμφθεί τελικώς στο Διεθνές Δικαστήριο για Εγκλήματα Πολέμου... Ωστόσο, η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει πως δεν είναι σαφές αν οι Ηνωμένες Πολιτείες ή οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ υποστηρίζουν τη γερμανική θέση ότι ο Μιλόσεβιτς μπορεί να παραγκωνιστεί στη διαδικασία αναζήτησης διεξόδου στη σύγκρουση.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Γέννημα - θρέμμα του ιμπεριαλισμού (2006-03-19 00:00:00.0)
Πώς και τον θυμήθηκαν; (2001-08-28 00:00:00.0)
«Δίκη παράνομη και χωρίς ηθικούς κανόνες» (2001-07-11 00:00:00.0)
Παρέδωσαν τον Μιλόσεβιτς! (2001-06-29 00:00:00.0)
«Πλύση εγκεφάλου» με στόχο την έκδοση Μιλόσεβιτς... (2001-06-09 00:00:00.0)
Αποφάσισαν κλιμάκωση των βομβαρδισμών (1999-04-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ